Main menu

header

482 19 2de Raluca Grinţescu

O firmă din Marea Britanie este gata să lanseze pe piaţă o superplantă hibrid care produce simultan roşii şi cartofi. Planta, denumită TomTato - CartofoRoşia, a fost obţinută pur şi simplu prin altoire, şi nu prin modificare genetică.

Mai gustoasă decât cea din magazin

TomTato produce mai mult de 500 de roşii cherry dulci, în timp ce în sol cresc nişte cartofi albi, numai buni pentru a fi gătiţi. Specialiştii au avut nevoie de zece ani de cercetări pentru a obţine această plantă-hibrid. „Planta a fost foarte dificil de obţinut, pentru că tulpina roşiei şi tulpina cartofului trebuie să aibă aceeaşi grosime pentru ca altoiul să prindă”, a explicat Paul Hansord, directorul firmei producătoare, Thompson and Morgan.

Până acum au mai fost create plante similare, tot prin altoire, însă de fiecare dată exista o problemă, şi anume gustul legumelor. Acum, producătorul susţine că roşiile sunt mai gustoase decât cele din magazin. „Am mai văzut produse similare, dar era vorba despre un cartof plantat în acelaşi ghiveci cu o roşie. Planta noastră este o singură plantă şi nu produce frunze de cartof”, a adăugat Hansord.

Nu are toxine

Un alt aspect pozitiv este faptul că roşiile şi cartofii se coc şi legumele pot fi culese în acelaşi timp. „În trecut nu am avut multă încredere în acest tip de plante, pentru că nu erau prea grozave, dar altoirea s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani. Mulţi oameni nu au foarte mult spaţiu în grădină, aşa că mă gândesc că acest tip de plantă o să îi atragă”, a adăugat Guy Barter, un specialist în horticultură. Planta a fost testată pentru a vedea dacă produce alfa-solanină - o substanţă toxică, ce poate fi produsă de ambele plante, în funcţie de condiţiile de creştere şi de stocare -, iar TomTato a fost clasificată ca fiind sigură. În acest moment, compania Thompson & Morgan are o capacitate de producţie de până la 34.000 de plante anual.

PONT. Plantele se cultivă în condiţii calde, când riscul de îngheţ a trecut.