Main menu

header

895 16 1de Ștefania Băcanu

Amândoi sunt actori, prezentatori, împart aceleași pasiuni și se iubesc de 13 ani, la fel ca în prima zi. Grațiela și Andrei Duban formează un cuplu tonic, efervescent, sunt mereu cu zâmbetul pe buze și emană multă energie pozitivă. Iar în ceea ce privește căsnicia lor, aceasta transmite încredere... Încrederea că se poate clădi o relație frumoasă, trainică, în ciuda tuturor obstacolelor, opiniilor diferite, anumitor concepții, dar mai ales în pofida vieții profesionale agitate pe care o duc amândoi. Că, deh, așa-s actorii. Și unde mai pui că și televiziunea pe o parte îți dă, pe alta îţi ia, te privează de zile și momente unice alături de familie. Cu toate acestea, Grațiela și Andrei trăiesc o poveste specială alături de Armin, puștiul lor aproape adolescent, fără intrigi, cu un prezent fabulos de care se bucură zilnic la intensitate maximă. 

Graţiela: „Uneori, Andrei are un spirit mai tânăr decât al meu“

- Graţiela, cum ai ajuns prezentatoarea emisiunii „Se strigă darul”, de la postul Kanal D?

- Am fost chemată la casting. (râde) Am dat proba, am avut ceva emoţii, dar se pare că au fost constructive. Acum filmez deja sezonul doi pentru mine.

- Cum este acest proiect? Care este mai exact rolul tău?

- Un proiect foarte frumos, dar și dificil. Fac parte dintr-o echipă cu oameni minunați și împreună cu ei greul este parcă mai ușor de dus. Eu și Mihai Mitoșeru suntem gazdele acestei emisiuni. Suntem rivali. El strânge zestre pentru mirele lui, iar eu pentru mireasa mea. La petrecere strigăm darul și vedem care a adunat mai mult pentru mirele/mireasa lui. Cine a agonisit mai mult, acela câștigă! Cam asta este intriga emisiunii. Dar noi ne bucurăm, de fapt, de poveștile de dragoste pe care le întâlnim, de tradiții, de oameni, de tot ce descoperim…

Scenariul înţepăturilor cu Mihai Mitoşeru la Kanal D

- Este primul proiect de acest gen? Ai mai prezentat până acum vreo emisiune de televiziune?

- Da, am mai prezentat... „Crăiasa poveștilor” este primul show a cărui gazdă am fost, apoi a urmat „Weekend în familie”, alături de Andrei, soțul meu, și „Deștepți cu banii”, împreună cu Vladimir Drăghia.

- Revenind la „Se strigă darul”, cum este? Care parte îţi place cel mai mult din acest show?

- Îmi place totul, sincer, nu pot să aleg ceva anume.

- Cum te înţelegi cu Mihai Mitoşeru? Cât de reale sunt „înţepăturile” dintre voi?

- Suntem ca fraţii... Înțepăturile dintre noi sunt doar în fața camerei. El e un om cu o bază foarte bună, un băiat sensibil.

„M-am lăsat «furată», dar nu am lipsit mult”

895 16 2- Ce tradiţii inedite ai descoperit prin locurile în care ai fost să organizezi nunţi?

- „Adăpatul miresei”. (râde) Când aceasta trebuie să meargă la fântână cu o găleată de apă și un buchet de busuioc. Fetele și băieții necăsătoriți care sunt udați de mireasă au șanse mai mari să își găsească ursitul/ursita și să facă pasul cel mare.

- Nunta ta a fost una cu tradiţii?

- Nu, noi nu am avut tradiții la nuntă.

- Nu te-ai lăsat nici „furată”?

- Ba da, m-am lăsat. (râde cu poftă) Dar nu am lipsit mult! A fost pe ceas...

„M-a cerut romantic, pe malul mării, Lună Plină şi muzică în surdină”

- Unde a avut loc nunta voastră?

- La Palatul Ghika, iar cel mai frumos și emoționant moment a fost la biserică.

- Dar cererea în căsătorie ţi-o mai aminteşti?

- Normal... Cum adică? 6 august, fix la o lună de când am decis să fim împreună, romantic, pe malul mării, cu Lună Plină, muzică în surdină… Restul numai noi îl știm. (râde iar)

- Cum te-a convins Andrei să îl iei de soţ? Cum te-a cucerit?

- Ceea ce îmi doream eu, își dorea și el: familie! Astfel că, dorințele noastre au coincis. M-a cucerit cu bunătatea și iubirea lui față de mine.

„Am trecut prin mai multe etape, iar acum relația noastră este matură”

895 16 3- Cum l-ai caracteriza pe Andrei în câteva cuvinte?

- Andrei este de treabă, iubitor, familist, cu o energie pozitivă molipsitoare.

- Cel mai frumos cadou, cea mai frumoasă surpriză pe care ţi-a făcut-o...

- Fără doar și poate, Armin, fiul nostru!

- Cum este relaţia voastră acum?

- Avem 11 ani de căsnicie și 13 ani de când suntem împreună… Am trecut prin mai multe etape, iar acum conexiunea noastră este matură.

- E o diferenţă de vârstă între voi. S-a simţit vreodată acest aspect în relaţie sau te-a atras tocmai faptul că este mai experimentat şi te poţi baza pe el?

- În relația noastră nu am simțit niciodată diferența de ani. Ba chiar, uneori, Andrei are un spirit mai tânăr decât al meu. (râde)

„Actoria este destinul meu”

- Tu ai absolvit actoria şi ai jucat în câteva producţii. Cum ai descrie această latură a ta?

- Actoria a fost, este și o să rămână meseria mea de suflet la care nu o să renunț. Mă bucur mereu când pot să am roluri, atunci când am ocazia să îmi fac meseria.

- Ce proiecte mai ai în afară de „Se strigă darul”?

- La Teatrul „Avangardia” sunt câteva piese în care joc, și la Teatrul „Ion Creangă”, unde am avut recent premiera la „Mica Sirenă”.

„Joc fotbal și pititea cu Armin”

- Ce face Armin? Ce relaţie ai cu el?

- Armin este sufletul meu. Pot să spun că avem relația perfectă, cel puțin până acum...

- Cât de mult te implici în activităţile lui?

- Încerc să petrec timp de calitate cu el. În activitățile lui Armin mă implic mai mult la teme. (râde) Mai joc și fotbal cu el, și pititea, împreună cu ceilalți copii din cartier.

- Vă gândiţi să îi faceţi un frăţior, o surioară? Sau, gata cu copiii?!

- Legat de copil, încă nu știm… Este mult de discutat şi aprofundat pe acest subiect.

„Fac antrenament de trei ori pe săptămână”

- Cum te întreţii? Am văzut că faci şi sport...

- De când am cunoscut-o pe CarmenFit, viața mea s-a schimbat în bine. Cam de doi ani urmez programul ei și îmi este perfect! Fac antrenamentul de trei ori pe săptămână și chiar mă țin de treabă. (ne arată muşchii...)

- Şi pentru piele, faţă, ce tratamente ai?

- Nimic special. Mă demachiez mereu, obligatoriu, în fiecare seară. Folosesc apă termală și cremă hidratantă potrivită tenului meu.

Andrei: „La relaţia noastră şi la Graţiela îmi place tot, chiar şi atunci când ne certăm“

- Andrei, cum este în vacanță? Sau te-ai întors deja?

- Eu și Armin suntem într-un soi de vacanță activă, de la sfârșitul lui iunie, până în septembrie, pe litoralul românesc, în cea mai frumoasă locație, unde seara am program artistic. Mai exact, distrez câteva sute de turiști în fiecare zi, cu diferite activități specifice unui resort de calitate.

- Și Grațiela?

- Ne bucurăm de prezența Grațielei doar în timpul săptămânii, pentru că în weekend ea pleacă la filmări pentru emisiunea „Se strigă darul”, de la Kanal D.

- Obișnuiești să petreci timp doar tu cu Armin așa, ca băieții?

- Sigur că da! În momentul în care pleacă Grați, avem activități macho, jucăm fotbal, bazine, mai dăm o fugă la Constanța, la Mangalia... El are nevoie să citească o oră pe zi pentru școală și, fiindcă practică înotul, trebuie să facă 70 de bazine pe zi, un fel de antrenament. Are o singură zi pauză.

„Mă bucur foarte mult că s-a desprins de imaginea de soție a lui Duban”

- Urmărești „Se strigă darul”? Ce părere ai despre Grațiela, se descurcă în calitate de gazdă a emisiunii?

- Îmi place foarte mult de Grațiela, cum a evoluat în televiziune. Mă bucur că s-a desprins de mine și de imaginea mea, de soție a lui Duban, și a devenit ea, Grațiela. Ador să o văd așa, sunt mândru de ea și cred că se descurcă excelent în calitate de gazdă a show-ului.

- Ce ai zis când te-a anunțat că va merge la casting?

- Când participăm la un casting, ori eu, ori ea, mergem cu încredere și cu dorința de a-l câştiga. Sigur, nu ne creăm multe așteptări, ca să nu avem dezamăgiri. Trebuie să te potrivești cu acel proiect. Îmi doream enorm ca ea să îl ia... S-au prezentat foarte multe persoane la casting, iar satisfacția succesului a fost cu atât mai mare.

- Ești mândru de Graţiela?

- Sunt foarte mândru de ea, o spun cu toată inima! Sunt genul de soț care își dorește ca partenerul să evolueze și, de ce nu, să mă întreacă, fiindcă așa mă pune și pe mine în valoare, atât timp cât ea este tot mai bună. Nu îmi doresc lângă mine un om pe care să îl domin. Să stea în umbra mea...

„Suntem de 13 ani împreună, nu ştim care este secretul, mai ales că în jurul nostru se tot destramă cupluri”

895 16 4- Crezi că tu ai fost principala ei inspirație, legat de televiziune?

- Ea ar trebui să răspundă... Cert este că, stând lângă mine atâția ani, sunt sigur că a furat anumite lucruri, pentru că meseria de actor nu se învață. Nu lucrăm cu cifre, cu rețete, ci cu sufletul, cu mintea. Asta cred că a reuşit și ea, ceea ce nu poate decât să mă bucure, dacă eu am fost, cumva, principala inspirație legată de televiziune. (râde)

- Sunteți de 13 ani împreună... Cum este relația voastră, s-a schimbat ceva?

- Și noi ne întrebăm de multe ori de ce nu ne plictisim, de ce nu lăsăm să intervină rutina? Pentru că, din păcate, vedem în jurul nostru cupluri solide, trainice care, la un moment dat, surprinzător, se destramă, eșuează... Pe noi ne-a ferit Dumnezeu! Nu știu care e secretul... Cred că vorbim foarte mult, comunicăm, ne spunem și cele bune și cele rele, dar cel mai important lucru este că știm ce nevoi are celălalt. Eu nu văd căsătoria ca pe o instituție anevoioasă, obligatorie... Mie mi se pare că suntem în același timp și cei mai buni prieteni și cei mai buni iubiți, și cei mai buni părinți... Nu e o rețetă. Adevărul este că noi și muncim foarte mult și în momentul în care ne întâlnim, știm să ne bucurăm unul de celălalt, tocmai pentru că nu petrecem tot timpul împreună. După două, trei zile în care nu ne vedem, ne dăm seama cât de greu ne este unul fără celălalt.

- Cu siguranță ați mai avut și voi mici/mari discuții, ca în orice relație...

- Da, au fost, firesc. Știi de ce ne certăm noi? Pentru că știm ce dulce e împăcarea. (râde) Viața e cu suișuri, cu coborâșuri, cu diferențe de opinii... Așa te dezvolți. La relația noastră și la Grațiela îmi place tot, chiar și atunci când ne certăm!

„Ea găteşte super, eu sunt asistentul”

- Cum este Grațiela?

- Grațiela este un om cu totul și cu totul special. Și spun asta fiindcă nu e de față și nu i-ar plăcea să o laud, ea fiind și foarte modestă. Un om frumos interior și exterior, este o combinație între inocență, puritate, frumusețe, dar și puternic ancorată în realitate. Este o mamă desăvârșită, își crește băiatul cum poate ea mai bine și o face excepțional, ca dovadă că este cel mai important „proiect” al nostru. Armin a ajuns la 10 ani și jumătate și suntem foarte mândri de el pentru ceea ce este, atât la școală, cât și în viața de zi cu zi. Grați e un om bun, de multe ori mă mir și eu ce bun a fost Dumnezeu cu mine de mi-a scos-o-n cale. Este o binecuvântare, cum minunăţia asta de femeie mă iubește, e lângă mine, îmi acceptă toate nebuniile și mergem în continuare împreună pe același drum, mai solid ca oricând.

- E adevărat că pentru tine a fost dragoste la prima vedere?

- Da! Am întâlnit-o chiar aici, la mare. Eram la Jupiter, pe balconul unui hotel. Ea venea, am văzut-o, și când a coborât din mașină, am rămas cu gura căscată...

- Cum vă împărțiți sarcinile acasă? Cine gătește, cine spală vasele, cine face curățenie, cine duce gunoiul?

- Ea gătește și o face excepțional, eu o ajut, îmi place să bucătărim împreună. Eu sunt asistentul. (râde) Vasele sunt spălate de mașină, curățenie face Grați, nu suportă dezordinea, iar gunoiul îl duc eu, de regulă. Dar dacă nu sunt acasă, îl aruncă și ea...

„Analizele erau proaste. Aveam probleme și cu inima, nu dormeam”

- De cățel cine are grijă? Am văzut că aveți o jucărie mică, albă...

- Miki, da, mi-e foarte dor de el. Avem un sistem prin care poate ieși în curte când vrea, are un dozator de mâncare. Stă trei, patru zile singur, apoi vine Grați. Asta, cât sunt eu la mare cu treabă. Iar în cazuri extreme, are tata grijă de el, micuţu’...

- Anul trecut, ai făcut o intervenție de micșorare a stomacului, în urma căreia ai slăbit 26 de kilograme. Cum ești acum?

- Da, mi-am micșorat stomacul, cu ajutorul domnului doctor Sorin Velici, acum un an și jumătate, aproape. Într-adevăr, am slăbit 26 de kilograme și nu îmi pare rău absolut deloc. Mă simt fantastic, mi-am schimbat viața, analizele sunt super, organele nu mai sunt îmbrăcate în grăsime. Înainte, analizele erau foarte proaste, sforăiam, nu mă odihneam bine, aveam probleme și cu inima, tensiunea 9... Era un coşmar!

„Grați îmi face multe surprize și toate sunt frumoase, unele sunt intime și nu le pot povesti. (râde) Ne place tare să ne surprindem plăcut unul pe celălalt“

„Am descoperit o tradiție nouă, «Adăpatul miresei», când aceasta trebuie să meargă la fântână cu o găleată de apă și un buchet de busuioc, iar cei care sunt udați de mireasă au șanse să se căsătorească“

„Armin este sufletul meu şi avem o relaţie minunată, cel puţin până acum. În activităţile lui mă implic mai mult la teme“

„M-am îndrăgostit de Roma“

895 16 5- În această vară unde vă petreceţi vacanţa?

- În fiecare vară, concediile noastre sunt active. Împletim utilul cu plăcutul. Până în septembrie, stăm la mare, la noi, pentru că Andrei are un proiect acolo.

- Care a fost cel mai frumos loc pe care l-ai vizitat?

- Locul special: Italia. M-am îndrăgostit de Roma...

„După operația de micşorare de stomac, pot să mănânc aproape orice, nu am restricții, dar cantități mici, fără carbogazoase, prăjeli puține... Și ar trebui puțin mai mult sport”

„Sunt în discuţii cu două televiziuni“

- În ce proiecte ești implicat?

- Am mai multe, câteva piese de teatru pe care deja le joc, atât la „Avangardia”, într-o comedie, „Iubito, îți rămân dator”, cu Grațiela, scrisă special pentru noi doi, cât și împreună cu regizorul Dan Tudor în „Clătite cu minciuni” şi colindăm țara cu ea. Mai evoluez în celebra comedie „Toc Toc”, cu casa închisă!

- Dar în televiziune?

- Am fost și sunt, în continuare, în discuții cu două televiziuni, Antena 1 și Prima TV. În toamnă o să vedem care dintre acestea se va concretiza...