de Laura Zmaranda
O întindere de 25 de hectare plantată aproape în întregime cu flori. O pleiadă de culori şi de parfumuri care vibrează într-o rapsodie floricolă unică în ţara noastră. Aşa se înfăţişează Parcul dendrologic Eutopia Gardens, din vestul ţării, de lângă Arad, care găzduieşte şi cel mai mare rozariu din ţară. Existenţa acestui parc este strâns legată de Mihaela Buzatu (foto), proprietara parcului, doamna în viaţa căreia florile au un loc aparte. Domnia sa are meritul de a fi creat acest tărâm feeric doar prin propriile forţe.
Implementarea s-a născut din necesitate
Parcul dendrologic de lângă Arad a fost înfiinţat în anul 2002, atunci când societatea horticolă a Mihaelei Buzatu, înfiinţată acum 20 de ani, a cumpărat o suprafaţă restrânsă de teren, aproximativ trei hectare, pentru amenajarea unei plantaţii de flori. Fără a intui poate amploarea pe care avea s-o aibă în timp proiectul parcului, doamna Buzatu mărturiseşte că implementarea lui s-a născut din necesitate. Activitatea societăţii pe care o manageriază şi astăzi este comerţul cu plante, şi la fiecare sfârşit de sezon primăvară-toamnă rămânea un procent însemnat de marfă nevalorificat. Dintr-o dragoste nemărginită pentru flori, a hotărât să cumpere teren pe care să planteze toată marfa ce rămânea pe stocul societăţii. Astfel a creat o oază floricolă şi de vegetaţie care avea să atragă din ce în ce mai mulţi vizitatori. Încurajată de atitudinea pozitivă a oamenilor, a continuat să cumpere teren pentru a-l planta cu flori. Aşa se face că o activitate care s-a născut din necesitate s-a transformat în scurt timp într-o pasiune. Astăzi, parcul este în fapt o grădină uriaşă, în care totul este foarte bine organizat. Toată tehnologia folosită pentru întreţinerea lui (maşini de frezat, sistem de irigat) este automatizată, astfel încât de îngriijirea lui se ocupă doar doi oameni şi inginerul horticol care aplică tratamente florilor. Singurele perioade ale anului când se desfăşoară lucrări mai ample sunt primăvara şi toamna.
Colecţia de trandafiri numără aproximativ 2.000 de soiuri
Structura parcului cuprinde două mari zone. Una este destinată colecţiilor de plante şi alta grădinilor tematice. Însă, fără îndoială, atracţia principală a parcului este rozariul, a cărui colecţie de trandafiri numără aproximativ 2.000 de soiuri, fiecare dintre acestea fiind definite printr-o culoare şi un parfum unice. Acesta a fost înfiinţat în 2006, iar astăzi se întinde pe trei hectare. Deşi fiecare specie este spectaculoasă în felul ei, zona care atrage cele mai multe priviri admirative este cea unde sunt plantaţi trandafirii floribunda, cei care au aspectul unor tufe foarte bogate în flori. La fel de apreciaţi sunt şi trandafirii care au o singură floare pe fiecare tulpină, cunoscuţi şi sub denumirea de hibrizi thea şi care răspândesc în jurul lor o mireasmă inconfundabilă.
Trandafirii acoperitori de pământ sunt, de asemenea, spectaculoşi prin culorile intense şi prin bogăţia florilor. Această clasă de trandafiri este apreciată de horticultori nu doar pentru frumuseţea ei, ci şi pentru că, din punct de vedere economic, este foarte rentabilă. Cu preţul a doar câţiva euro poate fi acoperită o suprafaţă însemnată, pentru că acest gen de trandafir cu aspect de arbust se întinde pe sol asemenea unei liane.
Adăposteşte specii din aproape toate colţurile lumii
Eutopia Gardens este unicul loc din ţară unde vă puteţi bucura de frumuseţea efemeră a florilor „culese” aproape din întreaga lume. Dacă alţi oameni colecţionează tot felul de suveniruri în călătoriile pe mapamond, „suvenirurile” cele mai de preţ ale doamnei Buzatu au fost de fiecare dată florile. Aproape fiecare loc pe care l-a vizitat a fost recreat în parcul dendrologic de lângă Arad prin florile care îl reprezintă. Aşa se face că aici cresc o sumedenie de specii de flori, unele chiar unice în ţara noastră, cum sunt trandafirii franţuzeşti, pe a căror petale se regăsesc mai multe culori.
La aproape fiecare două săptămâni, peisajele se transformă, capătă nuanţe diferite şi înfăţişează o rapsodie de flori. În luna lui Cuptor, spre exemplu, Eutopia Gardens se găteşte într-o combinaţie de culori precum galben, alb, verde, portocaliu, roşu, vişiniu, şi pe ici-colo, albastru şi violet. De asemenea, sunt înflorite diverse specii de Lonicera, Buddleja, Spiraea, Tamarix, Gaillardia şi alte plante perene. În august îşi deschide potirul Hemerocallis-ul, o floare foarte asemănătoare crinului, care-şi deschide petalele dimineaţa şi rămâne aşa doar până la asfinţit de soare. În această perioadă, în zona grădinii de plante perene se pot admira zeci de soiuri, în nuanţe de galben, portocaliu, roşu, alb, peisajele fiind completate în mod armonios de inflorescenţele elegante ale ierbii ornamentale.
În fiecare lună, Eutopia Gardens înfăţişează alte imagini, astfel încât, până la căderea primelor brume, vizitatorii se pot relaxa pe aleile străjuite cu mii şi mii de flori. Cele mai târzii sunt daliile, dar chiar şi în lunile geroase de iarnă parcul este colorat de verdele felicaceelor.
Parcul Eutopia Gardens impresionează prin dimensiune şi prin frumuseţe pe oricine îl vizitează, iar numărul celor care vin să se relaxeze aici creşte pe zi ce trece, semn că eforturile doamnei Buzatu de a crea un paradis al florilor unic în ţara noastră nu au fost în zadar. Însă ambiţiile sale privind dezvoltarea acestui parc nu se opresc aici. Până în 2015, atunci când acesta va fi deschis în mod oficial, speră să reuşească plantarea în întregime a celor 25 de hectare, la momentul actual doar jumătate din această suprafaţă fiind ocupată de flori.
• Cei care vor să viziteze parcul trebuie să ştie că acesta se află la o distanţă de circa 10 kilometri de municipiul Arad, lângă localitatea Mândruloc pe DN7, direcţia Arad-Deva, şi că intrarea este liberă.