de Elena Şerban
- A revoluţionat lumea modei secolului al XX-lea
Un citat ce a făcut istorie şi aparţine unei femei care a revoluţionat lumea modei!... Puţine sunt numele proprii care ne fac să ne gândim la eleganţă, stil, fineţe, naturaleţe, dar şi la inovaţie şi schimbare. Unul dintre acestea este Coco Chanel.Un imperiu colosal
Coco, pe numele său adevărat Gabrielle Bonheur, a fost cea care le-a îmbrăcat pe femei în haine elegante, dar comode. Graţie acestei franţuzoaice, reprezentantele sexului frumos au lăsat deoparte corsetele, şi-au scurtat părul, au renunţat la volane şi la fustele şi rochiile foarte lungi. Coco este dovada vie a faptului că talentul este suficient pentru a crea un imperiu de milioane de dolari (cifra exactă nu se ştie, deoarece actualii proprietari, fraţii Wertheimer, sunt foarte discreţi).
Orfană de mamă, părăsită de tată
Gabrielle s-a născut la 19 august 1883, în orăşelul Samur, într-o familie cu copii mulţi (şapte) şi bani puţini. Mama Gabriellei, croitoreasă, a murit de tuberculoză pe când fata avea doar 12 ani. Pentru a-şi creşte copiii, tatăl, negustor ambulant, şi-a dus micuţii la orfelinate. În acea perioadă, orfelinatele erau sub tutela unor mănăstiri, astfel că micuţa Gabrielle a crescut la Aubazine. Aici, Gabrielle a primit numele de Coco, după ce a interpretat un cântecel despre un câine numit aşa.
Iubită de un milionar
Pe la vârsta de 18 ani, Coco a părăsit mănăstirea şi s-a angajat ca ajutor la un croitor din cel mai apropiat orăşel. Şi cum atelierul era unul de lux, era frecventat de bogătaşi. Unul dintre aceştia, Etienne Balsan, a fost cucerit de tânăra care-i lua măsurile pentru costume. A copleşit-o cu cadouri şi a încurajat-o în tot ceea ce făcea. În acea perioadă, Coco desena pălării fără pene. „Nu înţeleg… Cum pot femeile să gândească în timp ce poartă acele pene de struţ!?”, se întreba ea mereu. Ajutată de Etienne, Coco şi-a deschis propriul magazin de pălării.
A şocat Parisul
În urma „debutului” încurajator, ea l-a părăsit pe francez şi s-a mutat la Paris. Aici, a inaugurat un magazin pe Strada Cambon, cu modele care, la început, au şocat parizienele. Era vorba despre pardesie şi sacouri de inspiraţie masculină. Treptat, produsele au fost nu doar acceptate de reprezentantele sexului frumos, ci iubite de-a dreptul. Magazinul s-a dovedit un succes uriaş.
În acea perioadă, Coco a devenit iubita lui Arthur Boy Capel, cel mai bun prieten al fostului său iubit, Etienne Balsan. Se spune chiar că Boy a fost marea iubire a lui Coco. Englezul a părăsit-o după nouă ani de relaţie, preferând să se însoare cu o văduvă foarte bogată.
Publicitatea face totul
Coco a avut prezenţa de spirit de a oferi spre purtare haine sau pălării confecţionate de ea unor actriţe celebre, fiice de diplomaţi, soţii de milionari. Acestea erau luate de exemplu de franţuzoaicele de rând, dar cu posibilităţi materiale, şi vânzările creşteau constant. Coco a deschis magazine după magazine, cele mai multe în zone locuite de familii înstărite. Linia lansată de madame Chanel a captat repede numeroase adepte. Nu doar modelele de haine, ci chiar şi felul său de a fi. Se spune chiar că, într-o perioadă în care femeile evitau soarele cu orice chip, ea a creat o nouă tendinţă. Astfel, după o vară petrecută pe Coasta de Azur, a revenit la Paris foarte bronzată. Presa vremii relata că, după ce au văzut-o aşa de neagră, pariziencele se înghesuiau să se bronzeze.
Chanel, preferat de Marilyn Monroe
Coco şi-a dat seama că o femeie şi-ar întregi arsenalul cuceritor dacă ar fi parfumată. De aceea a făcut ceva eforturi şi a scos pe piaţă, în anii ’20, o linie de parfumuri. Dintre toate, cel mai cunoscut este celebrul Chanel No5 (preferat şi de Marilyn Monroe). Era primul parfum care purta un astfel de nume şi primul care era ambalat într-o sticlă ce semăna cu banalele recipiente de drogherie. Au urmat apoi altele, ce s-au bucurat de mari succese.
Acuzată de colaboraţionism cu naziştii
Dacă Coco a trecut peste primul război mondial fără mari probleme, a doua conflagraţie mondială a avut ceva repercusiuni asupra numelui creatoarei de modă. Din cauza unei relaţii de dragoste cu un ofiţer nazist, madame Chanel a fost acuzată de colaboraţionsim şi s-a refugiat în Elveţia.
A revenit la Paris abia la începutul anilor ’50. Marea revenire s-a produs în 1954, când a scos pe piaţă o colecţie de costume din jerseu şi tweed. Deşi primită cu neîncredere de presă, micile ateliere o copiau fără jenă. Îndrăzneaţă, creatoarea a mers mai departe şi a scos pe piaţă colecţii Chanel realizate din materiale accesibile, astfel ca toată lumea să îşi permită să se îmbrace de la casa sa de modă.
Moda şi afacerile, înaintea bărbaţilor
Cu un farmec deosebit, Coco a atras în mrejele sale numeroşi bărbaţi, printre care artistul Paul Iribe, al doilea Duce de Westminster, Marele Duce Dimitri de Rusia. Dintre toţi, Ducele de Westminster, la acea vreme unul dintre cei mai bogaţi oameni din Europa, a cerut-o în căsătorie. Protejată de o avere personală estimată la 15 milioane de dolari, Coco a refuzat, afirmând: „Sunt multe ducese pe lume, dar o singură Coco Chanel”. De altfel, creatoarea a pus întotdeauna moda şi afacerile înaintea bărbaţilor. Nu a regretat niciodată, deşi a murit (la 10 ianuarie 1971) aproape singură în camera sa din hotelul parizian Ritz.
După decesul său, frâiele casei de modă, în ceea ce priveşte linia vestimentară, au fost preluate de asistenţii lui Coco: Gaston Berthelot, Ramon Esparza, Yvonne Dudel şi Jean Cazaubon. Aceştia au fost urmaţi de celebrul designer Karl Lagerfeld, care a adus casa de modă la nivelul de celebritate existent în perioada de glorie a lui Coco.
Viaţa tumultuoasă a lui Coco a inspirat mulţi regizori şi scenarişti care au realizat filme cu acest subiect. Cel mai recent dintre ele este prezent în România începând din 17 iulie pe marile ecrane. Producţia regizată de Anne Fontaine o are îl rolul principal pe Audrey Tautou. Pe parcursul a 105 minute, frumoasa actriţă intră perfect în pielea celei care a fost Doamna modei, dezvăluind spectatorilor dramele, dar şi succesele de care a avut parte madame Chanel.