de Elena Şerban
- Academia Americană de Film şi-a prezentat laureaţii
Deşi multă lume a dat drept câştigător sigur la Oscar filmul „Avatar”, iată că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la Kodak Theatre. Astfel, de Ziua Internaţională a Femeii, premiul pentru „Cel mai bun film” a ajuns, pentru prima dată în istorie, în mâinile unei reprezentante a sexului frumos: Kathryn Bigelow, pentru „The Hurt Locker”. Aceasta este fosta soţie a lui James Cameron, regizorul producţiei „Avatar”.
„The Hurt Locker”, şase premii
În urma voturilor, producţia „The Hurt Locker” a obţinut şase premii Oscar din nouă nominalizări. Statuetele au fost câştigate la categoriile „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun scenariu original”, „Cel mai bun mixaj de sunet”, „Cel mai bun montaj de sunet” şi „Cel mai bun montaj”. Filmul este bazat pe best-seller-ul unui reporter de război şi prezintă povestea unor genişti americani detaşaţi în Irak. Aceştia trebuie să dezamorseze bombe plasate în cele mai neobişnuite locuri, inclusiv în corpul unui copil. „Avatar”, nominalizat tot la nouă categorii, a obţinut doar premiile pentru „Cea mai bună regie artistică”, „Cea mai bună imagine” şi „Cele mai bune efecte vizuale”.
Faptul că filmul lui Cameron a fost surclasat de „The Hurt Locker” constituie cea mai mare surpriză a celei de-a 82-a ediţii a Oscarurilor. La bursa pariurilor, filmul regizat de Kathryn nici măcar nu era cotat printre favorite. Abia în ultimul timp, după ce a ieşit în evidenţă la Globurile de Aur, criticii au început să privească această peliculă cu mai multă atenţie. O altă surpriză a fost acordarea premiului pentru cel mai bun film unei femei, fiind o premieră. În discursul de primire a statuetei, Kathryn a declarat: „Ceea ce simt acum nu se poate descrie în cuvinte. Pot să vă spun doar că este o senzaţie unică, o clipă pe care cred că o trăieşti o dată în viaţă”.
James Cameron se aştepta să piardă în faţa fostei soţii
Se pare că singurul care se aştepta ca „The Hurt Locker” să câştige a fost chiar James Cameron. Cu câteva zile înainte de decernarea premiilor, acesta a declarat că mai bine pierde în faţa fostei sale soţii decât în faţa altor regizori. Şi voia i s-a îndeplinit!
Sandra Bullock, între Zmeură şi Oscar
Oscarul pentru rol principal feminin i-a revenit Sandrei Bullock, pentru prestaţia din „The Blind Side”, film inspirat dintr-un caz real. Se poate spune că actriţa a trecut de la agonie la extaz, sâmbătă primind Premiul Zmeura de Aur, pentru cea mai proastă prestaţie în „All about Steve”, iar duminică triumfând la Oscar. După ceremonie, Sandra a declarat: „Cele două trofee vor fi puse unul lângă celălalt, aşa cum e normal. Trebuie să ştii să primeşti ceea ce este bun în viaţă ca şi ceea ce nu este la fel de bun”. Bullock a dedicat acest premiu (Oscarul) tuturor mamelor care au grijă şi de copiii despre care nu ştiu de unde provin, şi nu doar de ai lor.
Premieră şi pentru Jeff Bridges
Născut într-o familie de actori şi aflat la a cincea nominalizare, Jeff Bridges a ieşit de data aceasta câştigător. A plecat acasă cu statueta pentru „rol principal masculin” din filmul „Crazy Heart”. Mo’Nique, durdulia actriţă de culoare, pe numele ei real Monique Imes, a triumfat şi la Oscar după ce câştigase Globul de Aur cu acelaşi rol din „Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”. Un alt câştigător-surpriză pentru simplii consumatori de film, dar nu şi pentru critici, a fost actorul austriac Christoph Waltz. În vârstă de 54 de ani, acesta a devenit cunoscut pe plan mondial după interpretarea personajului Hans Landa din „Inglourious Basterds”, în regia lui Quentin Tarantino.
- „The Hurt Locker” a avut un buget de 15 milioane de dolari şi încasări de 20 de milioane de dolari. Prin comparaţie, „Avatar” a costat 500 de milioane de dolari şi a produs nu mai puţin de 2 miliarde de dolari. De altfel, acesta a devenit producţia cu cele mai mari încasări din toate timpurile
Victoria documentarului american „The Cove”, regizat de Louie Psihoyos, a declanşat furia locuitorilor din satul japonez Taiji. Aceştia consideră că au fost puşi la zid în faţa comunităţii internaţionale de acest film ce denunţă vânătoarea de delfini practicată în zonă încă din secolul al XVII-lea şi îi reproşează cineastului american faptul că a ignorat tradiţia culturală. Regizorul a filmat cu camere ascunse, concepându-şi filmul ca pe un thriller, acesta prezentând scenele şocante cu masacrul sângeros al acestor cetacee.
- Cel mai bun film: „The Hurt Locker”;
- Cel mai bun regizor: Kathryn Bigelow - „The Hurt Locker”;
- Cea mai bună actriţă în rol principal: Sandra Bullock - „The Blind Side”;
- Cel mai bun actor în rol principal: Jeff Bridges - „Crazy Heart”;
- Cel mai bun actor în rol secundar: Christoph Waltz - „Inglourious Basterds”;
- Cea mai bună actriţă în rol secundar: Mo’Nique - „Precious”;
- Cel mai bun scenariu adaptat: Geoffrey Fletcher - „Precious”;
- Cel mai bun scenariu original: Mark Boal - „The Hurt Locker”;
- Cel mai bun film de animaţie: „Up”, de Pete Docter;
- Cea mai bună regie artistică: „Avatar” (Rick Carter, Robert Stromberg, Kim Sinclair);
- Cea mai bună imagine: Mauro Fiore pentru „Avatar”;
- Cele mai bune costume: Sandy Powell pentru „The Young Victoria”;
- Cel mai bun machiaj: Barney Burman, Mindy Hall şi Joel Harlow pentru „Star Trek”;
- Cel mai bun lungmetraj documentar: „The Cove”, de Louie Psihoyos şi Fisher Stevens;
- Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Music by Prudence”, de Roger Ross Williams şi Elinor Burkett;
- Cel mai bun mixaj de sunet: Paul N.J. Ottosson şi Ray Beckett pentru „The Hurt Locker”;
- Cel mai bun montaj: Bob Murawski şi Chris Innis pentru „The Hurt Locker”;
- Cel mai bun film străin: „El Secreto de Sus Ojos” (Argentina);
- Cel mai bun scurtmetraj: „The New Tenants”, de Joachim Back şi Tivi Magnusson;
- Cel mai bun scurtmetraj animat: „Logorama”, de Nicolas Schmerkin;
- Cele mai bune efecte vizuale: „Avatar” - Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham şi Andrew R. Jones;
- Cea mai bună coloană sonoră: „Up” - Michael Giacchino;
- Cel mai bun cântec: „The Weary Kind (Theme from Crazy Heart)” din „Crazy Heart” - Ryan Bingham şi T. Bone Burnett.