de Gabriela Niculescu
- „Vedetele parodiate au dovedit că au simţul umorului”
Show-ul „Mondenii” revine în forţă cu cel de-al zecelea sezon de comedie şi îl veţi putea viziona din 28 februarie, de luni până miercuri, de la ora 23:00, la Prima TV. Faptul că actorii protagonişti sunt urmăriţi de o ţară întreagă este dovedit de longevitatea lor. Andreea Grămoşteanu, Mirela Zeţa, Angel Popescu şi colegii lor de platou dau naştere personajelor siropoase şi captivante, subliniind cu mult umor calităţile şi defectele unor personalităţi precum Sorin Oprescu, Mihaela Rădulescu, Elena Udrea, Oana Zăvoranu, Ştefan Bănică Jr, Gheorghe Hagi şi mulţi alţii. Dacă vreţi să pătrundeţi în culisele vieţii „mondenilor”, citiţi rândurile următoare.
Andreea Grămoşteanu: „O persoană normală, cu un trai agitat”
Andreea Grămoşteanu este constănţeancă şi a jucat în numeroase piese de teatru, dar a cochetat şi cu cinematografia. Cum e ea dincolo de ecran? „Sunt o persoană normală, care are un trai agitat. În momentul de faţă sunt prinsă între repetiţii la teatru şi filmări, aşa că timp liber nu există decât pentru binefăcătorul somn”, ne-a spus actriţa.
Atunci când vine vorba despre copilărie, Andreea mărturiseşte că era foarte curioasă şi îşi petrecea timpul mai mult cu băieţii, practicând diverse jocuri: „Am prins vremuri în care respiram mai mult informaţii din exterior, decât din faţa calculatorului”.
Am vrut să aflăm cum i-a schimbat viaţa show-ul „Mondenii”, şi răspunsul nu s-a lăsat aşteptat: „Cum îi schimbă viaţa oricărui om, un lucru pe care îl visează şi i se întâmplă.” Cât despre vedetele parodiate de ea: „Am primit întotdeauna aprecieri din partea lor, şi asta nu face decât să demonstreze că au simţul umorului”.
Cele mai amuzante momente de la filmări nu rămân necunoscute telespectatorilor, ele fiind transpuse pe site-ul www.mondenii.ro, la secţia „making-off”. Am întrebat-o pe Andreea care secvenţă i s-a părut memorabilă. „Îmi aduc aminte că atunci când Angel a adus-o în prim-plan pe vrăjitoarea Samuela am râs foarte mult. S-au tras foarte multe duble, pentru că era un haos general, generat de râsul întregii echipe”, ne-a mărturisit ea.
Mirela Zeţa: „Dacă aş face o serie tv în America în rol principal, aş spune că viaţa mea e schimbată”
Mirela Zeţa a fost un copil timid, care se ascundea după fusta mamei atunci când făcea cunoştinţă cu cineva, dar, paradoxal, se căţăra în toţi pomii şi participa alături de băieţi la toate concursurile de mers pe patine cu rotile. A avut înclinaţii către zona artistică de mică. A făcut balet, dansuri sportive, a cântat în corul şcolii, îndreptându-se spre această sferă în care a putut să-şi dea frâu liber creativităţii. A experimentat actoria în toate mediile ei şi am vrut să aflăm care dintre ele i-a dat cele mai mari satisfacţii. „Sunt la începutul vieţii de actor, aşa că mai aştept să fac câteva roluri în teatru şi film ca să pot spune cu adevărat că am o experienţă. Dar cred că meseria făcută bine şi cu drag îţi oferă satisfacţii enorme fie că e vorba despre film, despre teatru sau despre televiziune. Meseria e o parte din mine şi din sufletul meu”, ne-a spus actriţa.
Spre deosebire de Andreea, Mirela consideră că show-ul de la Prima TV nu i-a schimbat viaţa, ci doar i-a oferit o libertate financiară mai mare şi expunere publică. „Probabil că dacă aş face o serie tv în America, vorbind limba engleză şi jucând un rol principal, aş putea spune că viaţa mea e schimbată”. Dar până atunci: „Dincolo de profesie sunt un om sănătos, care încearcă să treacă prin viaţă cum se cuvine, să înveţe, să observe şi să iubească. Cel mai bine mă simt acasă, alături de oamenii dragi, care au aceleaşi valori ca mine, acelaşi tip de umor, dar cu ritm diferit”, a încheiat Mirela.
Angel Popescu: „Cel mai mult la România iubesc faptul că oamenii au umor”
Actorul Angel Popescu era conştient de înclinaţia spre actorie încă din gimnaziu, când le povestea prietenilor diverse întâmplări, făcându-i să râdă. Mulţi dintre ei îl îndrumau spre actorie, iar mama sa şi-a dorit acest lucru dintotdeauna. Cu toate acestea, Angel a avut un traseu ciudat, după cum spune chiar el: „Fiind elev la un liceu cu profil real, am ignorat puţin actoria. Am trecut prin două facultăţi tehnice, ca să fac în final ceea ce îmi doream de fapt”.
Ca orice persoană publică, nici Angel nu a fost scutit de întâmplările amuzante datorate notorietăţii. Cel mai recent eveniment de acest gen l-a trăit în compania a doi prieteni, într-un taxi: „Şoferul mi-a spus că mă ştie de la «Mondenii», că eu sunt actorul care o interpretează pe Manuela. Unul dintre prietenii mei l-a corectat şi i-a spus că este vorba despre personajul Samuela”.
Se ştie că viaţa actorilor în România nu este una foarte uşoară, dar interpretul lui Gică Hagi din „Mondenii” este optimist: „Deşi în ultimul timp am observat că este o tendinţă să spui că în România nu se întâmplă nimic bun, iar singura soluţie ar fi ca toţi să plecăm din ţară, eu nu împărtăşesc această opinie. Aici au trăit foarte multe valori spirituale, culturale şi artistice, din care noi ne tragem seva de umor la «Mondenii». Asta iubesc cel mai mult la România, faptul că oamenii au avut şi au în continuare umor”, ne-a declarat actorul.
Răzvan Oprea: „Îmi doresc un copil”
Răzvan Oprea se află pe scena Teatrului Naţional de aproape opt ani, în care a bifat nouă premiere şi a jucat câteva roluri principale. S-a apucat de actorie din pură pasiune, alegând această meserie în detrimentul banilor pe care i-ar fi putut câştiga mult mai uşor din fotbalul de performanţă pe care l-a practicat. „Fac actorie cu mare plăcere şi am avut onoarea să joc alături de Marin Moraru, Mircea Albulescu, Marius Bodochi, Maia Morgenstern şi mulţi alţi actori mari”, ne-a spus el. Probabil şi copilăria sa, plină de momente fericite, l-a influenţat în alegerea acestei cariere. Răzvan rememorează pentru noi unul dintre cele mai frumoase momente din acea perioadă, care l-a marcat datorită energiei pozitive transmise: „Îmi amintesc faptul că eram la ţară şi a trebuit să merg cu bunicul în pădure ca să strângem lemne. Am luat cu noi şi caii şi am avut o experienţă foarte plăcută”.
Când am adus în discuţie filmările de la „Mondenii”, Răzvan ne-a povestit unul dintre momentele memorabile: „Am râs aproape o jumătate de oră după o scenetă în care eu eram candidat la teatru şi mă prezentam în faţa examinatorului, respectiv personajul Radu Beligan, pe care încercam să-l impresionez fredonând, extrem de fals, un cântec. Toată lumea a început să râdă şi nu ne mai puteam opri”.
Ce-şi mai poate dori un actor împlinit pe plan profesional? Răzvan Oprea ne-a răspuns: „Aş vrea să joc în film, în teatru mi-aş dori să pun în scenă câteva piese, iar pe plan personal îmi doresc un copil”.
Andrei Mateiu: „Pentru mine a contat enorm nominalizarea la Premiile «Ursul de Aur» de la Berlin”
Andrei Mateiu este un actor cu multe hobbyuri şi îi plac foarte mult activităţile sportive. Joacă tenis, fotbal, merge la sală, la înot, iar în timpul liber preferă să se plimbe la munte sau la mare. De-a lungul vieţii artistice a avut roluri însemnate. „Din teatru, cel mai mult mi-a plăcut rolul Rică Venturiano din piesa «O noapte furtunoasă». În film, am jucat în scurtmetrajul «Târziu», în regia lui Paul Negoescu, care a fost nominalizat la Premiile «Ursul de Aur» de la Berlin. Deşi nu am câştigat, pentru mine a contat foarte mult această nominalizare. Iar dintre rolurile de la «Mondenii», cred că Ştefan Bănică Jr este personajul de referinţă pentru mine”.
Am vrut să aflăm şi care a fost cea mai grea provocare la care l-a supus meseria de actor. „Într-un scurtmetraj am avut o scenă în care violam o fată. A fost destul de greu să joc acel rol”, ne-a mărturisit el.
Dacă ar avea de ales între teatru, film şi televiziune, Andrei le-ar alege pe toate trei, pentru că fiecare are farmecul său. „La teatru este mai greu de lucrat, repeţi două luni, dar este foarte frumos când la final primeşti aplauze. În film, totul este mult mai practic. Repeţi o săptămână-două şi apoi treci la filmare. În televiziune, cum e cazul meu la «Mondenii», când faci ceva cu plăcere o faci mult mai uşor”.
Florin Lăzărescu: „Scheciurile cu tandemul Guţă - Romeo Fantastik mă amuză cel mai mult”
Florin Lăzărescu, alias Guţă în „Mondenii”, consideră că fiecare spectacol pe care un actor trebuie să-l pună în scenă este o provocare. Cu alte cuvinte, în această meserie nu ai cum să te plictiseşti. „Având în vedere că lucrăm la «Mondenii», iar scenariile sunt foarte comice şi colegii sunt foarte buni în ceea ce fac, tot timpul râdem la filmări. Cel mai mult mă amuz la scheciurile pe care le joc cu Angel, tandemul Guţă - Romeo Fantastik. Angel este un actor extraordinar, de un comic fantastic”, ne-a destăinuit actorul.
Spre deosebire de colegii săi, care nu se pot despărţi de niciunul dintre mediile actoriei, Florin tinde să aleagă teatrul. „Acolo totul se petrece în timp real, trebuie să fii tot timpul prezent. La televiziune poţi să mai tragi o dublă dacă nu ţi-a ieşit din prima, la film la fel, dar teatrul este diferit”.
Alexandru Bogdan: „Pe colegii de platou îi consider părinţii mei spirituali”
Alexandru Bogdan face parte din tânăra generaţie de actori despre care Rodica Popescu Bitănescu spunea că este una extrem de talentată şi devotată. El are 25 de ani şi se află abia la începutul carierei. „În ceea ce priveşte prestaţia mea la emisiune, cred că personajul Radu Beligan este cel mai reuşit”, ne-a mărturisit tânărul actor.
Alexandru ne-a împărtăşit ideile şi concepţiile sale despre meseria pe care şi-a ales-o şi a reuşit să ne uimească: „Cred că una dintre cele mai grele provocări în meseria de actor este să împărtăşeşti sentimentele şi emoţiile tale cu nişte oameni necunoscuţi, care te privesc. Renunţi cu totul la tine şi te împarţi cu toată lumea. Dacă ar trebui să aleg unul dintre cele trei domenii ale actoriei, aş alege teatrul, pentru suflet şi pentru ceea ce reprezintă el. Teatrul îţi poate dezvolta mintea şi sufletul şi te înnobilează prin artă, dar nu poţi trăi din asta. În ceea ce priveşte filmul, regizorii nu au curaj să le dea o şansă şi tinerilor actori şi, din păcate, se fac mai multe filme pentru festivaluri decât pentru public. Cât despre televiziune, mulţi cred că este foarte uşor ce facem noi, dar se înşală amarnic”.
Emisiunea de la Prima TV i-a asigurat independenţa financiară tânărului actor, i-a dat încrederea în forţele proprii şi i-a adus un grup de prieteni extraordinari: „Show-ul mi-a schimbat viaţa într-o mare măsură. Pe George, regizorul nostru, şi pe colegii de platou îi consider părinţii mei spirituali”, a încheiat Alexandru.
Andreea Samson: „Această meserie este destul de grea”
Mulţi tineri îşi doresc o carieră în actorie, fără să ştie exact ce înseamnă acest lucru. De aceea am vrut să aflăm de la profesionişti cum este viaţa de actor în România, iar Andreea Samson, cea care-i dă naştere popularei Roxy Manelista în show-ul „Mondenii”, încheie seria mărturisirilor unora dintre cei mai activi şi talentaţi tineri actori mioritici. Ea a jucat în numeroase piese de teatru, având numai amintiri plăcute de pe scândura scenelor. Tocmai din acest motiv, Andreea ar alege teatrul în topul preferinţelor. „Având în vedere că de multe ori profesăm numai din pasiune şi mai puţin din punct de vedere financiar, este o meserie destul de grea. Dar merită, atât timp cât pentru asta am făcut o şcoală, pentru asta ne-am zbătut”, ne-a mărturisit ea. Dintre personajele pe care le interpretează, Oana Roman, Carmen Pleşea, Nidia Moculescu, soacra lui Mircea Geoană sau Urâta, ultima a devenit personajul preferat al Andreei, chiar dacă nu este unul monden.
Prima oară când s-a auzit de numele „Mondenii” se întâmpla în 2006. După cinci ani de divertisment de calitate, actorii acestui show se reinventează. Gabriel Cotabiţă, Gabriela Cristea, blondele lui Iri, Horia Ivanovici, Radu Banciu, Liviu Vârciu, Prinţul Paul de România şi Prinţesa Lia, Niculina Stoican şi Marcel Pavel sunt doar câteva dintre personajele autohtone vizate în noul sezon, iar „Parodie după telenovele” va fi una dintre rubricile-vedetă din această primăvară. Nu vor lipsi din program nici personajele deja consacrate, scheciurile cu blondele Simona Senzual şi Diana Munteanu sau rubrica denumită sugestiv „Academia de manele”.