de Valeria Roman
Este una dintre artistele-cameleon de la noi, care are mai multe roluri şi toate i se potrivesc mănuşă! Anna Lesko (38 de ani) e o artistă care pe scenă îmbracă ţinute provocatoare şi face spectacol, iar acasă se transformă într-o gospodină şi mamă devotată. Solista a venit din Republica Moldova în Capitală la vârsta de 17 ani şi s-a decis să rămână în România. A intrat în lumea artiştilor de muzică în anul 2000, unde s-a lansat cu melodia „Cu tine eu” la Festivalul de la Mamaia. Dar Anna Lesko nu este doar o voce ale cărei concerte umplu sălile, ci şi o pictoriţă, consiliată de personalităţi cu greutate în domeniu, precum Sabin Bălaşa şi Mircea Novac. Cel mai important rol al său nu este însă nici în faţa publicului şi nici atunci când se concentrează în faţa şevaletului, ci când ia acel „costum” de mamă-fantastică pentru care copilul e mai presus de orice. Pe cât de mult şi-a ascuns bebeluşul din pântece, ţinând sarcina secretă timp de şapte luni, pe atât de mult acum nu ştie cum să-l educe şi să-l hrănească mai sănătos. La sfârşitul lunii, va fi petrecere mare în familia Annei, căci micul Adam împlineşte 3 anişori, iar momentul nu are cum să treacă neobservat. Artista originară de peste Prut a mărturisit într-un interviu sincer cum se descurcă în postura de mămică, dar şi totul despre pasiunile sale pe care puţini le cunosc...
„Mami, mami, eu te iubesc silna, silna (tare, tare)”
- Curând fiul tău, Adam, va împlini 3 ani. „La mulţi anişori” şi din partea noastră!
- Nici nu ştiu când au trecut anii, incredibil, însă ştiu că au fost cei mai frumoşi. Din momentul în care Adam a apărut în viaţa mea, fiecare clipă a fost diferită, fiecare zi nu a semănat cu cealaltă şi e doar începutul. E greu să exprimi în cuvinte tranziţia de la privirile şi zâmbetele pline de dragoste pe care le primeam la o lună şi expresia „Te iubesc!” pe care o savurez acum, la aproape trei ani.
- Vă pregătiţi de petrecere?
- Bineînţeles că Adam va avea parte de o petrecere, dar în stilul nostru, discret, în familie.
- Care a fost cel mai frumos lucru pe care l-ai auzit până acum de la băieţelul tău?
- Orice cuvânt pe care îl rosteşte îmi umple inima de fericire, dar acele momente când vine la mine şi îmi spune „Mami, mami, eu te iubesc silna, silna (tare, tare)” sunt de nepreţuit.
„«Micul chinez» nu a făcut cunoştinţă cu ciocolata”
- Eşti foarte atentă la alimentaţia lui, dar şi la a ta! Cum l-ai convins să mănânce cu plăcere broccoli şi alte legume pe care alţi copii nici nu vor să le vadă?
- Ne place să păpăm sănătos, de aceea imediat ce a intrat la diversificare am încercat să îi dăm ceea ce mâncăm noi. Primele au fost spanacul şi urzicile, apoi celelalte legume (broccoli, avocado etc.). Imediat ce au fost introduse au fost devorate. Acum nu există zi fără ciorbă de pui şi ouă, toate de casă, celebrul orez, fiind preferatul lui, mă face să cred că este un mic „chinez”, dar şi fructe de orice fel. Suntem foarte norocoşi, Adam mănâncă orice şi mult, mai puţin dulce, încă nu a făcut cunoştinţă cu ciocolata!… Aaa, şi să nu uităm, adoră ceaiul pe care şi eu îl beau zilnic. Nu am niciun secret, el a învăţat să mănânce ce există în casă la masă, unde consumăm avocado, broccoli, spanac, sparanghel şi restul legumelor de sezon. Acum abia aşteptăm urzicile ca să le preparăm în toate formele posibile.
- Merge în colectivitate? Cum s-a adaptat?
- Da, Adam merge la grădiniţă de aproape nouă luni. Îi place foarte mult, de multe ori când mă duc să îl iau nu vrea să plece, pe motiv că el mai are „treabă” la grădiniţă.
- A răcit sau a avut alte probleme de sănătate până acum?
- Sănătatea e cea mai importantă şi mulţumesc lui Dumnezeu că ne-a ferit de hopuri mai serioase. Ce-i drept, de când e la grădiniţă a mai răcit, dar nimic serios!
- Are camera lui sau doarme cu tine?
- Are şi camera lui, dar doar pentru colecţia personală de jucării şi momentele de joacă. În rest? În dormitor, Adam n-a mai vrut să doarmă de mult timp în pătuţul lui. Îşi prindea picioruşele în el, urla, ţipa şi nu-i plăcea. L-am scos şi am pus o extensie, gen saltea, patului nostru. Avem un pat jos, japonez, pentru care am gândit un set-up anume. Şi acum Adam doarme pe toată suprafaţa! Nu înţeleg cum poate! Sunt copii care dorm cum îi pui. Nu, Adam doarme peste tot!
„În timpul unui concert am fost împuşcată în picior cu un pistol cu aer comprimat”
- Cum ai descrie relaţia pe care o ai cu Adrian, iubitul tău?
- Trăiesc în prezent o relaţie foarte frumoasă, plină de sentimente cu bune şi cu rele, un ciclu firesc al lucrurilor. Nu vreau să dezvolt acest capitol pentru că respect intimitatea iubirii mele.
- Vă gândiţi să vă măriţi familia?
- Îmi place foarte mult rolul de mamă, mă copleşeşte sentimental, însă mai aştept să crească Adam.
- În trecut ai avut un episod în care cineva a tras în tine cu un pistol cu aer comprimat. Ai mai avut astfel de incidente?
- Din păcate, în timpul unui concert am fost împuşcată în picior, într-adevăr cu un pistol cu aer comprimat. A fost dureros! După câteva zile bune mi-a trecut rana, însă cel mai important e că am avut de învăţat foarte multe din asta. Sunt mai precaută...
- Eşti o fire sportivă? Cum ai grijă de silueta ta?
- Da, îmi place să fac sport! De curând m-am apucat de sală şi mă simt în formă maximă.
„Picturile mele reprezintă extremele stărilor sufleteşti prin care trec: fericirea şi tristeţea”
- Eşti la fel de atrasă şi de pictură. Care e pe primul loc?
- Am crezut cândva că pot să îmbin ambele laturi artistice, cântatul şi pictura, dar în faţa şevaletului sunt diferită. Trebuie să am o anumită stare, de maximă concentrare, pentru că e o negociere cu mine, o răvăşire, o căutare…
- Cum ai început să pictezi şi de la cine ai prins tainele? Crezi în critici?
- De mică mi-a plăcut să pictez, apoi când m-am mutat în Bucureşti am primit şansa de a învăţa bazele şi de a cizela cunoştinţele mele despre pictură. Nu am studii de specialitate, dar am luat câteva lecţii de pictură de la domnii Sabin Bălaşa şi Mircea Novac, care m-au încurajat. Picturile mele reprezintă extremele stărilor sufleteşti prin care trec: fericirea şi tristeţea. Dacă ai multă ambiţie, voinţă, munceşti mult pe cont propriu şi îţi urmezi instinctele, satisfacţia va fi foarte mare. Mult mai mare decât dacă ar veni cineva cu o temă arhistudiată. Nu cred în critica de specialitate. Pictura ocupă un loc atât de important în viaţa mea încât nimeni nu m-ar putea despărţi de şevalet şi de culori.
- Ai vândut tablouri?
- Am făcut cadou câteva tablouri unor prieteni, e foarte greu să te desparţi de ele atunci când sunt zămislite de tine. Dacă nu-ţi câştigi existenţa din pictură, e un chin să-ţi înstrăinezi o lucrare. Da, am vândut din tablourile mele, care au fost expuse în Galeria de Artă, în incinta Muzeului Naţional, cea mai scumpă lucrare fiind 5.000 de euro!
- Că tot vorbim despre pictură, te-a inspirat apariţia lui Adam în viaţa ta?
- Da, în timpul sarcinii am pictat sfere... şi chiar am suportat mirosurile din atelier, iar imediat după naştere am început un proiect cu flori, fiecare cu personalitatea ei, nu ştiu de ce, asta am simţit. Nu sunt finalizate încă, fiecare pictor are ritmul lui...
„Nu ne lipsesc din casă dulceaţa şi murăturile“
- Ai avut probleme cu greutatea?
- Mă pot considera o persoană norocoasă! Am arderi foarte rapide şi nu am avut dificultăţi cu greutatea nici măcar după ce am născut. Îmi place să duc o viaţă sănătoasă, chiar dacă nu refuz un ciolan cu fasole.
- Câte kilograme ai luat în sarcină?
- Nu am luat foarte multe kilograme în timpul sarcinii, având în vedere că am susţinut concerte până la începutul lunii a opta. Cred că mişcarea a contribuit mult, însă la începutul lunii a noua burta parcă a explodat cât pentru celelalte luni. După naştere am rămas în plus cu trei kilograme.
- Eşti o gospodină desăvârşită! Care e specialitatea ta?
- Îmi place foarte mult să gătesc, atât reţete româneşti, dar mai ales cele cu care am crescut. Prietenii spun că fac cele mai bune vareniki (colţunaşi cum se numesc în România), dacă vrei să îi credem atunci asta ar putea să fie specialitatea mea. Gătesc însă şi fructe de mare, peşte, dar şi plăcinte şi diverse reţete de dulciuri ruseşti.
- Obişnuieşti să găteşti noaptea?
- Da, de ce nu? Mai ales dacă mă apuc de Vareniki seara pe la 20:00 sigur mă apucă noaptea, durează aproximativ cinci ore pentru un rezultat gustos.
- Faci dulceaţă, pui murături?
- Hmmm… ai atins două lucruri preferate. Nu ne lipseşte din casă dulceaţa! De prune, de vişine şi de caise cu migdale şi lămâie. Nu sunt foarte dulci şi lăsate cu fructele întregi. Ador să mănânc dulceaţă cu sarniki, un fel de chifteluţe plate din brânză dulce. Murăturile reprezintă o obişnuinţă în alimentaţia noastră, roşiile marinate cum le numim noi, pe care le mănânci la ruşi, ucrainieni şi basarabeni. Proviziile de murături le fac de la părinţii mei, ele sunt puţin picante, se fac din roşii coapte, nu verzi ca în România. Aaaa, să nu uităm şi de varză şi de castraveţii marinaţi! Şi ei sunt prezenţi destul de des la masă.
Reţeta preferată a Annei pentru adulţi şi copii
- În afară de avocado, ce alte alimente mai consumi?
- Da, aşa e! Avocado şi broccoli nu lipsesc din frigider. Dar în această perioadă consum şi foarte multe salate cu valeriană, baby spanac, rucola pe care le combin cu roşii cherry, ulei de cânepă, ulei de susan şi diverse seminţe. Hrişca şi orzul sunt şi ele alimente de bază. Pot fi consumate ca atare, simple, ori garnitură lângă peşte sau carne.
- Care sunt plăcerile tale vinovate? Ai vicii?
- Am plăceri vinovate, dar nu vicii. Cum eu mănânc foarte rar dulce, uneori am poftă de dulceaţă de prune cu unt, caşcaval şi ceai, ador combinaţia asta!
- Care e cea mai simplă reţetă pentru copii? Împărtăşeşte-ne-o!
- Vă pot împărtăşi o reţetă pentru copii, dar şi pentru adulţi. Adam mănâncă ceea ce mâncăm noi. Şi cum să nu vă spun eu o reţetă cu orez, foarte simplă, preferata lui Adam… Pentru asta folosesc orezul Jasmine pe care îl gătesc la un un aparat special, la abur, o cutie cu porumb fiert dulce, carciofi (anghinare marinată), sos de soia, ulei de susan şi puţin ulei de cânepă, totul se amestecă şi gata masa. Adam dacă ar putea ar mânca dimineaţă, la prânz, seara şi între mese acest orez! Iar plăcerea mea vinovată sunt colţunaşii cu cartofi şi ceapă călită. Pentru aceste „minuni” gustoase aveţi nevoie de următoarele ingrediente: pentru aluat: 4 ouă, 500 g făină, 1 pahar cu apă caldă (sau lapte), 1 lingură cu smântână la temperatura camerei, sare. Pentru umplutură: 1 kg cartofi, 3-4 cepe, 50 g unt, 1 lingură cu smântână, sare, piper. Modul de preparare este foarte simplu: se fierb cartofii în apă cu puţină sare. Când sunt gata, scurgeţi apa, adăugaţi untul şi faceţi un piure dens. Tăiaţi mărunt două cepe şi prăjiţi-o până devine aurie. Se amestecă ceapa rumenită cu piureul de cartofi. Se adaugă sare şi piper şi se lasă la răcit. Eu adaug usturoi pisat şi fac şi mujdei. Pentru aluat, se cerne făina şi se amestecă bine cu puţină sare. Se adaugă smântâna în făină şi se frământă aluatul turnând câte puţină apă. Trebuie să obţineţi un aluat moale şi elastic. Se lasă să se odihnească zece minute. Se taie în patru şi fiecare bucată se întinde într-o foaie de aproape trei centimetri din care se taie pătrăţele. Puneţi în centru o linguriţă cu umplutură şi lipiţi marginile. Se fierb colțunașii în apă clocotită cu puţină sare. Se servesc cu ceapă călită din belşug, cu smântână şi cu mujdei. Pentru varianta dulce aveţi nevoie de acelaşi aluat, dar de o umplutură cu brânză şi o cremă fină de smântână grasă, făcută după modelul celei de la tortul „Şapca lui Guguţă”. Pătrăţele se umplu cu brânză şi apoi se „scaldă” în această delicioasă cremă dulce.
- De curând ţi-ai deschis un restaurant, povesteşte-ne despre el!
- Victoriei 18, restaurantul ce poartă numele adresei sale, este un concept care a fost dezvoltat atunci când mi-am unit forţele alături de cea mai bună prietenă a mea, Alexandra Sebeşeanu. Am investit într-un concept nebun şi unic, High Street-Food. Doar la noi puteţi savura un Hot-Dog Gourmet plin de ingrediente „divine”, de la dulceaţă de ceapă şi trufe până la caviar, acompaniat, fără doar şi poate, de un pahar cu şampanie fină!