Main menu

header

- Dublă mastectomie la doar 36 de ani

    Actriţa americană Christina Applegate, cea care a jucat rolul lui Kelly din serialul „Familia Bundy”, s-a vindecat de cancer la sân, maladie cu care a fost diagnosticată în luna iulie, în urma unei operaţii chirurgicale reuşite. Astfel, într-un interviu difuzat de emisiunea de televiziune „Good Morning, America”, actriţa, în vârstă de 36 de ani, povestea clipele de groază prin care a trecut. 

„Am făcut un control de rutină, şi rezultatul aproape m-a dărâmat”
- Cum aţi reacţionat la aflarea veştii că suferiţi de cancer la sân? 
- M-am uitat la doctor şi mi-am dat seama că are ceva grav să-mi comunice. Am început să tremur. După ce am aflat, primul gând a fost: „La cine să apelez? Cu cine să vorbesc? Ce să fac?”. Apoi am trecut într-o altă stare. Cea de furie. Tremuram de nervi şi mă întrebam: „Doamne, de ce eu?!” E adevărat că mama mea a trecut de două ori prin aceeaşi situaţie, fiind de două ori operată de cancer la sân, dar tot nu voiam să accept.  - Când aţi fost diagnosticată?

- În luna iulie. Am făcut un control de rutină, şi rezultatul aproape m-a dărâmat. Testul la care fusesem supusă pentru a se afla dacă în organismul meu există gena cancerului ieşise pozitiv. Dar, pentru că am prieteni buni în jur şi o familie ce m-a susţinut, am reuşit să trec peste şocul iniţial. Cea care mi-a fost cel mai aproape a fost, evident, mama. Şi nu doar pentru că mi-e mamă, ci pentru că ea a luptat cu cancerul în tinereţe şi l-a învins. 

Vindecată complet
- Cine v-a sfătuit să vă operaţi? - Medicii, după ce eu am studiat variantele pe care le aveam (tratamente peste tratamente) şi am decis că e mai bine să mă operez. Chiar nu voiam ca o dată la patru luni să merg la medic şi să stau cu sufletul la gură până aflam evoluţia bolii. Plus că nu eram pregătită să trec prin chimioterapie. După ce am decis că voi suferi intervenţia chirurgicală, am fost supusă la câteva teste şi am fost operată. Operaţia a avut loc la începutul lunii august. Acum sunt „curată” 100%. Au eliminat tot şi cu siguranţă nu voi muri din cauza cancerului la sân. 
- Constatăm că, deşi aţi trecut printr-o dublă mastectomie (n.r. - operaţie de extirpare a glandei mamare), nu sunteţi demoralizată, ba chiar vă păstraţi simţul umorului. - Păi nu am altă variantă. De altfel, le sfătuiesc pe toate femeile care au trecut prin această intervenţie chirurgicală să continue să găsească ceva haios în tot. Eu, spre exemplu, mă gândesc acum că, atunci când voi fi bătrână şi îmi voi petrece cea mai mare parte a timpului jucând cărţi cu prietenele mele, acestea mă vor invidia pentru sânii mei. Intenţionez să mi-i reconstruiesc. 
- Am auzit că, după ce aţi trecut prin această experienţă traumatizantă, vă veţi alătura luptei contra acestei cumplite maladii? - Da, e adevărat. Pentru că îmi doresc să nu mai existe femeie care să treacă prin ce am trecut eu! Particip la un teledon, ce are ca obiectiv strângerea de fonduri pentru cercetările privind cancerul.
 Elena Şerban


„Cea care mi-a fost cel mai aproape a fost, evident, mama. Şi nu doar pentru că mi-e mamă, ci pentru că ea a luptat cu cancerul în tinereţe şi l-a învins!”

Nominalizată pentru Premiul Emmy şi Globul de Aur
Cristina Applegate este cunoscută publicului larg pentru rolul Kelly Bundy din serialul american de succes „Familia Bundy”. În luna iulie, Christina Applegate a fost nominalizată la Premiul Emmy, pentru rolul pe care îl interpretează în prezent în comedia tv „Samantha Who?” Ea a mai fost nominalizată şi la Globul de Aur, pentru acelaşi rol, cel al unei femei care se trezeşte după ce s-a aflat în comă timp de opt zile şi care nu-şi mai aminteşte nimic din trecut.

Teledon „Stand Up to Cancer” cu staruri de primă mână
Manifestarea de care vorbea actriţa a avut loc la data de 5 septembrie. Christina Applegate, Meryl Streep, Jennifer Aniston, Charlize Theron, ciclistul Lance Armstrong (şi el învingător în lupta cu cancerul), Salma Hayek, Patrick Swayze, Sheryl Crow, Ellen DeGeneres, Jennifer Garner, Halle Berry, Forest Whitaker şi Casey Affleck au participat, alături de alte 50 de celebrităţi, la teledonul caritabil „Stand Up to Cancer” organizat în scopul strângerii de fonduri, ce vor fi donate cercetării în domeniul bolii secolului. Evenimentul a ţinut o oră şi a fost difuzat simultan la trei posturi de televiziune rivale în Statele Unite (NBC, ABC şi CBS), fără a fi întrerupt de vreo pauză publicitară.

    „Este o noapte istorică, mulţumită generozităţii celor trei reţele de televiziune”, a spus Laura Ziskin, organizatoare a evenimentului, în cadrul spectacolului desfăşurat la Teatrul Kodak din Los Angeles. Pentru a promova controalele preventive ce pot ajuta la detectarea din timp a maladiei, Brad Garrett, protagonistul serialului „Everybody loves Raymond” (Dragul de Raymond), a suferit o examinare demonstrativă a prostatei, iar spectatorii au vizionat un film scurt din seria Simpsons, în care Homer îşi făcea o colonoscopie. Cântecul compus special pentru acest eveniment, intitulat „Just Stand Up”, a fost interpretat de Mariah Carey, Beyonce, Leona Lewis şi Mary J. Blige. În fiecare an, cancerul omoară 6 milioane de persoane în toată lumea.

Şi vedete autohtone au doborât cumplita boală
Cristina nu este singura vedetă care a luptat şi a învins cancerul. Olivia Newton John şi Kylie Minogue au trecut şi ele prin experienţa înfiorătoare a operaţiilor anticancer. Dintre persoanele publice de la noi, Dana Deac (foto), director TVR, a dus şi ea pe umeri povara acestei afecţiuni teribile. Jurnalista a trecut printr-o operaţie în urma căreia a scăpat de boală. O altă vedetă din România, care se zbate în prezent să învingă cancerul, este Anca Parghel. Tonică şi optimistă, solista se simte bine în prezent după tratamentul cu citostatice pe care l-a urmat în luna iulie.