de Cristina Tache
- Un destin schimbat de Fiul lui Dumnezeu
Cea mai populară dintre adaptările biblice, „Iisus din Nazareth”, este o dramă regizată de Franco Zeffirelli, de cinci ori nominalizată la Premiile Bafta şi de două ori la Premiile Emmy. Robert Powell l-a întruchipat pe Iisus în această evocare zguduitor de realistă a vieţii Mântuitorului de la naştere până la răstignire. Interpretarea sa unică l-a recreat pe Iisus în cultura modernă şi i-a adus actorului britanic faima internaţională, dar şi un „stigmat” pe viaţă. Cine era Robert Powell înainte de a juca rolul lui Hristos şi cum l-a schimbat această experienţă aflaţi în continuare.
De la avocatură la actorie, dintr-o întâmplare
Robert Powell s-a născut la 1 iunie 1944, în Salford, un orăşel din nordul Angliei. Prima lui opţiune în ceea ce priveşte profesia a fost Facultatea de Drept, însă în scurt timp viaţa a luat o altă întorsătură. În anii studenţiei, jucând într-o piesă de teatru, l-a uimit pe regizor cu talentul său actoricesc, iar acesta nu s-a lăsat până ce nu l-a convins pe Robert să urmeze o carieră în actorie. A debutat cu roluri secundare în producţiile „Walk a crooked path” şi „The italian job” („Jaf în stil italian”), în anul 1969. Începutul anilor ’70 i-au adus un rol important în primul sezon al celebrului serial britanic „Doomwatch”. A continuat cu două filme de groază, considerate astăzi producţii de referinţă în domeniu: „Asylum” şi „The Asphyx”. În 1974 a primit rolul principal în filmul „Mahler” şi apoi în piesa de teatru „Travestiţi” a lui Tom Shepard, un mare succes al vremii. Cu o carieră în plină ascensiune în cinematografia şi în televiziunea britanică, Robert Powell părea că a găsit drumul pe care trebuia să meargă. În scurt timp avea să cunoască însă cu adevărat celebritatea, datorită unui rol ce l-a marcat teribil.
Imaginea lui Iisus l-a transformat într-un „stigmatizat”
La mijlocul anilor ’70, Franco Zeffirelli începea să lucreze la producţia „Iisus din Nazareth”, căutând să realizeze cea mai completă şi zguduitoare ecranizare a vieţii Fiului lui Dumnezeu de până atunci. Zeffirelli avea în minte pentru rolul lui Iisus doi mari actori, Al Pacino şi Dustin Hoffman. Robert Powell s-a prezentat la casting fără prea mare entuziasm, iar după probe a fost distribuit în rolul lui Iuda. Într-una dintre zile, urmărind atent filmările, Zeffirelli s-a oprit pe ochii lui Robert, realizând că aceia ar putea fi ochii lui Iisus. Le-a cerut celor de la machiaj să îl aranjeze pe Robert aşa cum trebuia să arate Iisus în film. În momentul în care actorul a ieşit din cabina de machiaj, toată echipa de filmare a încremenit: Zeffirelli găsise omul perfect pentru a-l întruchipa pe Mântuitor. Robert Powell nici nu bănuia ce îl aşteaptă şi cum va fi el influenţat de acest rol. Înainte de a începe filmările, Robert a fost nevoit să îşi oficializeze relaţia cu iubita sa, Barbara Lord, deoarece producătorul filmului nu putea concepe că cel care urma să îl interpreteze pe Iisus „trăia în păcat”. Filmul lui Zeffirelli a fost un real succes cinematografic, iar interpretarea lui Robert, o adevărată probă de talent şi profesionalism. Puţini ştiu însă că actorul este ateu, şi, cu toate încercările de convertire ale celor din jurul său, el şi-a păstrat convingerile. Deşi se părea că actorul britanic se îndreaptă către Hollywood, lucrurile nu au stat chiar aşa. Imaginea lui Iisus l-a urmărit de atunci încontinuu. Mulţi producători şi regizori au refuzat să îl distribuie în filme ce presupuneau scene de sex sau violenţă, motivând că cel care l-a interpretat pe Iisus nu poate apărea în astfel de roluri. Robert a dovedit însă că poate „păcătui”, jucând mai departe în filmul „The thirty nine steps” („39 de trepte”), în care a făcut din nou un rol extraordinar.
„Sper că rolul Iisus Hristos va fi, cel puţin pentru ceva timp, ultimul pe linia aceasta de tânăr sensibil la problemele tuturor” (Robert Powell)
Şi-a cucerit soţia invitându-i întreaga trupă de dans la restaurant
În viaţa privată, Robert a fost întotdeauna un timid, motiv pentru care nu avea mare succes cu fetele. Însă, popularitatea adusă de rolul din serialul „Doomwatch” i-a oferit ocazia de a-şi întâlni iubirea vieţii sale, pe Barbara Lord. Aceasta era dansatoare într-un celebru show de televiziune britanic „Top of the Pops”. Deşi o plăcea foarte mult, Robert nu a îndrăznit să îi ceară o întâlnire, ci a invitat la restaurant toată trupa de dans. Norocul i-a surâs, pentru că şi Barbara s-a îndrăgostit de el, iar trei luni mai târziu s-au mutat împreună. Cei doi au o căsnicie fericită de 35 de ani şi doi copii, Barney şi Kate. În ultimii 20 de ani, Robert a jucat în foarte multe producţii de televiziune, printre care şi în serialul „Detectivii”, alături de Jasper Carrot. În 1982 a primit două distincţii importante - Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de film de la Paris şi la cel de la Veneţia, pentru rolurile din „Arlequin” şi „Imperativ”. În prezent îşi dedică timpul operelor caritabile şi emisiunilor de televiziune din Marea Britanie.„În timpul filmării scenei «Cina cea de Taină» erau o tăcere absolută şi o atmosferă de spiritualitate profundă în încăpere, iar afară se dezlănţuise o furtună de nisip. Momentul a fost întrerupt de suspinele colaboratorilor mei. Am simţit implicarea unei forţe supreme, care ne călăuzea în realizarea acelei scene” (Franco Zeffirelli)
„Iisus din Nazareth”, realizat la cererea Papei de la Roma
Cea mai complexă, dar şi controversată producţie despre viaţa lui Iisus Hristos a fost difuzată pentru prima dată în anul 1977, în Duminica Floriilor şi apoi în cea a Sfintelor Paşte. Ulterior, filmul „Iisus din Nazareth” a fost tradus în numeroase limbi, servind Bisericii pentru propăvăduirea creştinismului. De fapt, celebra ecranizare a fost realizată la cererea Papei Paul al VI-lea.
Mulţi producători şi regizori au refuzat să îl distribuie în filme ce presupuneau scene de sex sau violenţă, motivând că cel care l-a interpretat pe Iisus nu poate apărea în astfel de roluri.