„Inimă de ţigan” s-a terminat. Nimeni nu se gândea la început ce audienţe ameţitoare va înregistra această telenovelă. Jocul fascinant al actorilor consacraţi, al celor tineri, dar şi intriga şi temele dezbătute (discriminarea romilor sau transplantul de organe) au ţinut o ţară întreagă cu sufletul la gură. „Taifasuri” vă relatează povestea celei mai iubite telenovele din România: „Inimă de ţigan”.
Iubirea învinge rasismul
Codruţ şi Irina s-au iubit din clipa în care s-au cunoscut şi amândoi visează la o viaţă fericită şi la o familie împreună. Dar... Codruţ e ţigan. Deşi a învăţat carte şi a ajuns medic, încă se izbeşte de prejudecăţile românilor legate de romi. Chiar şi aşa, Codruţ este mândru de originea sa. Tatăl lui, Aurică Fieraru, este bulibaşa şatrei şi nu ştie carte, dar are şcoala vieţii, „aia mare”. Este un tradiţionalist şi nu ar concepe niciodată ca fiul său să ia de nevastă o „spălăcită”. Nici mama lui Codruţ, Spania, nu este încântată de idee, dar îl susţine pe Codruţ, pentru că îşi iubeşte foarte mult copiii. Spania trăieşte pentru cele trei odrasle ale sale. Giuvaeru, fratele mai mic al lui Codruţ, îi dă multe bătăi de cap Spaniei. El e cel care intră în multe încurcături şi se ascunde după fustele mamei pentru a ajunge la liman. Argentina, al treilea copil al familiei Fieraru, este o fată bună, dar greu de măritat, pentru că e grasă. Pe de altă parte, Irina este o fată inteligentă, care provine dintr-o familie bogată de români. Tatăl ei, Gigi Dumbravă, a construit un adevărat imperiu pentru care aşteaptă un moştenitor. Cum iubita lui cea tânără şi oportunistă, Flori, nu reuşeşte să rămână însărcinată, iar fiica cea mare, Renata, are două fete, lui Gigi nu i-a rămas decât Irina.
De aceea nu ar permite ca ea să se căsătorească niciodată cu un ţigan. Ginerele perfect este chiar Luca, finul lui, care îl ajută în afaceri şi care are o relaţie frumoasă cu Irina, dar complet lipsită de tandreţe şi de pasiune. Departe de aceste probleme şi prejudecăţi ale familiilor, Irina şi Codruţ sunt fericiţi împreună. Până într-o zi, când el află că, după legile ţigăneşti, îi este sortită Roza, o ţigancă foarte frumoasă, educată la Paris. Ea este fiica lui State Potcovaru, fratele de cruce al lui Aurică. State se întoarce din Franţa împreună cu soţia lui, Flacăra, fiica adoptată, Minodora, şi bodyguardul marocan Thierry, pentru a face nunta. Pentru a-şi apăra iubirea, Codruţ rezistă tentaţiilor Rozei şi o trimite fecioară înapoi la tatăl ei.
Gestul lui este considerat supremă jignire şi trebuie răscumpărat prin vărsare de sânge, pentru a nu se abate blestemul ţigănesc asupra urmaşilor. Aurică este gata să spele ruşinea cu viaţa lui, pentru a-şi salva fiul şi şatra. Între timp, lucrurile se complică, fiindcă Roza va avea o relaţie cu Thierry, din care va rezulta un copil: Norocel. Roza este pusă la stâlpul infamiei de tatăl acesteia, fiindcă a încălcat legea ţigănească şi a adus ruşinea supremă în şatră, apoi este la un pas de a-şi pierde minţile, mai întâi fiindcă i se ia copilul, apoi pentru că este despărţită de bărbatul pe care îl iubeşte. Gigi Dumbravă, tatăl Irinei, va suferi un infarct şi va avea nevoie de un transplant de inimă, iar această inimă vine de la Geani Giuvaeru, fratele lui Codruţ, care suferă un accident de maşină şi intră în moarte cerebrală. Roza îşi va recăpăta şi iubirea pierdută, şi copilul, iar în final Codruţ şi Irina se căsătoresc, iar nunta are loc în şatră.
Gheorghe Visu, „sarea şi piperul” filmului
În afară de actori consacraţi, care au făcut deliciul publicului (Gheorghe Visu - State Potcovaru, cel care a pus „sare şi piper” în desfăşurarea telenovelei, Florin Zamfirescu - Gigi Dumbravă, Gheorghe Dinică - Aurică Fieraru, Marin Moraru - Cristofor, Florina Cercel - Spania Fieraru, Virginia Rogin - vrăjitoarea Sulfina), au existat şi tineri care au dat culoare şi realism serialului. Dintre ei, trei au fost personaje principale. O să încercăm să realizăm pe scurt un profil al fiecăruia: Andreea Pătraşcu (Irina) a fost personajul-surpriză al telenovelei. Ea are doar 23 de ani şi până să joace în „Inimă de ţigan” era o simplă studentă la ASE, în anul IV. A participat la casting şi de atunci viaţa ei s-a schimbat radical.
Denis Ştefan (Medalion Codruţ Fieraru) este actor cu acte în regulă. A absolvit Actoria la clasa Eusebiu Ştefănescu - Rodica Mandache şi are mai multe filme la activ, printre care: „Modigliani”, în care a jucat alături de Andy Garcia, „Păcală se întoarce”, apoi în „Păcatele Evei” şi în „Daria, iubirea mea”, produse tot de postul Acasă TV. Nicoleta Luciu (Roza Potcovaru) este cea care a conferit dramatism filmului prin rolul pe care l-a jucat. Nu are studii de specialitate, dar rolurile în care a fost distribuită în producţiile postului Acasă TV („Iubire ca în filme” şi „Lacrimi de iubire”) au dovedit că are talent.
Cadre turnate în Deşertul Sahara
Cu toate că au curs multe lacrimi atât la terminarea filmărilor, cât şi la vizionarea ultimului episod de la Pro Cinema, „Inimă de ţigan” nu se termină aici. Va exista o continuare a telenovelei începând din toamnă! Primele cadre au fost trase deja, dar nu oriunde, ci tocmai în Deşertul Sahara. În ele au jucat Roza (Nicoleta Luciu), Thierry (Cabral) şi cel mai mic personaj, dar cel mai îndrăgit, Norocel (Nouke). Condiţiile de filmare au fost foarte anevoioase: echipa şi actorii au trebuit să facă faţă unor temperaturi de peste 50 de grade Celsius şi unei furtuni de nisip ce le-a îngreunat munca.
Dar cu toate astea, ei au făcut faţă cu brio acestei încercări, s-au adaptat la capriciile naturii, s-au aprovizionat cu aproximativ 60 de litri de apă, şi-au cumpărat haine arăbeşti şi au apelat la priceperea localnicilor pentru a le face turbane care să îi ferească de soarele puternic. Singura care nu s-a urcat pe cămilă a fost Nicoleta Luciu, din motive de siguranţă, fiind însărcinată, iar una dintre scenaristele telenovelei, Simona Macovei, s-a oferit să o dubleze, pentru a nu schimba nimic în poveste. „Sunt nişte cadre incredibile. Ar fi fost păcat să nu se filmeze secvenţele pe cămilă, pentru că eu eram însărcinată şi nu puteam să urc. Îi sunt foarte recunoscătoare Simonei că m-a dublat, oricum cred că şi în condiţii normale mi-ar fi fost frică să urc pe cămilă. Deşertul mi s-a părut fascinant şi mi-ar plăcea să mă reîntorc”, a declarat Nicoleta. Ce se întâmplă mai departe, care este pericolul ce îi pândeşte pe Roza şi pe Thierry, veţi afla numai urmărind din toamnă următoarea producţie Promance, companie a MediaPro Pictures.
Succes sărbătorit cu tunuri de confeti şi şampanie
Finalul a putut fi urmărit pe micul ecran la Acasă TV, dar şi pe marele ecran de la Pro Cinema, unde cei mai iubiţi actori din România au păşit pe covorul roşu în aplauzele fanilor sosiţi foarte devreme cu flori. Emisiunea „Poveştiri adevărate” a transmis în direct venirea Nicoletei Luciu şi a iubitului, Zsolt Csergo, a lui Gheorghe Dinică, Marin Moraru şi a lui Denis Ştefan, dar a surprins şi reîntregirea familiei State. Sala de cinematograf a fost arhiplină, cele 500 de locuri dovedindu-se neîncăpătoare, iar în stradă rămânând aproape 100 de oameni care scandau numele personajelor favorite.
Înăuntru, atmosfera a fost explozivă. Atât pe genericul de început „Şatra în asfinţit”, cât şi pe cel de final, „Zăpada palmei tale”, şi în timpul proiecţiei, aplauzele nu s-au oprit, iar secvenţa ce a smuls cele mai multe felicitări şi lacrimi de emoţie, deopotrivă, a fost cea în care Thierry s-a reîntâlnit cu Roza şi i-a adus înapoi copilul furat, pe Norocel. Tunurile de confeti au încununat succesul şi la final toată echipa „Inimă de ţigan” a urcat pe scenă şi a fost anunţată marea surpriză: din toamnă, cea mai de succes poveste continuă. Telespectatorii au putut urmări imediat după terminarea episodului imagini filmate în urmă cu două săptămâni în Deşertul Sahara, cu Thierry (Cabral) şi Roza (Nicoleta Luciu), cadre ce îi vor ţine pe telespectatori cu sufletul la gură până la începerea următorului proiect. Apoi, la „Poveştiri adevărate”, telespectatorii Acasă TV au aflat numele celor patru actori care se vor alătura din toamnă noii distribuţii: Diana Dumitrescu, Bogdan Albulescu, Alexandru Papadopol şi Augustin Viziru. Seara de gală a continuat într-un club bucureştean, unde s-a strâns toată echipa care a lucrat la „Inimă de ţigan”.
Ana-Maria Gomboş
Două milioane de români au urmărit finalul serialului „Inimă de ţigan”
„Inimă de ţigan - Marele final” a făcut istorie la Acasă TV, înregistrând cele mai mari audienţe pe toate cele trei targeturi importante de populaţie din ultimii şase ani! Astfel, conform datelor furnizate de Gfk România, duminică, 1 iunie, între orele 20:30 şi 23:12, în rândul populaţiei de toate vârstele din mediul urban, Acasă TV a fost lider de audienţă cu ultimul episod din „Inimă de ţigan”, cu o medie de rating de 15,5 puncte şi o cotă de piaţă de 33,1%. Minutul de aur a fost înregistrat la 22:18 şi a fost de 19 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 38,4%, ceea ce înseamnă că ultimul episod a fost vizionat de aproximativ 2.162.000 de persoane din mediul urban.
Şi în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani din mediul urban, Acasă TV a fost lider de audienţă între 20:30 şi 23:12, ultimul episod înregistrând audienţe-record: o medie de rating de 17,5 puncte şi o cotă de piaţă de 40,2%. Minutul de aur atins aici a fost la ora 23:06 şi a fost de 22,4 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 52,2%. Şi pe cel de-al treilea target important, format din persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani din mediul urban, Acasă TV a făcut istorie cu „Inimă de ţigan”. În acelaşi interval orar, ultimul episod a fost lider de audienţă, înregistrând o medie de 13,7 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 32,6%. Minutul de aur a fost atins la 23:06 şi a fost de 17 puncte de rating, cu o cotă de piaţă de 43,1%.