Deţine recordul pentru cea mai tânără actriţă nominalizată de două ori la Oscar (pentru „Sense and Sensibility” - „Raţiune şi simţire” - şi pentru „Titanic”), având la acea vreme 20, respectiv 22 de ani. Tot ea a doborât recordul la capitolul: cea mai tânără actriţă care a adunat cinci nominalizări la Oscar. A debutat ca „actriţă” într-o reclamă la cereale. Poartă măsura 42 la pantofi şi e poreclită „English Rose”. Da, este vorba chiar despre Kate Winslet. Pregătită pentru premiu de la 8 ani După atâtea recorduri adunate la capitolul nominalizări, actriţa în vârstă de 33 de ani a primit, în sfârşit, anul acesta, râvnita statuetă, pentru rolul din „The Reader“ („Cititorul”). Rochia gri-argintiu, cu un umăr dezgolit, cu care a păşit pe covorul roşu, i-a purtat cu siguranţă noroc lui Kate.
Când s-a văzut cu statueta în mână, proaspăta câştigătoare nu a uitat să-şi arate aprecierea faţă de contracandidatele sale: nominalizatele Meryl Streep, Anne Hattaway, Angelina Jolie şi Melissa Leo, pe care le-a numit „zeiţe”: „Nu cred că îi vină să creadă la vreuna dintre noi că e nominalizată în aceeaşi categorie cu Meryl Streep”, a mai zis Winslet. Englezoaica a mai mărturisit publicului că ar minţi dacă ar spune că nu s-a antrenat îndelung pentru primirea statuetei. „Cred că ţineam discursul de mulţumire de pe vremea când aveam cam 8 ani şi mă holbam în oglinda de la baie cu «trofeul» în mână, o banală sticlă cu şampon!”, a glumit actriţa.
Idila cu un adolescent, în „The Reader” Rolul care i-a adus englezoaicei marele premiu a fost cel din filmul „The Reader” („Cititorul”), în care a interpretat-o pe Hanna Schmitz, o femeie matură, care are o idilă cu un adolescent. Când Michael Berg (15 ani) leşină pe stradă, este salvat de o femeie misterioasă, care are de două ori vârsta lui. Când îşi revine, o caută, o găseşte şi începe cu Hanna o poveste de dragoste care se va încheia cu dispariţia bruscă şi fără vreo explicaţie a femeii. După opt ani, în Germania, în timpul celui de-al doilea război mondial, Michael o reîntâlneşte pe Hanna Schmitz, care e judecată într-un proces.
Aşa află Michael că femeia pe care a iubit-o în adolescenţă a fost gardian într-un lagăr nazist şi că ascunde lucruri tulburătoare. Ca să aflaţi secretele vieţii Hannei şi să o admiraţi pe Kate Winslet într-un rol de Oscar, va trebui să aşteptaţi până la 20 martie, când filmul va începe să ruleze şi-n cinematografele din România. O familie de actori Actoria este o tradiţie în familia lui Kate Elizabeth Winslet (numele complet de pe certificatul de naştere). A apărut pe lume la 5 octombrie 1975, în Reading, Anglia. Părinţii săi, Roger Winslet şi Sally Bridges, erau actori, iar bunicii din partea mamei înfiinţaseră teatrul din Reading. Beth şi Anna, surorile proaspetei premiate cu Oscar, sunt şi ele actriţe. Şi-a descoperit talentul la 11 ani, când a făcut prima reclamă, alături de un monstruleţ de miere, pentru un sortiment de cereale pentru copii. Cam în acelaşi timp a început să ia cursuri de actorie, care au continuat până la cele mai bune şcoli de artă teatrală.
Prima lovitură din carieră o dă în 1994, când se califică pentru rolul principal din „Heavenly Cretures”, unde interpretează o adolescentă vivace şi obsedată, care îşi ajută cea mai bună prietenă să-şi omoare mama, pentru că femeia nu le permitea să fie împreună. Doi ani mai târziu, rolul Marianne Dashwood din „Sense and Sensibility” avea să-i aducă o nominalizare la Oscar. Filmul care i-a adus celebritatea a fost „Titanic” (1997). Succesul nu a determinat-o însă să se arunce în producţiile comerciale de la Hollywood, ci a preferat filme independente, britanice, cu buget mic. Pentru unul dintre acestea, „Hideous Kinky”, a refuzat rolul principal din „Shakespeare in Love”.
Discreţie totală în viaţa privată
În ceea ce priveşte viaţa personală, Kate este o persoană foarte discretă, care preferă să nu apară prin diverse tabloide cu subiecte de scandal. În 1998 s-a căsătorit cu Jim Treappleaton. În 2001 s-a născut fiica lor, Mia. Au divorţat un an mai târziu. În mai 2003 s-a căsătorit cu regizorul Sam Mendes, preferând o ceremonie intimă într-o insulă din Indiile de Vest. La şapte luni după aceea s-a născut fiul lor, Joe.
Nominalizări la Oscar 1996 - pentru prestaţia din „Sense and Sensibility” (categoria: cea mai bună actriţă într-un rol secundar); 1998 - pentru rolul din „Titanic” (categoria: cea mai bună actriţă într-un rol principal); 2002 - pentru interpretarea din „Iris” (categoria: cea mai bună actriţă într-un rol secundar); 2005 - pentru prestaţia din „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (categoria: cea mai bună actriţă într-un rol principal); 2007 - pentru personajul interpretat în „Little Children” (categoria: cea mai bună actriţă într-un rol principal).