Main menu

header

807 16 1de Ştefania Băcanu

Edward Sanda şi Cleopatra Stratan se cunosc din 2014, dar au avut nevoie de aproape şase ani ca să-şi dea seama că viaţa are sens şi culoare doar dacă sunt împreună. În tot acest răstimp, au colaborat pe plan muzical, au avut planuri comune, iar de aici până la primele speculaţii despre o posibilă relaţie a mai fost doar un pas. Erau doar zvonuri, nimic concret. Până la începutul lui 2020, însă, când prietenia s-a transformat într-o frumoasă şi intensă poveste de dragoste, confirmată la unison. Şi cum iubirea nu ţine cont nici de graniţe, nici de vârstă, la 6 octombire, fix în ziua în care Cleopatra a împlinit 18 ani, cei doi artişti au pus bazele unui nou proiect comun, cel mai important de până acum: logodna. Cu lacrimi în ochi, dar cu inima dansând de fericire, Cleopatra l-a dat uitării pe „Ghiţă”, cel pe care-l aştepta când era doar o copilă, şi a acceptat inelul lui Edward Sanda, într-un cadru special, gândit de logodnic, până în cel mai mic detaliu.

Edward: „Depărtările mari fac apropierile să cânte“

- 2020 a fost un an greu, mai ales pentru artişti. Cum a fost pentru tine?

807 16 2- A fost și încă este un an greu, dar, în același timp, stau foarte mult în studio și lucrez la piesele mele și ale altor artiști. Mă bucur că acum sunt mult mai productiv decât eram în perioada izolării când, deși, lucram de acasă, nu aveam același vibe să compun, dat fiind faptul că a fost și este o perioadă incertă. Dar, în tot acest timp, am terminat primul album din carieră, „Nuanțe de iubire”, pe care l-am și lansat și unele piese au intrat chiar și pe radio. (râde)

- Ai o listă lungă de parteneriate cu nume importante din industria muzicală românească. Care este colaborarea de suflet?

- Mă bucur de toate colaborările pe care le-am avut, pentru că fiecare dintre acestea are un farmec aparte. Piesele mele de suflet vor rămâne „Doar pe a ta” și „În palma ta”, alături de Ioana Ignat. Au un ceva foarte pozitiv și frumos. Cred că le simt mai personale fiindcă mi-au descris și conturat stilul muzical cu care lumea a rezonat și încă rezonează.

- La ce lucrezi acum?

- Deşi am lansat la sfârșitul verii primul album din carieră, „Nuanțe de iubire”, mă pregătesc să lansez și primul EP din carieră, care va conține cinci piese și colaborări surpriză. Una dintre ele va fi cu rapperul El Nino, iar celelalte sunt secrete, iar sound-ul este diferit faţă de tot ce am interpretat până în prezent.

„Voi aborda un gen nou, o combinaţie între reggaeton şi pop”

807 16 3- Te-ai gândit şi la colaborări cu artişti străini?

- Încă nu. Dar, de anul viitor, am să scot și piese pentru piaţa internațională. Ca gen muzical, o combinație între reggaeton și pop. Mă inspiră foarte mult formația „MYA”, care cântă chiar genul pe care eu vreau să îl abordez pe piaţa muzicală mondială.

- Ce te inspiră când compui?

- Experiențele mele, în primul rând, dar și ale prietenilor sau ale oamenilor din jurul meu. Eu întotdeauna am fost și sunt de părere că inspirația când vine trebuie să te găsească muncind. Nu am o rețetă sau o strategie atunci când scriu sau produc o piesă. Cred foarte mult că talentul fără muncă nu îți aduce succesul.

- Obişnuieşti să exprimi prin muzică propriile trăiri?

- Da. Cred că asta te definește ca artist și te ajută să îți formezi propria personalitate în muzică.

- Cine te-a îndrumat din familie spre muzică?

- Am avut parte de susținerea ambilor părinți și încă o am. Pasiunea pentru cântec am căpătat-o încă din copilărie, de când tatăl meu cocheta cu muzica și mai interpreta prin casă, fie cu vocea, fie la pian. Am simţit că muzica face parte din mine și mă definește în totalitate chiar și acum.

„Încerc să găsesc ceva bun în fiecare lucru rău”

807 16 4- Apropo de familie, ce relaţie ai cu părinţii?

- În primul rând, părinții sunt cel mai frumos cadou din viața unui copil. Avem o relație deosebit de strânsă. Suntem cei mai buni prieteni și mă susțin în tot ceea ce fac.

- Dar cu sora? Cum este să ai o soră cu 20 de ani mai mică?

- Trăiesc unul dintre cele mai frumoase sentimente. Mă bucur de venirea ei pe lume și cred că și ea are o misiune minunată de îndeplinit pe acest pământ.

- Profesional, eşti pe val. Cum eşti din punct de vedere emoţional?

- În general, sunt o fire optimistă. Mă bucur de orice se întâmplă în jurul meu și încerc să găsesc ceva bun în fiecare lucru rău. Atunci când intervine o problemă sau evenimentele nu merg așa cum mi-aş dori eu, rămân optimist și încerc să nu îmi investesc energia în stres și în gânduri negative. De multe ori, încep și compun muzică în loc să mă stresez. (râde)

- Ai avut un 2020 foarte productiv. Te gândeai la începutul anului că te vei logodi?

- Sincer îmi doream asta, dar nu m-am așteptat nici eu că se va întâmpla. Mă bucur mult că am făcut acest pas și nu am să regret nicio secundă. Eu știam că urmează să fac acest lucru încă dinainte să fiu cu Cleopatra pentru că, descoperindu-i sufletul și caracterul, am ajuns la concluzia că şi ea doreşte să îmi fie alături toată viața. Nu am avut nevoie de foarte mult timp să mă gândesc dacă vreau sau nu să o cer în căsătorie. Ştiam deja la ce visez...

O poveste minunată: unde şi cum a cerut-o de soţie pe Cleo

- Cum a fost momentul cererii în căsătorie?

- S-a întâmplat într-un loc foarte intim, pe marginea lacului, în noaptea în care ea a împlinit 18 ani. Am trăit cel mai frumos și unic sentiment din viață, pe care îmi este greu să îl descriu, dar a fost extrem de profund.

- Te-ai sfătuit cu cineva atunci când ai ales inelul?

- Mama mea a fost complice. Cu ea am căutat în toate magazinele, o zi întreagă, și am avut emoții pentru că nu știam dacă îi va fi bun, dar s-a potrivit perfect.

- Ce au spus părinţii tăi?

- S-au bucurat și se bucură foarte mult pentru noi doi. Sunt cei mai fericiţi oameni de pe pământ!

- Care dintre voi a avut emoţii mai mari?

- Eu am fost agitat toată ziua și două zile după am crezut că visez și nu puteam foarte bine să realizez ce am făcut, dar în același timp am avut o stare supremă de bucurie pe care o păstrez și acum. Amândurora ne-au dat lacrimile pentru că a fost un sentiment unic!

„Pentru mine este unică în Univers”

- Vă ştiţi din 2014. De ce v-au trebuit aproape şase ani ca să formaţi un cuplu?

- Pentru că a existat și încă există distanță între noi, sper, pentru o scurtă perioadă de timp. Am avut nevoie să ne cunoaștem și să ne descoperim unul pe celălalt până am realizat că suntem predestinați cu adevărat.

- Cum te-ai îndrăgostit de Cleopatra?

- În primul rând, eram foarte buni prieteni. Cu trecerea timpului, ne-am dat seama că suntem ceea ce ne doream noi să găsim unul pentru celălalt. Totul a început când ea a venit la noi, la casa de producţie Famous Production, unde a înregistrat câteva piese și de acolo am tot început să vorbim, să stăm mai mult împreună. Simţeam încă de atunci că între noi există ceva mai special decât o prietenie, dar nu ne-am arătat niciunul sentimentele până anul acesta, în februarie.

- Cum este Cleopatra?

- Pentru mine este unică în lume! Perfectă din toate punctele de vedere. O apreciez și o respect încă de când era un copil și cânta celebra piesă „Ghiță”. Frumusețea ei, atât interioară, cât și exterioară, caracterul și sufletul m-au atras de la început. Nu cred că mai există altă fată ca ea în Univers!

- Cum sau cu ce te-a cucerit?

- Încă mă cucerește în fiecare zi prin ce îmi spune, prin ce face și prin sufletul ei frumos. Are un farmec aparte pe care îl poartă din cap până în picioare, prin ochii ei, prin atitudinea ei și prin tot ce înseamnă ea ca om...

- Din cauza pandemiei, aţi avut o perioadă în care nu v-aţi văzut decât cu ajutorul tehnologiei. Cum au fost lunile alea pentru voi?

- A fost o perioadă grea, dar am trecut cu bine peste asta.

- V-a apropiat mai mult?

- Categoric. „Depărtările mari fac apropierile să cânte”. Deși ne-a fost dificil în timpul izolării, am privit toată această perioadă ca pe o provocare fiindcă noi știam și știm că suntem unul pentru celălalt pentru tot restul vieții. În tot acest timp, am vorbit pe FaceTime în fiecare zi și număram orele până când izolarea va ajunge la sfârșit să ne vom putea fi văzut.

- Se simte diferenţa de cinci ani care există între voi?

- Nu. Mă suprinde maturitatea pe care o are în gândire. Îmi place la ea că se ocupă foarte mult de carieră și, pe lângă asta, se pricepe să facă şi business.

Cleopatra: „Ne-am logodit ca să ne confirmăm veşnicia împreună“

807 16 5- Cum este Cleopatra, proaspăt logodită?

- Mă simt foarte bine, încrezătoare şi sigură pe mine. (râde)

- Cum aţi ajuns la acest nivel al relaţiei în doar câteva luni?

- Compatibilitatea pe care o avem acum am avut-o mereu, de când ne-am cunoscut, de când suntem efectiv împreună, s-au amplificat sentimentele.

- Cum aţi ajuns de la o relaţie de prietenie şi o colaborare profesională, la una de iubire, cu planuri de căsătorie?

- Ne-am iubit mereu la fel, chiar şi când nu formam un cuplu, doar că, la un moment dat, am realizat amândoi că, unul pentru celălalt, suntem tot ceea ce avem nevoie. Aşa am decis să fim împreună.

- Cum a fost cererea în căsătorie?

- Un moment unic! A fost aşa cum îmi doream să fie: simplu, doar noi doi, într-un loc retras, într-un moment neaşteptat. A fost perfect!

„Părinţii m-au sfătuit să îmi aleg bine perechea”

807 16 6- Ce sfaturi ţi-a dat mama ta?

- Un sfat foarte important pe care l-am primit de la ambii părinţi a fost să îmi aleg bine perechea, ceea ce am şi făcut. Am lângă mine cel mai bun prieten, iubit şi partener. De asemenea, ne-au urat amândurora fericire şi înţelegere.

- Imediat după logodnă, au fost voci care au spus că la mijloc ar fi vorba despre o sarcină... Este adevărat?

- Nu este adevărat! S-a speculat, am citit şi eu că aş fi însărcinată, dar nu sunt.

- Ce planuri aveţi pe mai departe?

- Foarte multe planuri împreună, dar le vom realiza cu timpul. Deocamdată, nu putem spune nimic...

- Pe când nunta, copiii?

- Încă nu ne-am gândit la detalii legate de nuntă sau de copii. Avem tot timpul pentru ele. Le luăm pas cu pas, fiindcă vrem să ne bucurăm la maximum de fiecare moment pe care îl trăim. Deocamdată, am făcut logodna ca să ne confirmăm veşnicia împreună!

- V-aţi mutat deja împreună?

- Ne vom muta vara viitoare, când voi veni la Bucureşti de tot. Deocamdată, ne descurcăm cum putem. Ne vedem pe skype, vorbim foarte mult la telefon şi ne întâlnim cât de des se poate.

- Cum te-a cucerit Edward?

- M-a cucerit cu o singură privire. Este minunat!

- Vă ştiţi din 2014, te-ai gândit vreodată că veţi ajunge să vă iubiţi la modul ăsta?

- Sincer, nu. Dar, când ne-am revăzut în 2018, am simţit că noi doi vom fi împreună cu adevărat.

- Ce admiri cel mai mult la el?

- Absolut tot. Nu pot alege ce îmi place mai mult. Întruneşte toate calităţile pe care eu voiam să le aibă iubitul meu.

- Faptul că este mai mare decât tine e un avantaj?

- Da, este un avantaj pentru că se echilibrează modul de gândire, dar noi nu simţim deloc diferenţa.

„Melodia «Ghiţă» va rămâne mereu ca amprentă în viaţa mea”

- Ce ai învăţat de la el?

- Foarte multe lucruri. Îmi spune ce este bine, dar şi unde greşesc. În plus, îmi dă sfaturi legate de carieră. Suntem foarte deschişi unul cu altul.

- Cum l-ai descrie?

- L-as descrie „bărbatul perfect”.

- Personal, eşti fericită. Cum este artista Cleopatra Stratan?

- La fel de fericită! Muncesc mult, din suflet, şi asta mereu dă rezultate.

- Încă eşti identificată cu Ghiţă?

- Sigur că da! Este ceea ce va rămâne întotdeauna ca amprentă în viaţa mea. A fost şi va rămâne cea mai importantă piesă din cariera mea.

- La ce proiecte lucrezi?

- Am pregătite colaborări, single-uri şi multe surprize pentru public.

„Da, ar fi o idee... să fac o piesă cu Cezar şi cu tata”

- Te sfătuieşti cu Edward referitor la proiecte sau colaborări?

- Da, mereu ne consultăm în privinţa asta. Cum spuneam, nu suntem doar un cuplu în viaţa personală, formăm o echipă excelentă şi pe plan profesional.

- Apropo de colaborări, cum ai ajuns la cea cu Jorge?

- El a descoperit „Dans murdar” la Famous Production, i-a plăcut foarte mult şi am acceptat să o cântăm împreună.

- Dar colaborarea cu Edward cum a fost? Simţeai ceva pentru el?

- Când am lansat melodia „Cozonac”, da, eram îndrăgostită de el! Pe parcurs, ne-am tot descoperit, iar când a apărut „Dragoste, vă rog”, deja eram un cuplu.

- Cu tatăl şi fratele tău te-ai gândit să faci o piesă?

- Ar fi o idee! Am colaborat cu Cezar şi cu tata, separat. Dar o colaborare comună nu e niciodată târziu să facem. (râde)

„Părinţii mei o iubesc mult încă de când era micuţă şi trăgea un geamantan după ea“

„Există voci care spun că încă suntem prea mici“

- Ce relaţie are Cleopatra cu familia ta?

- Strânsă, frumoasă și naturală. Părinții mei o iubesc mult încă de când era micuță și trăgea un geamantan după ea. (râde) Câteodată chiar gătește împreună cu mama.

- Dar tu cu părinţii ei?

- Sunt niște oameni speciali, cum rar mai găsești. Ne înțelegem foarte bine. Apreciez caracterul pe care îl au și felul în care au crescut-o pe Cleo.

- Ce urmează acum pentru voi?

- Singurul nostru plan de viitor este să ne mutăm împreună. În rest, ne ocupăm de carierele noastre și pregătim multe surprize.

- Plănuiţi nunta?

- Ne gândim la asta, dar încă nu ne-am făcut scenariul. O să urmeze în vreo doi, trei ani.

- Au fost cumva voci care au spus că sunteţi prea mici...

- Au existat și încă mai există! Cred că fiecare om e liber să își trăiască povestea vieții și să facă ceea ce simte.

„Când am lansat «Cozonac», da, eram îndrăgostită de el”

„Compun şi eu versuri“

- Cine îţi compune piesele?

- Producători din România, din Moldova şi chiar eu mi le scriu. Am şi lansat piese în care mi-am pus versurile personale pe muzică.

- Ce vrei să studiezi după terminarea liceului?

- Încă nu m-am gândit concret la nişte studii superioare. Mai am timp până la vară.

- Ce pasiuni ai în afară, evident, de muzică ?

- Mă atrag make-up-ul şi actoria.

- Cum te descurci şi cu şcoala şi cu proiectele muzicale?

- Chiar dacă sunt prinsă cu cariera, îmi fac timp de şcoală atât cât este nevoie. Mai am câteva luni şi termin...