- Louis de Funès a fost cultivator de trandafiri, o varietate primind numele său
- Skinner, personajul negativ din filmul animat „Ratatouille“, a fost creat după Louis de Funès
Cine nu a văzut măcar un film din seria „Jandarmilor” sau din trilogia „Fantomas”? Foarte multă lume, în special din Franţa şi din spaţiul european. Căci, deşi în Europa şi într-o parte din Asia popularitatea lui Louis era uriaşă, în ţările anglo-saxone, despre celebrul actor francez nu se ştia mare lucru. Louis de Funès, pe numele său complet Louis Germain David de Funès de Galarza, s-a născut în Courbevoie, o suburbie a Parisului, la 31 iulie 1914. Părinţii săi, Carlos Luis de Funès de Galarza (de profesie avocat) şi Leonor Soto Reguera, s-au mutat din Sevilla, Spania, în Franţa în anul 1904, întrucât familiile lor s-au opus căsătoriei.
A renunţat la şcoală pentru… pian
Pianul a fost una dintre cele mai mari pasiuni ale marelui actor. Acesta a fost şi motivul pentru care, în ciuda nemulţumirii familiei sale, a renunţat la şcoală şi a lucrat ca pianist de jazz la Pigalle. Din această nouă postură, Louis era preferatul clienţilor, pe care îi făcea permanent să râdă, datorită grimaselor sale.
Deşi mai târziu se apucă serios de actorie, nu renunţă total la muzică, talentul său în acest domeniu ieşind clar în evidenţă în filme precum „Le Corniaud” şi „Le Grand Restaurant”. După ce a studiat un an de actorie la şcoala Simon din Paris, de Funès şi-a început cariera de artist în piese de teatru, în care s-a bucurat de un succes moderat. Chiar şi în timpul carierei cinematografice, el a continuat să apară în piese de teatru. Popularitatea a început să-i crească în urma apariţiilor pe marele ecran în comedii, devenind vedetă cu filme ca „Ah! Les belles bacchantes” şi „Le Mouton à cinq pattes” („Mielul cu cinci picioare”).
„Jandarmul din Saint-Tropez”, filmul ce l-a propulsat
A apărut în mai multe producţii alături de marii actori francezi din vremea respectivă, inclusiv Bourvil, în „La Grande Vadrouille” („Marea hoinăreală”) şi „Le Corniaud”, şi Jean Gabin, în „Le Tatoué” şi „Le Gentleman d’Epsom”. Filmul care l-a propulsat în atenţia marelui public a fost „Jandarmul din Saint-Tropez”. Rolul din acest film l-a interpretat când avea vârsta de 49 de ani. Că filmele în care a jucat Louis au avut succes uriaş o dovedeşte şi faptul că până la lansarea producţiei „Titanic“, în 1997, „Marea hoinăreală” a fost pelicula cu cel mai mare succes de casă din Franţa.
Supranumit „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”
Supranumit „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”, Funès a interpretat peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru. Aceste filme s-au bucurat de un succes enorm în majoritatea ţărilor Europei şi în vestul Asiei timp de mai mulţi ani. Deosebit de iubit în Franţa, Louis a fost votat cel mai popular actor francez într-un sondaj de opinie din 1968. În particular era o persoană deosebit de timidă
În majoritatea filmelor sale, personajele interpretate de Louis de Funès au în comun mai multe aspecte: un tip de vârstă medie, predispus la hiperactivitate, rea-credinţă şi un temperament incontrolabil. Alături de statura mică şi contorsiunile faciale tip Jerry Lewis, această hiperactivitate produce un mare efect comic, mai ales în contrast cu rolurile lui Bourvil, de om calm, binevoitor şi bine dispus. De altfel, majoritatea filmelor sale de succes au la bază gaguri vizuale. În ciuda faptului că a fost cunoscut pentru nenumăratele roluri comice, despre Funès se ştie că putea interpreta şi roluri serioase, cu o subtilitate suficientă. De altfel, în viaţa de zi cu zi, actorul era o persoană deosebit de timidă.
I-a dăruit soţiei un castel
Spre sfârşitul carierei sale, de Funès a avut numeroase probleme medicale, cele mai grave dintre ele fiind acelea legate de inimă. Medicii chiar au ajuns la concluzia că problemele cardiace au fost cauzate de intensitatea rolurilor sale. După ce a suferit un atac de cord la 27 ianuarie 1983, comicul moare la Nantes din cauza unei comoţii cerebrale. Actorul a fost înmormântat în cimitirul din Clermont, localitate în care se află castelul pe care i l-a dăruit soţiei sale. La mormântul său a fost ridicat şi un monument care-l reprezintă. Castelul Clermont este situat pe Valea Loarei şi este datat din secolul al XVII-lea.
Căsătorit cu nepoata lui Maupassant
În timpul celui de-al doilea război mondial, actorul, necunoscut în acea vreme, se îndrăgosteşte de o secretară cu un nume celebru - Jeanne de Maupassant. Tânăra, care era nepoata lui Guy de Maupassant, îi devine soţie în anul 1943. În urma mariajului celor doi s-au născut doi fii, Patric şi Olivier. Patric de Funès, născut în 1944, nu a arătat niciun fel de dragoste faţă de actorie, preferând medicina. În prezent, Patric e considerat unul dintre cei mai buni medici din specialitatea sa, radiologia. Fiul cel mic, Olivier de Funès, născut în august 1949, a apărut în mai multe filme alături de tatăl său (câteodată în rolul fiului personajului interpretat de Louis), dar a renunţat la cariera de actor şi a devenit pilot de avion.
Elena Şerban