Main menu

header

886 16 1de Ştefania Băcanu

Diana Matei şi Taraful Cleante şi-au unit talentele din dorinţa de a duce mai departe o moştenire de mare preţ: vioara, instrumentul muzical care stă la loc de cinste în familia Cleante de cinci generaţii. În urmă cu 16 ani, Marian a preluat misiunea tatălui său, un celebru violonist care, la rândul lui a cântat alături de nume importante ale muzicii lăutăreşti, dându-i un suflu nou, modern, adaptat vremurilor. Diana Matei, care îi este şi soţie, i s-a alăturat încă de la început, după o carieră peste hotare, şi aşa s-a născut brandul „Diana Matei şi Taraful Cleante”, cum le place să se numească. Vedete adevărate ce fac un adevărat show la fiecare eveniment unde sunt invitaţi. „Am atins cerul cu mâna” este una dintre piesele care au avut ecou, un succes pe care nici măcar ei nu l-au gândit. În rândurile alăturate, Diana şi Marian ne-au împărtăşit din secretele lor, din experienţele de artişti, dar şi din culisele unei familii frumoase şi talentate.

Diana Matei: „Hitul «Am atins cerul cu mâna» a fost făcut într-o joacă“

- Diana, ce reprezintă pentru tine Taraful Cleante?

- Taraful Cleante este familia mea! Am creat acest proiect alături de Marian în urmă cu mulţi ani şi ne bucurăm de el, împreună cu românii.

- De când cânți cu Taraful Cleante?

- Acest brand, Diana Matei şi Taraful Cleante, a fost înfiinţat în urmă cu 16 ani, iar înainte de asta, a fost o perioadă în care am cântat în străinătate, alături de artişti internaţionali. Până atunci, am terminat Liceul de Muzică, Conservatorul, şi m-am angajat la Ansamblul Artistic al Armatei, la MAPN. Sunt acolo de mulţi ani şi este o bucurie să am colegi de scenă nume mari ale muzicii autohtone: Elisabeta Turcu, Ilie Roşu, Ioana Cornea. Am colaborat cu ei şi o fac în continuare, îi respect mult şi ne bucurăm că împărţim aceeaşi scenă.

„Am cântat cu Demis Roussos, Michael Bolton sau Gipsy Kings”

886 16 2- Cu ce alți artiști aţi colaborat de-a lungul timpului?

- Cu vedete internaţionale, cum ar fi Demis Roussos, Michael Bolton, Gipsy Kings, Tony Hanna, trupe de cubanezi alături de care am cântat în străinătate o perioadă frumoasă. Am scos şi piese cu What’s up, Cornelia Catanga, Aurelian Temişan, Vali Vijelie... 

- „Am atins cerul cu mâna” a prins foarte bine la public. Cine l-a compus?

- Piesa „Am atins cerul cu mâna” a fost făcută la una dintre repetiţiile noastre, într-o joacă, dintr-un refren care ne-a plăcut foarte mult, o linie melodică frumoasă, care a şi rămas refrenul melodiei. Textul a fost născocit de Marian acasă, în bucătărie. „Am atins cerul cu mâna, inima bate nebuna”, apoi eu am venit cu o completare „Am atins cerul şi-o stea, tu eşti fericirea mea”. Iar la strofe, am avut ajutor de la Jeni Nicolau, Şerban Cazan... şi noi, bineînţeles!

- V-ați așteptat la un asemenea succes?

- Nu! Oamenii ne-au iubit mereu, ne-au îmbrăţişat şi ne-au luat la evenimente chiar şi fără să avem o melodie care să rupă topurile. Faptul că această piesă a intrat la sufletele românilor este o încununare a activităţii noastre de atâţia ani, o activitate extrem de intensă, de altfel.

„Pe Marian l-am cunoscut la un concert. Nu a fost dragoste la prima vedere!”

- Ești împreună cu soțul tău de 20 de ani. Cum v-ați îndrăgostit?

- Pe Marian l-am cunoscut la un concert. Nu a fost neapărat dragoste la prima vedere, ba chiar am avut un conflict minor, dar în felul acesta s-a născut povestea noastră minunată. (zâmbeşte)

- Cum te-a cucerit?

- Noi am fost prieteni prima dată şi ne-am cunoscut ca oameni. Mi-a plăcut că este extrem de sensibil, foarte atent, foarte empatic la nevoile celor din jur, lucru extrem de rar la un bărbat. Are un simţ al detaliului dezvoltat, iar felul lui de a fi nu avea cum să rămână indiferent unei femei cu nişte principii de viaţă sănătoase.

- Când aţi început să fiți oficial un cuplu?

- Cred că după trei-patru luni, dar am simţit că se înfiripă ceva între noi cam după vreo două luni şi jumătate, aşa... M-a curtat frumos şi elegant...

„Când a fost plecat, mi-a scris 45 de scrisori în 45 de zile”

- Cum este relația voastră după 20 de ani?

- O poveste în care nu te plictiseşti niciodată. Extrem de stabilă, suntem foarte uniţi, ne cunoaştem şi respiraţia. Cumva, suflete-pereche, ca un bumerang. Ne considerăm împliniţi împreună. Unul fără celălalt nu suntem noi înşine, efectiv.

- Cum l-ai descrie pe el mai în amănunt?

- Unul dintre cei mai sufletişti oameni pe care i-am cunoscut vreodată, temperamental, plin de surprize, un bărbat pe care te poţi baza necondiţionat, mergi cu el la drum şi-ţi este cel mai mare sprijin. Este, într-un cuvânt, puterea mea!

- În situaţii tensionate cine cedează, cine își prezintă scuzele?

- Eu fac pasul înapoi de cele mai multe ori, pentru că el este mult mai orgolios decât mine. Marian dă înapoi în alte feluri, are alte modalităţi de a-şi cere scuze. Cumva, eu iniţiez dialogul, în momentul în care intrăm într-un conflict, dar, întotdeauna el dă semne că cedează, ca să îmi dea mie voie să împac frumos lucrurile.

- Care a fost cea mai frumoasă surpriză pe care ți-a făcut-o Marian?

- Îmi aduc aminte, în primul an de relaţie, a plecat din ţară şi nu ne-am văzut cam o lună şi jumătate. Când s-a întors, mi-a dat un teanc de scrisori de dragoste pe care mi le-a scris în fiecare zi în care noi nu ne-am întâlnit. Sunt undeva la 45 de scrisori pe care le păstrez şi acum!

„Start Show România”, un proiect de mare audienţă pe Naţional TV

886 16 3- Care este cea mai mare realizare a ta de până azi?

- Fără doar şi poate, băieţelul meu, Ianis. Avem o relaţie extrem de specială. Ianis îmi seamănă foarte mult şi nu doar la chip, ci şi sufleteşte. Este sensibil, ambiţios, face doar ce-i place, e greu să îl convingi să facă ceva ce nu vrea.

- În ce alte proiecte mai ești implicată?

- În acest moment sunt gazda unei emisiuni la Naţional TV, „Start Show România”, alături de colegul meu de scenă, Adrian Enache. Formăm un cuplu de moderatori care s-a sudat perfect în cei doi ani. Avem finalizat cel de-al IV-lea sezon şi ne bucurăm că oamenii ne urmăresc, ne iubesc şi sunt alături de noi în fiecare duminică după-amiază.

Marian Cleante: „Am moştenit talentul de a cânta la «regina instrumentelor». Reprezint a cincea generaţie de violonişti“

886 16 5- Cum a luat naștere Taraful Cleante? Care este istoria lui?

- Cleante este prenumele tatălui meu. În urmă cu 16 ani, când s-a stins din viaţă, am decis ca numele Cleante să fie dus mai departe. Fiind şi un nume răsunător, neobişnuit, am decis ca trupa şi brandul pe care noi l-am format, Diana Matei şi Taraful Cleante, să poarte numele unui mare violonist, cel al părintelui meu. În felul acesta, cumva, am cinstit memoria tatălui, care s-ar fi bucurat tare mult pentru toate împlinirile profesionale pe care le-am realizat. Eu reprezint a cincea generaţie de violonişti din familie...

- Cu ce artiști mari a cântat?

- Tata a fost un copil-minune şi a făcut parte din orchestra Barbu Lăutaru, de mic, de la 14 ani, iar de-a lungul carierei sale a interpretat cu artişti uriaşi precum Romica Puceanu, Florică Roşioru, Fărămiţă Lambru, dar şi mari instrumentişti, cum ar fi Gheorghe Zamfir, Pantazie, Toni Iordache... şi mulţi alţii...

„Mi-ar fi plăcut să fac şi... fotbal!”

- Când și cum v-ați îndrăgostit de muzică?

- Muzica a făcut parte din viaţa mea încă din copilărie, pentru că în casa tatălui s-a cântat dintotdeauna. Veneau muzicieni şi făceau repetiţii, studiau... Era o bucurie, nu aveai cum să nu te îndrăgosteşti de muzică. Ar fi fost nefiresc să nu existe în viaţa mea. Dar, mi-ar fi plăcut să fac şi... fotbal! (râde)

- Și de ce ați ales vioara?

- Vioara este o tradiţie. A cântat tata, bunicul, străbunicul, stră-străbunicul... Şi aşa mai departe. De aceea, era greu să îmi aleg alt instrument, mai ales că toţi au fost violonişti excepţionali. Deci, am moştenit talentul şi abilitatea de a fi în graţiile „reginei instrumentelor”.

- V-a lăsat moștenire Taraful Cleante... Stilul muzical este același?

- Da, tata mi-a lăsat o moştenire specială. Taraful Cleante este în cinstea şi în onoarea lui. Muzica nu mai este aceeaşi neapărat, dar armonia este la fel. E adevărat că nu putem reinventa roata, dar ne putem adapta şi crea stiluri muzicale mai moderne, îmbinate cu muzică autentică, tradiţională, lăutărească, gipsy, pop... Pe toate le-am îmbinat într-un stil muzical care, în urmă cu 16 ani, s-a numit „Old Style Fusion” şi cumva, până acum am păstrat această tradiţie de a cânta pe ritmuri moderne, adaptate vremurilor în care trăim, fără să fim statornici unui anume stil muzical.

„De vreo 3 ani, lucrăm la «Babilonia», o reală nebunie estivală”

- Cum arată Taraful Cleante azi?

- Avem în jur de 10-12 instrumentişti, în funcţie de locul unde este evenimentul. Folosim şi instrumente tradiţionale, dar şi instrumente amplificate pentru sistemele de sonorizare extrem de performante. Îmbinăm foarte armonios tradiţionalul cu modernul.

- Cine compune piesele? Cu cine mai colaborați?

- Le facem împreună, în familie. Eu, fiul meu, George, şi Diana. Avem oameni şi la studio, alături de care scoatem toate piesele. Colaborăm şi cu Şerban Cazan, şi cu alţii pe texte. Este o echipă mare în spatele unei producţii muzicale. Nu se întâmplă totul peste noapte...

- Ce proiecte aveți pentru sezonul estival?

- De vreo trei ani lucrăm la „Babilonia”, un proiect extrem de mare, care conţine foarte multe piese, cu un show pe măsura sonorităţii numelui pe care i l-am atribuit. Deocamdată, nu avem altele în lucru. Ne dorim să finalizăm toate evenimentele estivale pe care le avem. Este un sezon plin, care ne ocupă mult timp, consum mare de energie, dar şi satisfacţia de a întâlni din nou publicul din toată ţara.

„Băiatul meu, George, este un showman de excepţie şi îmi plac ideile lui”

886 16 4- Cântați alături și de unul dintre fiii dumneavoastră, George...

- Da, George este fiul meu cel mare. A moştenit talentul de la mine şi de la tata. Este un violonist şi un orchestrator extraordinar şi un show man de excepţie. Fiind foarte tânăr şi având acces la muzica modernă, multe lucruri se mai schimbă pe parcurs şi îmi place că, după ani şi ani, îmi ascult băiatul şi mă supun ideilor acestui copil extrem de talentat.

- Vreți ca George să ducă mai departe tradiția?

- Deja o face. El cântă alături de Taraful Cleante de 12 ani. Stă în stânga Dianei în aceeaşi măsură în care eu stau în dreapta ei. Deci, suntem o echipă ce duce istoria mai departe.

- Cine ia deciziile în ceea ce privește formația? Cine dă tonul?

- Cumva, rolurile noastre sunt complementare. Eu mă ocup de organizare şi de tot ce ţine de marketing. Diana este pe partea de proiecte muzicale, schiţe, logistică, planuri, de la imagine până la comunicare şi PR. Cea mai frumoasă declaraţie:„Relaţia noastră e ca un zbor”

- Dar acasă?

- Acasă decide Ianis, băieţelul nostru în vârstă de 7 anişori. (râde)

- Reușiți să separați viața privată de cea profesională?

- Nu ştiu dacă reuşim să separăm întotdeauna viaţa profesională de cea personală, pentru că noi fiind tot timpul împreună atât pe scenă, cât şi în viaţa particulară, nu e uşor să laşi la uşă toate problemele şi situaţiile pe care le întâmpinăm pe planul de muncă. Important este că le finalizăm cu succes şi ajungem mereu la un numitor comun.

- Faceți 20 de ani de când sunteți împreună. Cum ați rezistat?

- Cu bune, cu rele, cu respect, cu empatie, cu sensibilitate, cu iubire şi cu foarte multă atenţie la nevoile celuilalt. Aşa s-a betonat o relaţie de lungă durată, cel puţin în cazul nostru.

- Cum ați descrie în câteva cuvinte iubirea cu Diana?

- Ca un zbor... Distanţa dintre cer şi pământ făcută împreună, mână-n mână, ochi în ochi, ca şi cum ai zbura de la munte către mare, de pe Terra pe Marte, dar totdeauna împreună!

9 milioane de vizualizări pe YouTube avea piesa

„Am atins cerul cu mâna”  înainte de încheierea ediţiei Secretele frumuseţii Dianei: „Folosesc şamponul de ou“

- Arăţi superb! Cum reușești să te întreții?

- Programul nostru, al artiştilor, este haotic, tot timpul pe drumuri şi e dificil să ne organizăm mesele şi să avem o dietă corectă, dar încerc să fiu echilibrată, să am grijă de corpul meu şi să îl ascult. Dacă îmi cere răsfăţ, îi dau! Totul ţine de organizare şi de odihnă. E important să avem o alimentaţie sănătoasă, dar asta nu înseamnă că uneori un dulce sau un preparat cu mai multe calorii nu i-l poţi oferi organismului tău. Mai fac şi sport, atunci când am timp, dar am grijă să am o dietă sănătoasă şi aleg alimentele care să îmi dea mai multă energie.

- Cum îți îngrijești fața?

- Mă demachez cu atenţie, am grijă ca, din când în când, să fac mezoterapie, să îmi hidratez tenul foarte bine, să folosesc cremă nutritivă. Când mi se deshidratează faţa puternic, folosesc şamponul de ou, adică un ou bătut şi aplicat pe faţă, lăsat 20-30 de minute, apoi înlăturat cu apă călduţă.

„E adevărat că nu putem reinventa roata, dar ne putem adapta şi crea stiluri muzicale mai moderne, îmbinate cu muzică autentică, tradiţională, lăutărească, gipsy, pop... Pe toate le-am îmbinat într-un stil muzical care, în urmă cu 16 ani, s-a numit «Old Style Fusion»“

„Singurul compromis a fost că am petrecut mult timp departe de familie”

- Ați făcut multe compromisuri de dragul muzicii?

- Singurul compromis pe care l-am făcut a fost acela că am petrecut mult timp departe de familie, departe de copilul meu.

- Dar de dragul familiei?

- În familie nu se numeşte niciodată compromis, ci concesie, îngăduinţă, iubire şi afecţiune. Întotdeauna iertăm şi trecem peste anumite situaţii. Noi suntem o familie foarte frumoasă, unită şi ne place să fim mereu împreună.