de Silviu Ghering
După succesul cu emisiunea „Matinali şi populari”, Mihalis Dumitrescu şi Lavinia Furtună au un nou proiect, care a început în forţă şi promite audienţe cel puţin la fel de mari ca precedentul. Ei sunt „Naşii succesului”, o emisiune plină de savoare, de voie bună, de provocări, dar și cu artiști unul și unul, în fiecare joi şi vineri, de la ora 20:00 la 23:00, la ETNO TV. Sunt plini de entuziasm şi bucurie, stări pe care doresc să le transmită şi telespectatorilor pentru a le face serile mai frumoase şi a le smulge zâmbete. Niciunul dintre ei nu este străin de televiziune, Lavinia fiind şi cântăreaţă de muzică populară, iar Mihalis coordonează un ansamblu de dansuri tradiţionale greceşti. Aflaţi chiar de la ei cum îmbină televiziunea cu muzica și ce surprize au pregătit pentru telespectatorii și fanii lor.
Lavinia Furtună: „Este un fel de Revelion în fiecare emisiune“
- Lavinia, ești gazda unei noi emisiuni, şi tot cu Mihalis. Despre ce este vorba?
- Avem cel mai tare proiect ever. „Naşii succesului” se numeşte și se difuzează în fiecare joi şi vineri, de la ora 20:00 la ora 23:00, pe ETNO TV! Împreună cu Mihalis Dumitrache, naşul, dăm startul celor mai frumoase petreceri, cu muzică live, artişti extraordinari. Este un fel de Revelion în fiecare emisiune.
- Cum este să împarţi platoul cu el?
- Umblă vorba prin oraş că suntem cei mai tari „naşi” şi deja ne bucurăm de audienţe record. Am bucuria să le cânt telespectatorilor live în fiecare emisiune, lucru ce mă face fericită, pentru că eu iubesc această meserie. Mă simt ca peştele în apă, ce să zic! Este o bucurie!
„Este un schimb de energie atunci când te potrivești cu un om”
- Cum l-ai descrie pe Mihalis?
- Este greu să îl descrii în câteva cuvinte... Mihalis pentru mine este ca un frate. Un om pe care mă pot baza, și știu că este persoana pe care dacă o sun de oriunde, la orice oră, vine și mă ajută! Este foarte sensibil, e o combinație foarte mișto, este și efervescent, și foarte deștept, și îngăduitor... Este plin de calități.
- Sunteți combinația perfectă?
- Da, atât din punctul nostru de vedere, cât și din cel al publicului. Telespectatorii ne-au spus de multe ori că suntem bine așa. Ne completăm perfect.
- Cum vă înţelegeţi? Cum vă completaţi?
- Este un schimb de energie, ceva ce nu poți să explici în cuvinte, atunci când te potrivești cu un om. Pur și simplu, eu știu că el este sprijinul meu și dacă o iau pe arătură și creez o poveste, el intră în povestea mea și merge mai departe, susținându-mă, astfel încât povestea aia devine wow! Nu e ușor să ai responsabilitatea unei emisiuni de trei ore.
- Spre deosebire de Mihalis, tu nu ești străină de muzica populară. Cum te împarți între televiziune și evenimentele personale?
- Sunt solistă de muzică populară și de petrecere, iar în această perioadă merg să cânt la foarte multe evenimente. Timp liber nu am, dar încerc să fac față, deși programul este foarte solicitant. Îmi place foarte mult și televiziunea, dar și ceea ce fac eu separat. Pe lângă evenimentele la care sunt prezentă, urmează să scot și piese noi, să fac înregistrări și sper să îmi ajungă timpul pentru toate. Sunt în priză nonstop.
„Familia înseamnă soțul meu”
- Îți lipsește timpul?
- Da, eu chiar am nevoie de mai mult timp pentru mine, deși îmi place foarte mult ceea ce fac și nu simt nicio frustrare. Mai ales acum, că sunt cu Mihalis, minutele trec foarte repede. Înainte, când eram singură, mă uitam la ceas și mă întrebam cât mai am... Acum, că suntem amândoi, ne împărțim 50/50. Lângă Mihalis nu simt că muncesc. Singură, în schimb, eram mult mai conștientă de ceea ce aveam să fac, să fiu 100% concentrată de ce trebuie să fac...
- Când spui timp pentru tine, te referi și la familia ta, nu?
- Și la familia mea. Familia înseamnă soțul meu, el este cu mine la toate evenimentele, este lângă mine tot timpul. Acasă, la părinții mei, în Olt, merg foarte rar, când apuc. De regulă, ajung doar când mă leg de un eveniment, atunci trec și pe la ei.
- Soţul tău este şi el artist?
- Nu este artist, nu are treabă cu muzica. Este doar omul perfect pentru mine, fără de care nu pot să trăiesc… Mă ajută mult, mă completează şi mă susţine. Într-un cuvânt, suntem echipa perfectă, chiar dacă ne mai scoatem din sărite unul pe celălalt. E frumos aşa. (râde) Am împlinit 14 ani de la nuntă şi ne dorim şi un bebe, sperăm să vină curând, dar planuri face Dumnezeu.
- De câţi ani eşti pe scena muzicii populare și cine îți compune piesele?
- Cânt de la 16 ani și acum am 37. Compun și eu, dar și alții care mă ajută în sensul ăsta. Pe partea de orchestrație am lucrat foarte bine cu Marian Alexandru.
„M-am gândit să-i surprind pe fani cu un nou gen muzical”
- Ce transmiţi prin muzica ta?
- Îmi plac foarte mult melodiile ușor satirice. Vreau să aduc bucurie prin muzica mea. Oamenii sunt atât de triști și cred că Dumnezeu m-a adus pe acest pământ să-i bucur pe oameni. De aceea, vreau să smulg un zâmbet omului... Dacă am avut un vers, o strofă de care se agață și râde sau zâmbește, eu mi-am făcut treaba, sunt împăcată.
- Unde te pot vedea cei care apreciază muzica ta?
- Muzica mea se poate asculta pe YouTube, Lavinia Furtună. Sunt peste tot, pe toate reţelele de socializare. Şi dacă tot veni vorba despre melodii noi, am o surpriză pentru cei care iubesc ceea ce fac eu. M-am gândit să-i surprind cu un nou gen muzical. Nu vă spun mai multe, vreau doar să cautaţi pe YouTube: Lavinia Furtună - „Ţine-mă de mână”, şi, clar, veţi fi uimiţi de noua mea melodie. Cânt şi alte genuri muzicale în afară de muzica populară, anume de petrecere, pentru că pot şi pentru că îmi place…
- Care este cel mai mare critic?
- Eu! Nimeni nu poate să mă întreacă. Știu exact când și dacă greșesc, ce trebuie să îmbunătățesc. Când vine vorba despre emisiuni, mă uit la înregistrări, dar foarte rar.
Mihalis: „90% din reuşita unui proiect tv este entuziasmul unit cu emoţia şi trăirea“
- Mihalis, ai devenit unul dintre „Naşii succesului”. Cum este noua emisiune pe care o prezinţi?
- „Nașii succesului” este o emisiune cu superpetreceri, cu artiști de nota 10, cu veselie, voie bună, cu acea trăire de care fiecare român are nevoie în această perioadă. Prietenii noștri de acasă au posibilitatea să uite de grijile de zi cu zi și să ne fie părtași, „nuntași” în această emisiune, împreună cu nașa - Lavinia Furtună, a mea colegă genială. Încercăm să creăm de fiecare dată o atmosferă ca la un eveniment, care cu siguranță, există în orice familie. În emisiune ne dorim ca tradițiile, obiceiurile și cutumele românilor, și nu numai, să fie promovate așa cum se cuvine. Mă consider un om care, prin felul lui de a fi, emană energie pozitivă, noroc și succes. Ne considerăm „Nașii succesului” acum mai mult ca niciodată, având în vedere audiențele record pe care le-am avut încă de la prima emisiune. Atunci când iubești ceea ce faci și ceea ce transmiți, atunci când ai o echipă care la rându-i iubește ceea ce face, este imposibil să nu ai succes. Atunci când dăruiești, primești!
„Sunt profesor de 18 ani, predau limba neogreacă la un liceu”
- Crezi că veţi avea succes aşa cum s-a întâmplat şi cu matinalul?
- 90% din succesul, reușita unui proiect tv este entuziasmul. Atunci când entuziasmul se unește cu emoția și trăirea, este imposibil ca un proiect, fie el matinal, fie el „Nașii succesului”, să nu aibă rezultatul scontat. Orice provocare o accept cu deschidere și entuziasm. Orice emisiune trebuie pregătită minuțios, iar „Nașii succesului” nu este un proiect ușor.
- Şi în afara emisiunii ce faci? Ce alte activităţi ai?
- Sunt profesor de 18 ani, predau limba neogreacă la Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev” şi sunt diriginte la clasa a XI-a C. Iubesc interacțiunea cu elevii mei, iar această permanentă legătură îmi dă senzația că nu îmbătrânesc deloc. Sunt mândru de reușitele lor, olimpici naționali și internaționali la limba neogreacă. Coordonez de peste 30 de ani ansamblul Ellas din dorința de a promova obiceiurile și tradițiile grecești și mă bucur că, de mai bine de 18 ani, reuşesc să fac acest lucru și în cadrul liceului, prin ansamblul Ellas Jr.
„Am trăit cu muzica Arethei Franklin”
- Deci, nu ești străin de muzică...
- Nu, nu sunt, doar că muzica populară am descoperit-o târziu. Eu am trăit cu Aretha Franklin, cu muzica părinților mei. M-am născut la București, am trăit printre blocurile gri, dar, la un moment dat, am avut un proiect de televiziune, la un alt post și acolo am descoperit muzica populară. Cele de la care am învățat ce înseamnă acest gen au fost colegele mele din acel proiect: Cornelia Rednic, Niculina Stoican, Maria Cârneci... Așa am descoperit muzica populară, dar am început să o iubesc mai mult în cadrul unui alt proiect, „Matinali şi populari”, pe care l-am prezentat tot la ETNO TV, împreună cu Lavinia.
- Și te-ai gândit să cânți și tu?
- Nu, pentru că sunt foarte mulți artiști de muzică populară și o fac extraordinar de bine. Zic să îi lăsăm pe ei să cânte. Ar fi culmea ca eu, care m-am născut în Berceni, la Piața Reșița, și am copilărit pe tarabele din piață, să vin acum să cânt despre sat, tradiții sau animale. Eu am văzut vaca la 10 ani! Pentru mine erau doar povești. Nu am avut rude la țară. Consider că atunci când cânți ceva, trebuie să fi trăit și să ai experința necesară să o poți face cu tot sufletul.
- Dar ce cânți?
- Muzică grecească, pentru că sunt jumătate român, jumătate grec. Mama era grecoaică la origine. Nu am cântat că mi-a plăcut, ci mi s-a cerut la un moment dat și am zis, de ce nu? Ușor, ușor, am descoperit această pasiune și iată că sunt aproape 30 de ani de când fac asta. Am un ansamblu de dansuri populare tradiționale grecești, Ellas, care avea nevoie de un solist. Și așa am început să cânt, pentru a-mi promova proiectul. Mergem la nunți, botezuri, cumetrii, divorțuri. (râde)
„În Grecia, în noaptea de Înviere, se reconstituie scena răstignirii lui Iisus Hristos”
- Unde te simți acasă, în România sau în Grecia?
- Acasă este acolo unde sunt prietenii, unde este familia și 90% dintre ei se află în România. În Grecia mi-am făcut doar facultatea și masterul, adică, șapte ani. Dar, nu există vară în care să nu merg cel puțin o săptămână în Grecia ca să mă relaxez. Am descoperit după finalizarea studiilor ce frumos este Paștele, ce frumoase sunt tradițiile acolo... Merg în satele grecești pentru că îmi place foarte mult folclorul și vreau să îl culeg, să îl cânt.
- Ce tradiții sunt acolo?
- De Paște, de exemplu, pe malul mării, în noaptea de Înviere, se reconstituie scena răstignirii lui Iisus Hristos. Este o tradiție foarte frumoasă și participă tot satul. Fiecare are un rol.
- Ai participat și tu?
- Doar ca spectator. În Corfu este o tradiție prin care, înainte de Paște, se sparge tot, se aruncă farfurii de la balcoane. În fiecare zonă se întâmplă ceva. La noi, oamenii merg la biserică, vin acasă, mănâncă și se culcă.
„Propuneri indecente primeşti oricum“
- Ești considerată una dintre cele mai frumoase cântărețe de muzică populară autohtone...
- Cea mai frumoasă, aș putea spune. (râde)
- A fost un atu în această meserie sau ți-a creat şi neplăceri uneori? Propuneri indecente, poate...
- Nu, nu mi-a creat neplăceri, iar propuneri indecente primești oricum. Eu cred așa: ce e frumos pentru mine, poate nu e frumos pentru tine, orice femeie este curtată indiferent de meseria pe care o are. Da, dacă apari pe sticlă, pot fi mai multe mesaje în sensul ăsta, dar sunt obișnuită cu ele.
- Soțul tău e gelos?
- Din câte știut eu, nu. Poate, în sufletul lui este, dar eu mă străduiesc să nu îi dau motive. El, la rându-i, se străduiește să nu îmi arate și uite așa ne ducem traiul liniștiți.
„Cel mai frumos drum este cel spre aeroport“
- Ești implicat în atâtea proiecte, pentru tine mai ai vreme?
- Dacă faci ceea ce îți place, se numește timp pentru tine. Nu vreau case, nu vreau mașini, dar vreau să călătoresc. Asta mă face cel mai fericit. Cel mai frumos drum este cel spre aeroport. Pandemia, de exemplu, a fost descoperirea unei Românii absolut superbe!
- Ai o destinație de suflet?
- În fiecare loc în care mergi, indiferent unde este, găsești ceva care să îți placă. Trebuie să luăm părțile bune. De exemplu, mie mi-a plăcut Stockholm, o capitală superbă, în care se simte monarhia.
- Nu e un oraș rece?
- Eu socializez cu toată lumea. Le zâmbesc și totul este ok. Mă împrietenesc ușor, cu toți, îi întreb ce e în stânga, ce e în dreapta...
- În vara asta unde ai fost?
- Călătoriile și plimbările sunt „combustibilul” care mă alimentează și, de cele mai multe ori, ajung să am un randament de 100%. Am avut o vară plină și am îmbinat utilul cu plăcutul. Am avut evenimente în țară și am reușit să vizitez zone pe care nu le-am mai văzut până acum, care au reușit să-mi întărească propria-mi zicală „România este magică”. Mai am o zicală: „Vara, Grecia, în restul anului, oriunde în lume”. Ghidându-mă după zicale, am fost în Grecia, o săptămână în Creta, pe urmele lui Zorba Grecul, și o săptămână în Ouranopolis, la poalele Muntelui Athos.