Main menu

header

645 16 1de Valeria Roman

Ca și în show-ul transformărilor de la Antena 1, unde este jurată, și viața Ozanei Barabancea (47 de ani) a trecut, de-a lungul timpului, printr-o serie de schimbări majore. Vedeta de la „Te cunosc de undeva!”, emisiune care își ține telespectatorii din nou cu sufletul la gură din 9 septembrie, nu doar că se laudă cu o nouă măsură la haine după ce a slăbit 20 de kilograme în urma operației de micșorare a stomacului și un look mult mai îndrăzneț, ci și-a schimbat multe dintre obiceiurile care nu o împlineau. La fel de zâmbitoare ca pe vremea când era doar o studentă, soprana vede totul ca la 24 de ani, și faptul că este o persoană foarte credincioasă o ajută în fiecare zi. Mamă a doi copii, vedeta este extrem de mândră de Gloria (13 ani) și de Andrew (17 ani), iar pe fiica sa a implicat-o în ultimul proiect în care s-a lansat, o mică afacere cu articole vestimentare deosebite. Ocupată până peste cap cu televiziunea, viața de familie și noua sa pasiune pentru iile Rozănești, Ozana Barabancea a găsit puțin timp pentru a ne împărtăși cum reușește să fie atât de pasionată și de implicată în tot ceea ce face.

„Când înregistrăm o gală, nu ne uităm la ceas!”

645 16 5- Cât ai slăbit și la ce număr de kilograme vrei să ajungi acum, după intervenție?

- Sincer, mă cântăresc doar la controalele de la spital. Oricum, în perioada asta, de aproape trei luni, cred că am scăpat de 20 de kilograme. Mi-am propus să ajung la o greutate de 65 de kilograme. Odată cu noua siluetă am schimbat complet garderoba și am renunțat la breton. Am dăruit hainele mari persoanelor dragi. Pentru că am fruntea lată și ochii puternici, m-am gândit să îmi pun astfel trăsăturile în evidență. Mă interesează să mă simt bine. Mi s-a întâmplat să mănânc repede și mi-a fost îngrozitor de rău. Disciplina și răbdarea devin virtuțile cel mai importante.

- Ce a însemnat această operație?

- Pentru mine, această operație este o binecuvântare și îi mulțumesc domnului doctor Rubin Munteanu că m-a convins să fac acest pas fără să mă forțeze în vreun fel. Eu am intrat în sala de operație perfect convinsă că va fi bine. Am spus „Tatăl Nostru” cu voce tare și am știut că intervenția va fi o reușită. Mi-am programat psihicul pentru ca totul să fie foarte bine. Mă bucur din toată inima că am făcut această operație de micșorare de stomac!

- Cum ai reușit să te mobilizezi pentru a merge la filmările noului sezon „Te cunosc de undeva!”?

- Mobilizarea aceasta este ca și mersul pe bicicletă. Mi-a intrat în sânge. Chiar mi-a lipsit când am avut vacanța.

- Câte ore petreci la emisiune?

- La emisiune petrec atât timp cât este nevoie pentru a ieși un produs bun. Ne străduim cu toții să facem lucrurile „profi” și nu ne uităm la ceas. În ziua în care înregistrăm o gală, stăm la platouri de dimineața până seara.

- Ce îţi place cel mai mult la formatul emisiunii?

- Îmi place tot! Și am o mare bucurie pentru fiecare lucru pe care îl fac aici. Admir munca de echipă și determinarea tuturor, de la producție până la concurenți.

„Am fost remarcată într-o piesă a lui Mălăele”

645 16 3- Cum ai pornit colaborarea cu postul Antena 1?

- A pornit de la o discuție despre acest proiect. Eu am fost văzută într-o piesă a lui Horațiu Mălaele și am fost propusă. Se auzise în lumea teatrală că am lucrat ca profesor pentru diferite musicaluri la Teatrul Național București și la Teatrul Național de Operetă. Se știa că îmi place să lucrez cu actorii.

- Dacă nu ai fi îmbrăţişat cariera muzicală, care ar fi fost profesia spre care te-ai fi orientat?

- Aș fi îmbrățișat actoria. Aș fi făcut film. Sau aș fi fost scriitoare. M-a înzestrat Dumnezeu cu un imens potențial.

- Este un nou sezon, o nouă provocare! Ce așteptări ai de la concurenți?

- Am așteptări mari, pentru că și pretențiile publicului au crescut. L-am obișnuit cu calitate vocală, și nu numai, astfel încât suntem responsabili cu o execuție bună și cu bucuria artistică împărtășită.

„Nu am vrut să renunț vreodată la scaunul de jurat”

645 16 3- Care sunt numele celor care vor face spectacol în toamna aceasta?

- Adriana Trandafir, o veșnic proaspătă artistă care se reinventează, Cezar Ouatu, un veteran îndrăgit, Julie Mayaya, o prezență exotică și o voce uriașă, Alin Pascal, un muzician dornic de exprimare colorată, Sebastian Muntean, un tânăr studios și perseverent, CRBL, un iubit om de televiziune, Ramona Bădescu, o femeie și o artistă fără vârstă, frumoasă și prețioasă, Lidia Buble, care vine să-și ia revanșa, mai sigură pe ea, mai bine pregătită și mai dornică de noi provocări, și Anisia Gafton, o surpriză de-a dreptul revoltătoare, pentru că este prea bună și deschisă pentru o persoană care nu a făcut muzică.

- Care crezi că sunt atuurile unui cântăreţ de succes?

- Pregătirea propice previne o „performanță” proastă. Deci, perseverența în studiu, dublată de pasiunea pentru muzică, artă și nevoia de exprimare.

- Cum te înțelegi cu colegii tăi jurați? Cu care dintre ei împarți intimități?

- Mă înțeleg foarte bine cu toți colegii mei jurați. Intimitățile le țin pentru mine. Dar avem o relație bazată pe respect și pe simpatie. De atâția ani, ne-am obișnuit și cu bune, și cu rele.

- Au fost vreodată momente când ai fi vrut să renunți la show și la scaunul de jurat?

- Cum să renunț la scaunul de jurat? Nu îmi amintesc. Am fost mereu pe scaunul acesta. Subiectul lipsei mele de la masa juraților îmi provoacă amnezie. (râde)

„Copiii mei sunt tineri muzicieni în devenire”

- Dincolo de cariera ta în televiziune și ca soprană, ai doi copii adorabili. Cum te înțelegi cu ei?

- Sunt mezzosoprană. Sunt artist liric la Opera Națională București din 1987. Și, pe această cale, le mulțumesc colegilor mei că m-au suportat. Cu copiii mei mă înțeleg foarte bine. Ei sunt cea mai mare realizare a mea. Le sunt alături și îi susțin în împlinirea visurilor lor, îi învăț să aibă încredere în ei, mă rog pentru reușita lor în viață, să fie înțelepți și pricepuți.

- Care dintre ei îți calcă pe urme? În ce domenii ar fi potriviți să-și facă o carieră?

- Pe amândoi i-am îndrumat spre muzică. Dar viața le poate oferi multe oportunități. I-am încurajat să studieze și să-și exerseze originalitatea. Deocamdată, amândoi sunt tineri muzicieni în devenire. Eu îi îndrum să fie fericiți. Să fie credincioși, isteți, înțelepți și pricepuți. Și mă rog la Dumnezeu să aibă șanse bune la timpul potrivit, cu oameni potriviți, în scopuri nobile. Să fie folositori și să își dea valoare. Le amintesc zilnic că sunt cei mai importanți.

- Cum se împacă programul artistului Ozana Barabancea cu cel al mamei, al gospodinei?

- Sunt o mamă foarte atentă. Sunt prietenă cu copiii mei. În gospodărie deleg pe cineva să mă ajute.

- Ai cântat cu Gloria la emisiune! Ai repeta experiența? Ea ce părere are despre asta?

- Am cântat cu Gloria și a fost un imens succes. Și, da, aș repeta oricând experiența asta. Și cred că Gloria ar accepta. Cu toate emoțiile din lume.

„Astăzi se promovează doar decadenţa şi scandalul”

- Cum erai în copilărie? O fetiță ascultătoare sau o rebelă?

- Am fost un copil ascultător. Dar mocnea în mine dorința de schimbare și de originalitate. Știam că sunt specială și mai cu umor decât colegii mei. Mi-a prins foarte bine atitudinea asta. M-am încurajat mereu.

- Este diferență între copiii de azi și cei de pe vremea ta?

- Este o diferență imensă între copiii de ieri și cei de azi. Cei de ieri aveau alte modele și alte scări valorice. Acum, „netul” este extrem de permisiv și totul se învârte împotriva pudorii și decenței. Se promovează decadența și scandalul. Noi eram mai pașnici, iubeam natura, citeam mai mult. Există un cuvânt pe care e bine să-l avem în vedere: evoluția. Dar, de multe ori, mă întreb: omenirea, încotro? Sistemele de valori s-au întors la 180 de grade. Probabil ne activăm capacitatea de adaptabilitate.

- Când poți să spui despre tine că te-ai maturizat?

- Cum să mă maturizez? Sunt copilăroasă și așa vreau să rămân. Ca la 24 de ani. Cea mai frumoasă vârstă!

„Acum dirijez singura orchestră de femei din România”

- Când ţi-ai început cariera în muzică şi care au fost mentorii tăi?

- Cariera e prea mult spus. La început a fost o vocație, apoi o meserie. Am dat audiție și la Operă, și la Operetă. Am luat ambele audiții, dar am ales Opera. M-am angajat în cor. Am colaborat cu mulți regizori, de la Andrei Șerban până la Petrică Ionesco. M-am obișnuit cu producții mărețe, somptuoase, cu decor mare și cu voci și mai mari.

- Cum ai ajuns la jazz, musical și teatru?

- Așa am vrut. M-au atras, m-au provocat, le-am studiat și le-am experimentat. Tot așa cum am ajuns și să dirijez o orchestră. Cu studiu și perseverență, iubire și ușurință de la Dumnezeu. Mă simt un artist cu talent disociat și totuși combinat. Am dansat de mică, la balet, pentru trei ani, am cântat în cor, am cântat ca solistă, am concertat ca pianistă, am jucat în filme și în piese de teatru, iar acum dirijez singura orchestră de femei din România, îmi cresc cei doi copii singură, am colecția mea de ie Rozănească stilizată, cu piese unice. Am fost mereu perseverentă, pasionată și profesionistă.

„Am o relaţie permanentă cu Hristos”

- Ce alte pasiuni mai ai și nu sunt din sfera artistică?

- Am o pasiune ce nu este în sfera artistică, dar tot cu o latură vocațională: ortodoxia. Regret că nu pot păși pe Muntele Athos. Iubesc să merg la Sfânta Liturghie, stau în rugăciune zilnic, port un inel cu Rugăciunea Inimii și încerc să fac o lucrare de apostolat, de mărturisitor al lui Hristos. Merg des la mănăstiri, dorm acolo, stau la rânduială și mă rog. Odată chiar am citit la strană și am fost cea mai emoționată din lume. Am și cântat o priceasnă cu fiica mea acum doi ani, iar să cânți în Casa lui Dumnezeu este o altă emoție imensă. Nu știu dacă e bine să ai pasiuni în viață, ca să nu ai patimi… Dar sunt selectivă și duc o viață cât mai ziditoare, spre evoluția mea și spre mântuirea mea!

- Care este relația ta cu Divinitatea? Ai un duhovnic, ții post?

- Am o relație permanentă cu Hristos, pentru că sunt conectată cu EL mereu. Da, am duhovnic și mă spovedesc și mă împărtășesc săptămânal. De aproape trei luni bune se simte această schimbare. Am dezlegare să mănânc carne, pentru că operația mea cere alimentarea cu proteină animală, dar altfel țin post. Este foarte important pentru mine să mă spovedesc săptămânal. Mă disciplinează, mă luminează, mă apropie de rugăciune, mă apără și îmi dă o liniște extraordinară.

„Iubesc să merg la Sfânta Liturghie, stau în rugăciune zilnic, port un inel cu Rugăciunea Inimii și încerc să fac o lucrare de apostolat, de mărturisitor al lui Hristos. Merg des la mănăstiri, dorm acolo, stau la rânduială și mă rog“

Dorinţele secrete ale concurenţilor de la „Te cunosc de undeva!“

Dacă într-o bună zi cineva s-ar oferi să ne împlinească o dorință, fiecare dintre noi ar ști ce să ceară. La întrebarea „Ce ai cere dacă ai ști că răspunsul va fi «Da!»?”, concurenții celui de-al 12-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au dat dovadă de o sinceritate debordantă.

Anisia Gafton: „M-aș duce la Ashton Kutcher și i-aș zice: «Ashton, uite care e treaba, e bine ca, după ce îmi dai un milion de euro, să te căsătorești cu mine?»”.

CRBL: „Aș întreba: «Doamne, apuc ziua în care să fiu bunic și, la majoratul nepotului meu, să-i fac cadou primul tatuaj?»”

Julie Mayaya: „Pace pe Pământ”.

Cezar Ouatu: „Mi-aș dori să fiu nemuritor. Și mi-aș mai dori să îl pot avea pe tatăl meu înapoi, în carne și oase. Dacă ar fi posibil, aș fi cel mai fericit”.

Lidia Buble: „Iubire eternă”.

Ramona Bădescu: „Un Oscar!”

Adriana Trandafir: „Aș cere să ajungem să tratăm cancerul ca și cum ar fi o ușoară răceală de primăvară. Și aș mai cere ca toți bătrânii să aibă parte de o bătrânețe demnă, și nu umilitoare, înjositoare”.

Alin Pascal: „Aș cere să fiu sănătos, să-mi pot crește copiii într-un mediu frumos și să pot să bucur cât mai multe suflete prin intermediul muzicii”.

Sebastian Muntean: „O vacanță cu toate costurile incluse!”

„Am mobilizat-o pe Gloria să pozeze pentru imaginea ia Rozănească“

645 16 6- Fiica te ajută într-un nou proiect îndrăzneț! Povestește-ne despre modelele de ii Rozănești!

- Am mobilizat-o pe Gloria să pozeze pentru imaginea ia Rozănească și a acceptat cu bucurie. Pe Andrew l-am convins să fie agent de vânzări. Îi motivez, explicându-le că orice muncă e remunerată și aceasta, cu perseverență, poate deveni o afacere de familie.

- Cum a început această pasiune a ta și câte modele numără acum colecția pe care o ai?

- Pasiunea pentru ia Rozănească a început dintr-o joacă de-o vară, sugestia fiindu-mi dată de o cunoștință care are un depozit de mătăsuri. Am primit o ie stilizată, executată special pentru mine de doamna scenograf Sorana Motioc, care mi-a dăruit-o în semn de prețuire. Și toată lumea m-a admirat cu această ie. Ăsta a fost un început minunat. Acum, toate iile mele sunt unicat, sunt confecționate din mătase naturală și sunt speciale. Pe lângă iile Rozănești am acasă și altele, autentice, una mai veche decât alta, ii cusute manual, cu migală, răbdare și iubire, adevărate dovezi de valoare națională. În total am peste 200 de ii, multe catrințe, brâuri și paftale. Ador portul popular și poveștile din spatele lui.

- Care este cea mai valoroasă?

- Cea mai valoroasă este ia fiicei mele, care a reprezentat România la expoziția de la Haga în 2012.

- Ai un mod special de a le păstra?

- Da, le păstrez în lăzi de zestre, le aerisesc periodic, pun mănunchiuri de levănțică printre ele.

- Ce vedete ți-ai făcut cliente pentru iile Rozănești?

- Clientela mea dorește discreție. Eu le vând celor care apreciază mătasea și care recunosc dificultatea muncii pe acest material nobil ca o femeie sofisticată. I-am oferit Monicăi Davidescu, de ziua sa, o ie Rozănească, dar și prietenelor mele cunoscătoare.