Main menu

header

714 16 1de Luana Mare

Pe jumătate cubaneză, pe jumătate spaniolă, frumoasa Barbara Isasi a lăsat confortul casei părinteşti de la Madrid pentru a se stabili în România, unde s-a alăturat grupului Mandinga, înlocuind-o pe fosta solistă. Dezinvoltă, mereu cu zâmbetul pe buze, cu o atitudine optimistă, Barbara pare să fi strâns în fiinţa ei toată bucuria soarelui iberic, o emoţie pe care încearcă să o transmită publicului din România, iubitor de muzică pasională. Cum a renunţat Barbara la ţara natală, cum s-a adaptat la iernile geroase şi cum a devenit româncă neaoşă, culmea, când mulţi români aleg să se stabilească în Spania, ne-a spus chiar artista într-un interviu exclusiv.

„Am ajuns aici fără să cunosc ţara sau limba”

- Cum ai ajuns în România şi cum te-ai hotărât să rămâi aici?

714 16 2- Povestea a fost cât se poate de palpitantă! Eu am o foarte bună prietenă româncă, Denisa, pe care am cunoscut-o la Madrid cu mulţi ani în urmă, şi părinţii ei erau prieteni cu fostul meu manager. Ei ştiau că am participat la show-ul de televiziune „Vocea Spaniei” şi de atunci prietena mea a spus: „Hai să vă fac cunoştinţă, că poate iese ceva frumos, o colabo- rare fructuoasă!”. Şi aşa a ieşit. Era în perioada când cei din trupa Mandinga îşi căutau solistă nouă. A fost un mic casting, am venit în România să cunosc trupa, pe cei cinci băieţi. Nu mai fusesem niciodată aici, ştiam câte ceva despre ţară de la prietena mea, a fost foarte frumos. Ne-am înţeles super, eu şi băieţii din trupă, am avut o bună conexiune, ceea ce a fost foarte important, iar decizia de a pleca de acasă şi de a mă muta într-o ţară cu totul diferită, în care se vorbeşte altă limbă, unde nu cunoşteam pe nimeni, a fost cea mai importantă din viaţa mea! Dintotdeauna am trăit cu părinţii mei în Madrid şi dintr-o dată i-am părăsit definitiv. Am ieşit afară din casă şi din ţară şi nu am regretat nicio clipă acea hotărâre crucială. Au trecut trei ani de când am venit în România şi mă simt minunat.

- Ce au spus părinţii tăi de faptul că vrei să vii în România, să-ţi schimbi ţara?

- Mama mea era la început tensionată. A exclamat: „Cum să pleci? Cu cine?”, dar tata a fost mai optimist, m-a încurajat: „Bravo! Foarte bine!”. Deci, jumi-juma. Acum, după trei ani, amândoi sunt liniştiţi, au trecut de perioada de îngrijorare. Luna asta fac trei ani de şedere în România. Mama e mult mai relaxată, mai liniştită, ştie că sunt bine, că mi-e bine aici şi nu-şi mai face atâtea griji pentru mine. Ştie că băieţii din trupă sunt foarte mişto. (Râde) Am fost cu toţii în Madrid, iar părinţii mei i-au cunoscut. Tata e fericit pentru că şi eu sunt fericită!

„Am trăit iernile cu zăpada cât gardul”

714 16 3- Cum ţi s-a părut diferenţa dintre România şi Spania atunci când ai ajuns aici?

- Cea mai mare diferenţă este vremea. Am ajuns iarna şi zăpada era mare, cât gardul, şi am rămas uimită. În Spania, la Madrid, iernile sunt blânde, fără fulgi de nea, fără temperaturi negative. La noi nu este aşa ca aici niciodată. M-am gândit că oamenii vor fi mai reci, aşa, ca vremea, dar publicul din România s-a purtat foarte frumos cu mine, mă simt foarte bine aici. Şi la „Vocea României”, şi la „Te cunosc de undeva”, toată lumea a fost drăguţă cu mine, s-a purtat extraordinar, m-a făcut să mă simt bine că sunt aici.

- Cum ţi se par concertele iarna în aer liber, cele din România?

- Mamăăăă!!! Am rămas wow prima dată când mi-au spus că trebuie să cântăm în aer liber la minus 10 grade Celsius. A fost greu la început. Am vorbit cu stilista şi am rugat-o să găsească o variantă de vestimentaţie de scenă cu multe straturi de haine, să putem rezista pe scenă la frig, să nu ne tremure vocea, să nu ne îngheţe gâtul, corzile vocale. (Râde)

„«Mi-aţi mâncat zilele» au fost primele cuvinte învăţate în română”

- Cât de repede ai învăţat limba? Ştiai vreun cuvânt în româneşte când ai venit aici?

- Greu şi încă mai am de lucru la acest capitol. Sunt unele cuvinte similare cu cele din spniolă, dar tot este dificil. Nu ştiam nimic, dar îmi amintesc că m-au învăţat cei din trupă câte ceva chiar după ce am ajuns de la aeroport. Îmi spuneau: trebuie să înveţi asta, şi încercau să îmi spună tot felul de expresii. Prima frază învăţată a fost: „Mi-aţi mâncat zilele!”. Ştiu că glumeam cu toţii şi ne-am amuzat teribil. Am învăţat limba destul de greu. Sunt nişte sunete, ţ, de exemplu, greu de pronunţat. Iubitul meu mă ajută foarte mult în acest sens. Eu cânt în engleză, în spaniolă, dar şi în română. Şi am remarcat că aici sunt mulţi oameni care ştiu engleza, spaniola, deci mă puteam face înţeleasă uşor, puteam comunica şi fără să cunosc bine limba voastră. Mi s-a părut extraordinar asta...

- Cum a fost acomodarea în trupă?

- A fost foarte bine de la început. A fost conexiune din momentul zero. Ciupi şi Vali m-au luat de la aeroport şi a fost funny încă de la momentul zero. Ciupi este un tip foarte vesel. N-am avut nicio divergenţă cu niciunul. Chiar dacă avem vreo discuţie în contradictoriu, niciodată nu avem probleme.

„Iubitul meu este medic şi a fost dragoste la prima vedere”

714 16 4- În România ţi-ai cunoscut şi marea iubire? Este cineva din lumea muzicii?

- Aşa este, România mi-a dat muzica, iubirea, un drum nou. Pe iubitul meu l-am cunoscut în călătoriile de muncă. Nu este doar iubitul meu, este şi colegul meu, şi prietenul meu, şi sfătuitorul meu. Este medic, nu este o persoană publică. De când ne-am cunoscut, am avut o conexiune foarte puternică şi după două luni am fost împreună. A fost dragoste la prima vedere. Acum locuim împreună, avem doi ani de relaţie şi sunt foarte fericită. Când am venit în România, stăteam cu trupa Mandinga în vila în care aveam şi sala de repetiţii şi de studiu, dar acum m-am mutat împreună cu prietenul meu.

- Te gândeşti la a-ţi întemeia o familie şi la copii, în viitorul apropiat?

- De când l-am cunoscut pe iubitul meu, mi-au trecut prin cap planuri de familie, dar pentru viitor. Cred că până acum nu m-am gândit la copii sau la o familie, dar când cunoşti persoana potrivită, totul se schimbă. Chiar mi-aş dori să am o familie în viitor. Îmi plac foarte mult copiii şi consider că aş avea multă răbdare cu ei. Deocamdată însă, avem multă treabă şi ne concentrăm amândoi pe muncă. Vrem să avem o anume stabilitate înainte de a întemeia o familie autentică.

- Când ţi-ai dat seama că ai voce bună şi când ai urcat prima oară pe scenă?

- Când eram foarte mică, aveam această pasiune; luam mătura de coadă şi cântam prin casă, ca şi cum eram pe scenă. Aşa am descoperit în timp că este pasiunea mea, dar niciodată nu am făcut şcoală de muzică sau ore de canto. Am pus accent pe şcoală, pe studii, iar muzica a rămas doar un hobby. La 18 ani am mers la un casting pentru un program de muzică foarte cunoscut în Spania şi de acolo am început să iau mai în serios acest hobby. A venit apoi participarea la emisiunea „Vocea Spaniei”, o experienţă foarte frumoasă, prima mea ieşire pe scenă, în 2013. Atunci am cunoscut-o şi pe prietena româncă şi aşa s-a schimbat drumul meu în viaţă şi am luat calea muzicii la modul cel mai serios, dar şi cu multă pasiune.

„Am urmat studii în Turism, dar nu mă văd în meseria asta”

714 16 5- În ce domeniu au fost studiile pe care le-ai urmat?

- La Universitate, în Madrid, am studiat Turismul, şi când a venit şansa asta să mă mut în România, ceea ce am învăţat a rămas undeva în urmă. Am schimbat viaţa şi am construit-o altfel după ce am decis să-mi urmez pasiunea, muzica.

- Te-ai fi văzut lucrând în turism, în meseria pentru care te-ai pregătit?

- Sincer, nu prea. Eu de mică mi-am dorit să cânt şi viaţa parcă mi-a ascultat dorinţa. S-a întâmplat în aşa fel încât destinul să mă aducă în situaţia în care să fac ceea ce-mi place. (Râde)

„Am avut o copilărie fericită la Madrid”

- De ce n-ai încercat de mică să te pregăteşti pentru muzică?

- Cred că familia a avut o influenţă majoră în alegerile mele. Şi nu am avut atât de multă hotărâre ca să las tot şi să mă ocup cu seriozitate de muzică. Am vrut să-mi fac studiile şi abia apoi să văd ce pot face cu muzica.

- Mai ai fraţi, surori?

- Nu, sunt singură la părinţi. Şi mama suferă mult pentru că nu suntem împreună. Dar ştie că sunt cu persoane bune în jurul meu, că sunt fericită aici şi acest fapt o linişteşte.

- Cum a fost copilăria ta la Madrid?

- Copilăria mea a fost frumoasă. Am fost un copil foarte responsabil, studios, cu lecţiile făcute la timp, am fost focusată pe şcoală. Am râs foarte mult, am multe prietene şi am fost în vacanţe împreună cu ele. M-am bucurat şi mă bucur încă de prietenie adevărată...

Adoră mâncarea românească de post şi ciocolata

714 16 6- Cât de des îţi vezi familia?

- Cât mai mult posibil. Încerc să mă duc acolo o dată la două luni. Mi-e greu să merg în Spania, la părinţi, mai des de o dată la două luni, pentru că sunt concerte, repetiţii şi nu am cum. De exemplu, Crăciunul l-am petrecut cu familia, la Madrid, unde am stat o săptămână, dar de Revelion am fost aici, în ţară, la concerte. La treabă!

- Cum te-ai obişnuit cu mâncarea românească?

- Super. Mi-a plăcut, doar că eu nu prea mănânc multă carne şi prefer preparatele de post. Sarmalele cu legume, mazărea, fasolea, ciorba.

Braşovul, oraşul preferat

- Cum petreci vacanţele?

- În curând, în februarie, aş vrea să plec cu iubitul meu într-o vacanţă, undeva în Jamaica, Mexic, Caraibe.

- Ai călătorit prin România, ai locuri preferate?

- Da, am călătorit mult în România, îmi place foarte mult la munte, îmi place Braşovul, am petrecut chiar şi un Revelion acum în Poiană. Am fost acolo de foarte multe ori, am avut şi concerte.

Fisură de menisc la repetiţii

- Schiezi?

- Nu, n-am schiat niciodată, dar nu e timpul trecut. Îmi place să fac sport. Deocamdată nu voi putea încerca deoarece am suferit o mică accidentare, fisură de menisc, în timpul repetiţiilor de dans.

- Părinţii tăi au venit vreodată aici?

- Nu, niciodată! Mama mea are teamă de avion, iar când va veni, o va face cu mătuşile şi cu verişoarele, cu multe rude, dar deocamdată mă duc eu periodic în Spania.

- Care sunt planurile tale pentru anul acesta?

- Să mai scoatem piese, să facem muzică, muzică, muzică. Lansăm în curând noul clip, „Provocador”, care a fost filmat în Cuba. Sper să placă publicului, este un videoclip fresh, latino, ca noi. Avem un concert în Germania în luna februarie şi apoi mergem în Elveţia cu un alt concert.

- Concertaţi mai mult în afara ţării decât în România?

- Nu, mai mult în România, dar am avut şi avem concerte şi în afara ţării: în Spania, în Turcia etc.

- Cum îţi menţii forma fizică în afară de dans?

- Cu sală. După ce se va rezolva problema de la menisc îmi voi relua antrenamentele de la sală, dar şi dieta. Nu am una foarte strictă, dar cred că fiecare trebuie să aibă grijă la ceea ce mănâncă. Să nu facem abuz de ciocolată, aşa ca mine. (Râde) Recunosc că-mi place foarte mult ciocolata şi încerc să mă controlez, să mă abţin, să pun limită.

„Îmi plac Antonia, Pepe, Andra...”

- Cu cine ţi-ar plăcea să cânţi aici, în afară de Mandinga?

- Să colaborez? Sunt mulţi artişti pe care-i admir foart mult. Îmi place vocea Andrei, mi se pare o artistă bună, îmi place mult Antonia, îmi place cum cântă Pepe. Pe el l-am cunoscut şi la emisiunea „Te cunosc de undeva”, îi ador pe Delia, Connect R, Raluka. De când am ajuns aici mi-a plăcut la nebunie Raluka.

- Din afara ţării cu cine ţi-ai dori să împarţi scena?

- Cu cineva din latino sau black music: Rihanna, Beyonce, Bad Bunny, Becky G şi Ozuna. Ar fi perfect! Uşor, uşor, vedem ce se întâmplă.

- Ce mâncăruri preferate aveai acasă, la Madrid?

- Toate. Paella, jamon, tortilla de patata, multe. Aici mai prepar eu mâncărurile tradiţionale. Tortilla de patata fac, de exemplu. Este o reţetă uşoară.

„Cred că există o suprainteligenţă care ne ghidează viaţa în funcţie de ceea ce facem”

- Ce pasiuni mai ai în afara muzicii?

- Sunt o persoană veselă care râde mult, şi din acest motiv caut compania oamenilor pozitivi, cu tonus optimist. Îmi place să vorbesc la telefon cu prietenele mele, să mă uit la emisiuni umoristice spaniole. Îmi place mult să merg la shopping. Când am o zi mai tristă, fug imediat la shopping şi se schimbă starea imediat. Îmi place foarte mult să fac sport, să transpir, să elimin toxine. Sunt o persoană dinamică.

- Urmezi vreo practică spirituală?

- Meditez, vizualizez. La început m-au interesat cărţile de dezvoltare personală, am citit, am vorbit cu oameni din domeniu, am început să conştientizez, şi încerc să am un comportament corect. Nu am un mentor. Citesc cărţile lui Daniel Goleman, „Inteligenţa emoţională”. Sunt interesată de lucruri paranormale, de ceea ce vine după moarte. Eu nu pot spune că am trăit experienţe paranormale, dar am avut în jur oameni apropiaţi care mi-au povestit experienţele lor. Nu sunt genul de persoană care trebuie să aibă astfel de experienţe pentru a crede. Am o prietenă care practică reiki, a lucrat cu mine, am simţit puţin energia de care vorbea, dar nu eram foarte focusată. M-a încurajat să mă iniţiez, dar deocamdată mai citesc despre aceste practici. Cred că la un moment dat voi face şi yoga.

- Eşti credincioasă?

- Am încredere în mine şi într-o supraenergie care ne ajută pe toţi; depinde de ce facem noi în viaţă. Pe mine această energie m-a ajutat să fac ceea ce iubesc, să fiu acolo unde trebuie, atât în carieră, cât şi în dragoste.

Videoclip filmat în Cuba, într-un decor plin de contraste

- Cum au fost filmările din Cuba pentru videoclipul din Cuba?

- Extraordinar! Doar că eu am fost acolo pentru trei zile. Nu am putut să stau mai multe zile şi a fost totul din scurt. Am avut filmări intense. A meritat. Am muncit foarte mult şi mi-a plăcut acolo. Piesa se va numi „Provocador”, videoclipul piesei este realizat de Alex Volintiru, acelaşi regizor cu care am colaborat şi pentru „Soy de Cuba”. Nu eram familiarizată cu ţara, deşi tatăl meu e cubanez, dar cele trei zile cât am stat acolo mi s-au părut extraordinare. Este o ţară exotică, cu o cultură diferită de cea a Spaniei, de cea a României, unică prin locuri şi oameni, imposibil de uitat, de trecut cu vederea. Este o explozie de culoare şi de contraste...

„Acum sunt blondă şi mă simt minunat“

- Cum a fost experienţa emisiunii „Te cunosc de undeva”, super-show-ul de la Antena 1?

- Foarte, foarte mişto. Am râs mult cu colegii mei, dar a fost şi grea. Chiar dacă am mai învăţat limba, nu este la fel ca atunci când eşti sub reflectoare şi te priveşte toată lumea. Nu m-am descurcat atât de bine cu româna, dar experienţa a fost bună. Am învăţat multe, am câştigat foarte multă experienţă de scenă.

- Totodată ai schimbat look-ul?

- Am schimbat look-ul pentru videoclipul pe care l-am făcut în Cuba şi am decis să păstrez această imagine, cu părul blond. Şi, de altfel, ador schimbările.