Main menu

header

  Foarte multe plante şi-au câştigat de-a lungul timpului titlul de „norocoase” datorită legendelor în care sunt povestite întâmplări fericite legate de ele. Cine nu a auzit de magia trifoiului, devenit simbol naţional irlandez, de vâscul cel de bun augur sau de bambusul atât de utilizat în arta feng shui.

Pentru chinezi, bujorul şi magnolia albă

  Pentru frumoasa cultură chineză, bujorul este regele florilor, aducând bogăţii şi onoruri. Floarea simbolizează dragostea şi afecţiunea, precum şi frumuseţea feminină. Toţi bujorii, de toate nuanţele, sunt socotiţi norocoşi, însă în special despre cei roşii se spune că aduc fetelor din familie şansa de a-şi găsi un soţ.
  Magnolia albă este considerată un simbol al purităţii. Se spune că un arbust de magnolie

plantat în faţa casei atrage satisfacţii şi fericire.

Copacul cu bani atrage prosperitatea taiwanezilor

  Copacul cu bani, ce se mai numeşte şi Pachira Aquatica, este originar din Taiwan. Pachira este renumit pentru norocul pe care îl aduce în case. Oamenii consideră că acesta atrage pacea, dragostea, prosperitatea şi energia pozitivă. Nu este pretenţios, copacul cu bani adaptându-se la temperatura camerei, şi în plus nu trebuie să fie udat în fiecare zi. Copacul cu bani este înalt, prezintă nişte împletituri şi aspectul general este de umbrelă lucioasă. Legenda spune că acum câteva secole, într-o dimineaţă, un ţăran sărac a zărit o plantă neobişnuită lângă ferma sa. Considerând că este un semn de la Dumnezeu, taiwanezul a luat planta şi a avut grijă de ea. Vântul a răspândit seminţele, iar câmpul s-a umplut de lăstari. Agricultorul i-a dat spre vânzare şi a avut un succes imens. De atunci planta este numită popular copacul cu bani.

Vâscul magic al druizilor

  Majoritatea oamenilor asociază vâscul cu Sărbătorile de iarnă, dar în trecut, acesta a fost mai întâi un simbol religios pagân. Druizii îl vedeau ca pe ceva sacru, ce avea atât puteri magice, cât şi proprietăţi de vindecare. Vâscul alunga boli, sporea fertilitatea oamenilor, proteja de vrăjitorii şi aducea noroc. De fapt, planta era atât de sacră pentru druizi, încât, dacă doi adversari se întâlneau din greşeală sub un copac în care creştea vâsc, îşi lăsau armele, se salutau şi făceau un pact de pace până a doua zi. Alteori, când găseau vâsc crescând într-un stejar, druizii îl tăiau cu un cuţit de aur şi aveau grijă ca planta să nu atingă pământul, pentru a nu-şi pierde proprietăţile sacre.

Bambusul şi arta feng shui

  Bambusul este considerat a fi o plantă ce aduce noroc dacă ţinem seama de principiile feng shui. În chineză, cuvintele „rugăciune” şi „bambus” se aseamănă foarte mult, existând credinţa că prezenţa unui bambus în casă poate spori puterea rugăciunilor. Însă planta ce se vinde cu numele de bambus, tunsă şi aranjată în diverse feluri, nu este un bambus propriu-zis, ci o varietate de Dracaena sanderia, originară din Camerun. Această plantă unică este foarte elegantă şi uşor de crescut. Bambusul norocos trebuie ţinut la lumină şi udat în permanenţă. Tradiţia spune că este mai bine atunci când alegeţi plante cu trei sau opt crenguţe, pentru că acestea sunt numere norocoase.

Oxalis, trifoiul norocos

  Puţin răspândit la noi prin magazinele de specialitate, oxalisul este o plantă cu aspect de trifoi înalt şi flori micuţe, dar plăcute ca înfăţişare. El este un simbol al norocului şi al belşugului. În locurile sale de origine, oxalisul formează un covor interesant, presărat cu flori albe, galbene sau roz, ce se deschid primăvara devreme şi continuă să înflorească până toamna târziu. Pe înserat sau când e înnorat îşi strânge frunzele precum aripile unei păsări, iar florile se închid uşor.

Claudia Stan

Cactuşii înlătură energiile negative

  Originari din cele două continente americane, cactuşii s-au răspândit rapid în celelalte zone ale Terrei. Cactusul este considerat un bun apărător împotriva energiilor negative, datorită spinilor ce protejează tulpina. Planta este o barieră energetică aducătoare de noroc. Cactusul este privit în mitologia greacă precum un simbol al norocului şi al puterii. Se spune că Hercule a devenit o parte a naturii într-un cactus frumos. Florile albe ale cactusului simbolizează puritatea vocii femeilor care îi încântau auzul lui Hercule, iar spinii înlăturau persoanele care voiau să strice armonia.