de Carmen Ciripoiu
În ultima perioadă, un nou fenomen muzical a cucerit piaţa: Carla’s Dreams. Trupa momentului din Republica Moldova în România! Solistul este şi jurat la emisiunea de superaudienţă X Factor de la Antena 1. Băieții „fără față” s-au strâns într-o gașcă de artişti foarte talentați, iar single-urile lor ocupă locul 1 în toate topurile. Dincolo de măștile cu care ne-au obișnuit, aceștia au visuri, probleme, fantezii…
„Părinții nu îmbătrânesc niciodată în ochii copiilor lor”
- Cu fața desenată şi cu mult talent ați reușit în scurt timp să pătrundeți în casele și în inimile românilor, care au ajuns să fie dependenți de muzica dumneavoastră. Ce fel de om se ascunde în spatele măștii?
- Cineva care ar primi cu ușurință pe altcineva în casă și în inimă. În rest? Nimic interesant!
- Ce amintiri păstrați din perioada copilăriei? Au fost acei ani, așa cum se spune, „de poveste”?
- „Povestea” acelor ani se datorează lipsei de înțelegere a lumii ce te înconjoară. Naivitatea infantilă, pe de o parte, și lipsa de griji reieșită din grija părinților, pe de altă parte, au creat un mediu suficient de favorabil pentru o copilărie ca oricare alta: fericită.
- Cum e relația cu părinții? Ascultați și acum de sfaturile lor?
- Părinții au o calitate neînțeleasă de știință, şi anume aceea de a nu îmbătrâni în ochii copiilor lor. La fel sunt și ai noștri, aceiași oameni înțelepți și buni, inclusiv în sfaturi.
- Au fost de acord și cu Carla’s Dreams? Cum a apărut Carla’s Dreams?
- Din entuziasmul câtorva amatori, așa s-a născut trupa noastră. Suntem un grup de oameni de diverse vârste și chiar de diverse orientări profesionale, dar care au un hobby comun: muzica conştiinţei.
„Noi credem în puterea de străbatere a lucrurilor adevărate”
- Și de ce măștile?
- Am decis să purtăm măști pentru că nu suntem fanii vieții publice.
- Cât timp vă ia machiajul?
- Destul de mult, în funcție de situație. Înainte de concerte ne facem noi machiajul și durează mai puțin, alteori ni-l face un make-up artist și atunci ne chinuie mai bine de o oră.
- Toate versurile pieselor care au cucerit România, și nu numai, sunt scrise de dumneavoastră și de colegii de trupă. De unde atâta inspirație? Există și vreo... muză?
- Nu este un proces special, nu avem un algoritm pe care să-l descriem… În general, sunt dezvoltarea unui concept, un rezultat reieșit din aceleași circumstanțe pe care le avem cu toții, afară și în casă. Nu este o falsă modestie, ci o constatare. Am spus și repetăm că noi credem în puterea de străbatere a lucrurilor adevărate, independent de ignoranța presei și de snobismul CNA-ului.
„Eurovision? Nu vrem!”
- Mulți spun că, dacă ați participa la Eurovision, ați fi revelația momentului. V-ați gândit vreodată serios la asta?
- Nu avem ca scop participarea la un concurs național în care există juriu, dar mai ales nu avem scopul de a fi… de a deveni o revelație pentru cineva. Răspunsul este nu!
- Se aude că vreți să vă deschideți propriul studio și să vă mutați în România...
- Studioul este de mult deschis, doar că nu este public. În ceea ce ține de relația noastră cu România, aceasta rămâne una trecută deja de perioada de flori și de ciocolată caldă.
- A devenit România o a doua casă pentru dumneavoastră?
- Pentru unii dintre noi, ea a fost și este prima casă, pentru alții este a doua și mai sunt și cei pentru care este încă în anumite sensuri un living al unei cunoștințe.
„A fost interesantă provocarea la X Factor”
- Cum a decurs colaborarea cu Delia, una dintre cele mai iubite artiste din România?
- Foarte bine. Suntem mulțumiți.
- Ați acceptat greu postura de jurat la X Factor de la Antena 1? A fost o provocare pentru dumneavoastră?
- A fost interesantă provocarea și ne bucurăm dacă am reușit să aducem un plus atât acestui proiect, dar mai ales celor care în acest sezon au avut calitatea de participanți.
- Cum a fost prima întâlnire cu publicul românesc?
- Nu ținem minte detalii, dar avem o revelaţie clară a unor impresii plăcute.
Sarcastici: „Nu știm ce ne-am face fără măști...”
- De ce apar atât de mulți artiști talentați din Republica Moldova?
- Nu credem că există vreo diferență esențială în ceea ce ține de calitatea oamenilor, inclusiv a artiștilor, de aici și de acolo. Am spus cândva că admitem ideea că, poate, în Moldova este un pic mai multă dramă… În acest domeniu, pe cât de importante sunt mesajul și forma acestuia, pe atât de importantă e și deschiderea. Ne este greu să trasăm o linie clară între importanța felului în care se transmite un mesaj, a esenței acestuia și modul în care acest mesaj este perceput și apreciat. Putem da multe exemple din diverse domenii de artă în care autorii nu au fost înțeleși și apreciați de public, printre care se numără și unii dintre artiștii din Moldova. Și nu e vorba doar despre rezultatul muncii lor, aici intervine și deschiderea publicului prin acceptare și apreciere. Cu alte cuvinte, atât emițătorul, cât și receptorul unui mesaj sunt la fel de importanți din prisma popularității. În expresia „geniu nerecunoscut” este la fel de important cuvântul „geniu” ca și nerecunoașterea acestuia. Nu spunem în niciun caz că scara de determinare a geniului artistic este în recunoaștere, dar, dacă totuși ținem cont de rigorile realității ce determină popularitatea, aceste două noțiuni sunt indispensabile. Trebuie să fim conștienți însă că la fel cum calitatea nu determină neapărat popularitatea, nu tot ce este popular este și calitativ.
- Masca, secretul succesului, o veți da jos vreodată?
- Suntem conștienți de faptul că fără măști muzica noastră nu ar avea niciun impact. Versuri neinteresante. Melodii vechi. Concepte putrede. Voci antimuzicale. Nu știm ce ne-am face fără măști, poate știu cei care, necunoscând noțiunea de sarcasm, au luat în serios răspunsul de mai sus…
„În viaţă totul vine şi se face pas cu pas”
- Este muzica un hobby sau o meserie pentru dumneavoastră?
- Cu siguranță un hobby.
- Ce vă motivează să mergeți mai departe? De unde vă luați energia?
- Noi lucrăm pentru idee. Ideea e simplă: să cumpărăm o insulă, dar insulele sunt puține, respectiv scumpe. Celor care sunt totuși interesați de răspunsul la această întrebare le spunem: „Stimabililor, în viață totul vine și se face pas cu pas, neieșind din una și intrând în alta. Și asta uneori se cheamă «proces de lucru»”.
- Care considerați a fi cel mai mare succes al vostru?
- Urâtă întrebare… Greu de spus… pentru că importanța unui succes a fost diferită, în funcție de perioada în care a venit. Primul microfon cumpărat a fost cea mai mare realizare la vremea lui. Prima piesă în care s-a regăsit cineva a fost o mare, mare realizare, un mare succes la vremea ei. Primul concert a fost cea mai mare reușită la vremea lui. Primul album a fost cea mai importantă realizare la vremea lui… Am putea menționa totuși, în mod special, atitudinea vizavi de proiectul nostru a celor care ne ascultă și cum se poartă apoi unul cu altul. Probabil că ăsta este scopul cel mai greu de împlinit. Pentru noi, succesul este acum să ne menținem linia de conduită muzicală și relația cu ascultătorii.
- Care ar fi motivul acestui succes… hai să-i spunem chiar impact puternic asupra publicului?
- Chiar nu știm... Și încercăm să nu privim activitatea noastră, hobby-ul nostru, din acest punct de vedere. Nu ne-am dorit niciodată să fim plăcuți cu orice preț, dar asta nu înseamnă însă că nu ne bucură aprecierea publicului la adresa noastră.
Dumnezeu și visurile umede ale pubertății
- Ce loc ocupă Dumnezeu în viața membrilor trupei Carla’s Dreams?
- Carla’s Dreams este un proiect ai cărui membri au diverse poziții și concepții în ceea ce ține de acest subiect. Nu vom intra în detalii, dar la fel de des auzim și cuvântul religios, și cuvântul agnostic.
- Cum vă vedeți peste 20 de ani?
- Cu siguranță, niște personaje vii.
- Cine face parte din Carla’s Dreams?
- Dați-mi voie să nu răspund la această întrebare.
- Care este piesa care credeți că vă reprezintă cel mai bine?
- Hobson’s Choice (Track 0).
- La ce visează Carla’s Dreams?
- Visurile sunt diverse, trecute de ceva timp de perioada pubertății, deci deloc umede.
- Cum împăcați activitatea profesională cu viața de familie?
- Nu avem timp de împăcări. Nu avem timp să îmbinăm cu succes viața profesională cu cea de familie, dar o facem cu randament maxim, ținând cont de circumstanțele în care suntem.
- Și familiile voastre vă înțeleg, vă sprijină?
- Suntem bine, mulțumim!
„Fericirea e libertatea de a alege ce faci cu timpul tău”
- Ați declarat într-un interviu că „muzica clasică pentru noi este ca mirosul de cafea într-un magazin de parfumuri”. De unde pasiunea pentru acest gen de muzică?
- Fără să intrăm în detalii, vom spune doar că muzica clasică produce inevitabil schimbări de stare, spre deosebire de cea comercială. Sigur și cea din urmă are suficiente piese și artiști care produc același efect…
- Ce calități vă definesc dincolo de scenă, dincolo de latura artistică?
- E o întrebare-capcană în care nu vreau să cad. O enumerare de astfel de calități n-ar însemna nimic altceva decât o lipsă crasă de modestie. Ar fi un neajuns pentru noi.
- Adică celebritatea nu v-a schimbat în niciun fel?
- Ceea ce înseamnă celebritate pentru voi, pentru noi înseamnă multă, multă muncă, respectiv mai puțin timp de somn și mai multe griji în plus. Să nu uităm că totuși celebru este personajul, dar niciodată persoana din spatele lui.
- Ce este pentru voi fericirea?
- Ca să nu intrăm în demagogie populistă, vom spune doar că pentru noi fericirea este libertatea de a alege ce să faci cu timpul tău.
„Respectăm ca să fim respectaţi“
- Ce înseamnă relaxare pentru dumneavoastră?
- Somn și în afara ariei.
- Ce veți face în ipostaza în care presa din România sau din Republica Moldova v-ar afla adevărata identitate?
- Nu vrem să provocăm pe nimeni, nu pentru că ne simțim vulnerabili, ci pentru că știm că trebuie să respecți și să te respecți pentru a fi respectat. Toți cei care ne-au înțeles corect vor interpreta acest răspuns ca pe o mulțumire și un salut. Ceilalți nu ne interesează!
- Muzica dumneavoastră e percepută identic sau diferit de publicul din Moldova și de cel din România?
- Uneori, dar nu înseamnă nimic mai mult decât anumite diferențe de limbaj și cotidian istoric.
„Admirăm mai mult eforturile decât oamenii“
- Sunteți unul dintre cei mai buni artiști ai momentului. Dar dumneavoastră pe cine admirați?
- Noi admirăm mai mult eforturile decât oamenii. Eforturile, de regulă, au rezultat vizibil, așa că nume nu vom da, dar cei apreciați de noi se regăsesc cu ușurință în lista celor care, după părerea noastră, au făcut eforturi serioase în acest domeniu.
- Plătiți, la fel ca toate marile valori, un tribut pentru talentul dumneavoastră?
- Totul are un preț, nu vom spune dacă este mare sau mic prețul plătit de noi, dar îl achităm cu bucurie...
CV pe scurt: Au devenit cunoscuți în România în urma colaborării cu INNA pentru piesa „P.O.H.U.I.”, precum și cu Loredana Groza pentru „Lumea Ta”. 2015 și 2016 le-au adus foarte multe reușite. „Cum ne noi”, în colaborare cu Delia, a ajuns pe locul 1 la radio și tv. Piesa are peste 42 de milioane de vizualizări pe YouTube. Delia a lansat apoi „Da, mamă”, compusă tot de Carla’s Dreams, care are peste 35 de milioane de vizualizări pe YouTube. Remixul pentru „Sub pielea mea / Eroina” făcut de Midi Culture a ajuns la aproape 2,5 milioane de vizualizări pe YouTube și este pe locul 16 pe Shazam worlwide, depășind artiști cu notorietate ca Pink, Coldplay sau Florence and the Machine.