Main menu

header

- „Cine m-a făcut femeie?”, o carte despre autocunoaşterea feminină

Week-end-ul trecut a avut loc la Sala Palatului „Salonul Internaţional de Psihologie”, ce a reunit cei mai cunoscuţi psihologi şi psihoterapeuţi din România. Doctorul Cristian Andrei, celebru datorită emisiunii educative „9595”, şi-a lansat în cadrul evenimentului cartea „Cine m-a făcut femeie?”, prilej pentru care ne-a acordat şi un interviu.


„Femeile au tot mai mult succes decât bărbaţii”
     - Descrieţi-ne în câteva fraze lucrarea „Cine m-a făcut femeie?”.
     - „Cine m-a făcut femeie?” este o carte de autocunoaştere feminină, scrisă pentru acele femei care se află în plină dezvoltare. Deşi întrebările sunt aparent o preocupare a copiilor, o persoană adultă este cu atât mai înţeleaptă, cu cât reuşeşte să-şi pună mai multe şi mai importante întrebări. Nu răspunsurile contează, ci capacitatea de a te confrunta cu faptul că încă nu ştii ceva anume. Iar dacă acel ceva este despre tine, întrebarea este cu atât mai valoroasă. Orice iniţiativă ai avea, ea va fi reuşită dacă tu ştii dinainte ce vrei şi, pentru asta, trebuie să te cunoşti cât mai bine. Cartea aceasta le îndeamnă pe femei să se cunoască înainte de orice.

     - Ce contribuţii credeţi că va avea această carte în viaţa unei femei? Dar în viaţa unui bărbat? Vă propuneţi să schimbaţi mentalităţi? - Una dintre cele mai răspândite mentalităţi ale zilelor noastre este aceea ce pretinde că fiecare femeie este făcută de un bărbat. Acest mit începe să fie contrazis. Femeile au tot mai mult succes decât bărbaţii, câştigă mai mult decât ei, ştiu mai multe şi chiar pot mai multe. Astfel, femeia de azi nu mai este formată de un bărbat, ci este influenţată de o mulţime de factori. Conform studiilor Institutului de Relaţii Umane în care lucrez, aceste influenţe vin din partea televiziunii, din reviste, din partea internetului, dinspre vedete, precum şi din partea prieteniilor ocazionale. Cu alte cuvinte, bărbaţii rămân pe un ruşinos loc şapte; ce le rămâne lor de făcut este să se dezvolte la rândul lor, pentru a ţine pasul cu femeile…
     - Care este diferenţa dintre „Pernă şi ruj - Bărbatul văzut de amantă” şi „Cine m-a făcut femeie?”?
     - „Pernă şi ruj” este o carte ce vizează o criză din viaţa femeii - criza confruntării cu amanta. Ea sfătuieşte pe orice femeie legitimă să comunice cu cealaltă femeie din viaţa bărbatului ei, deşi nu este un lucru deloc uşor de făcut; cu toate acestea, dacă află suficient de multe lucruri despre cealaltă, probabil că i-ar fi mai uşor să comunice cu ea, iar „Pernă şi ruj” o ajută aici. În schimb, „Cine m-a făcut femeie?” este o carte-compliment adus feminităţii, deşi este plină de sfaturi despre cum să-i tratezi pe toţi cei care te influenţează: cum să te porţi cu mama ta când eşti deja femeie, ce se mai poate face cu primul partener din viaţa ta, cum să răspunzi competiţiei cu prietenele tale etc.
„Vorbesc cu mâinile, cu genunchii, cu privirile şi cu respiraţia femeilor”

- Cine vă inspiră?
     - Cea mai mare parte din argumentele celor două cărţi menţionate vine din studierea cazuisticii a peste 2.000 de persoane a Institutului de Relaţii Umane. Aceste mii de poveşti de viaţă sunt un tezaur tăcut, pe care nu-l voi dezvălui niciodată, dar care îmi orientează fiecare concepţie despre femei, despre bărbaţi şi despre cei doi laolaltă.
- Ce vă determină să vă puneţi perfect în postura unei femei?
- În experienţa mea profesională s-a dezvoltat un înalt grad de empatie, adică o capacitate de a mă pune în locul persoanei care trăieşte o emoţie. Citesc multe, nu numai în cărţi, ci şi în mesajele nonverbale ale femeilor. Vorbesc cu mâinile lor, cu genunchii lor, cu privirile lor, cu respiraţia lor…
- Credeţi că bărbaţii percep lucrurile din jur într-un mod mai simplist? - Din păcate, deşi par interesaţi şi chiar obsedaţi de femei, bărbaţii trăiesc unii pentru alţii. Chiar şi când un băiat observă fata de care se va îndrăgosti, el o face la îndemnul amicilor, care pretind că ei au deja o parteneră. Apoi, un bărbat însurat îşi va redescoperi soţia în măsura în care o vede în ochii celorlalţi bărbaţi admiratori. Lumea văzută prin prisma bărbatului este mult mai rigidă şi progresează pe baza provocărilor dintre competitori.
- Credeţi că o carte cu privire la trăirile masculine ar avea succes?  - Cele mai gustate cărţi pentru bărbaţi sunt acelea informative; ele oferă date pe care bărbatul le poate folosi mai târziu ca şi cum ar fi ale lui. Cu toate acestea, bărbaţii au un univers emoţional foarte vast, dar nu-l pot dezvălui cu uşurinţă. Odată îndrăgostit, un bărbat este mult mai afectat de despărţire decât ar fi o femeie în aceeaşi situaţie.

„Emisiunea «9595» nu va reîncepe”
     - Ce cărţi în afară de cele amintite mai sus aţi mai scris? - Prima mea carte se intitula „Culegere de probleme psihice” şi includea o descriere a dificultăţilor psihoemoţionale ce nu constituie o boală. Apoi au fost o serie de ghiduri, pentru consilierii şcolari pe probleme de sănătate, pentru prevenirea consumului de drog la tineri, pentru diminuarea interesului faţă de alcool, apoi „Lecţii particulare” şi, în sfârşit, acestea două.
- Va reîncepe în toamnă „9595”? 
- Emisiunea 9595 nu va reîncepe, pentru simplul fapt că, devenind pur educativă, nu mai este în sfera de preocupări a unei televiziuni comerciale. Poate că vor fi alte emisiuni la care voi participa, dar numai în măsura în care ele se potrivesc cu profilul meu profesional.
- Ce ne puteţi spune de activitatea dumneavoastră în radio?
- Emisiunea pe care o realizez se numeşte „Două seri la rând” şi este în direct miercuri şi joi, la Magic FM, de la 21:00. Are o jumătate de oră de teorie şi o jumătate de oră de telefoane în direct. Mă întorc odihnit în fiecare seară de la această emisiune.  

Ana-Maria Cocea


„Dacă lumea ar fi făcută după chipul şi asemănarea femeii, ar fi colorată mai frumos, ar fi plină de dans, nu ar avea războaie, nu ar fi marcaje pe străzi, maşinile ar merge mai încet, iar bărbaţii ar avea unghiile mai îngrijite!”