de Gabriela Niculescu
Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu formează, de 20 de ani, nu doar o pereche statornică, ci şi unul dintre cele mai frumoase cupluri din showbizz-ul autohton. Şi acesta nu este un stereotip. Întâlnindu-i şi ascultându-le povestea vieţii, nu te poţi gândi decât la un roman în care protagoniştii dau dovadă de curaj pentru a lupta să trăiască după placul inimilor lor frumoase, de dragoste faţă de tot ce-i înconjoară şi de ceea ce mulţi caută încă: tinereţe fără bătrâneţe.
A câştigat primul concurs Miss România
Sărbătorile de iarnă au trecut, dar magia lor nu a dispărut, aşa că era normal să vă supunem atenţiei o poveste cu farmec. Matilda Pascal Cojocăriţa s-a născut la Vaslui, în satul Negreşti. Era cea mai mică dintre cei patru copii ai familiei şi, deşi nu a fost aşteptată, a fost cea mai alintată. „Copilăria mea a fost extraordinar de frumoasă, am alergat pe câmpuri, prin pădure, am făcut tot ce mi-am dorit. Eram foarte băieţoasă, am făcut sport, jucam fotbal cu băieţii pe tăpşan, preocupările mele de joacă erau băieţeşti, dar îmi plăcea şi să cos. Făceam la şcoală, în clasa I, lucru manual. Şi acum îmi păstrează mama o faţă de pernuţă, pe care am cusut-o atunci, ce are ca model o fetiţă care culege flori într-un coşuleţ”, a rememorat artista, cu zâmbetul pe buze.
La 17 ani, Matilda Pascal Cojocăriţa a plecat din Vaslui, pentru a termina la Iaşi liceul de chimie. Fiind o reprezentantă de seamă a moldovencelor, Matilda a fost remarcată nu doar pentru talentul său, ci şi pentru frumuseţea ce o caracterizează şi astăzi. Astfel, la 21 de ani a câştigat primul concurs de gen Miss România, dar nu se făleşte cu asta. „N-a fost o mare năzbâtie. Nu mi-am dorit. Eu am fost trimisă acolo, mi s-a păstrat locul I la toate fazele, până la cea judeţeană, pentru că eu aveam spectacole. Reprezentam Iaşiul şi la faza republicană am făcut o figură frumoasă. Dar acest lucru nu m-a influenţat cu nimic. Toată viaţa am fost un om care a trăit prezentul şi nu mi-am atribuit niciun titlu”, ne-a spus interpreta.
„Profesorul de muzică mi-a spus că nu am voce şi că nu mă primeşte să cânt”
Despre drumul său în lumea cântecului spune că a fost trasat de Dumnezeu şi singurul merit pe care-l are este acela că a ştiut cum să păşească pe el. „Am început să cânt din clasa I. Profesorul meu de muzică se ocupa de serbarea şcolară şi mi-a spus că nu am voce şi că nu mă primeşte să cânt. În schimb, am mers la Casa de Cultură a orăşelului natal, Negreşti, şi acolo am făcut, în afară de muzică populară, teatru, brigadă artistică, dans popular şi poezie. Profesorul era destoinic şi a scos tot ce era mai bun din noi, copii fiind. Apoi, la întreprinderea la care lucram, Combinatul de fire şi fibre sintetice, am fost în ansamblu şi acolo m-a prins lumea cântecului. Când am ajuns la Bucureşti, la «Floarea din grădină», a fost clicul şi am prins trenul care a trebuit. Doamna Simona Patraulea, care producea emisiunile «Floarea din grădină» şi «Steaua fără nume», m-a prezentat doamnei Florentina Satmari, care m-a primit în «grădina» sa, m-a îngrijit, m-a «udat», m-a «plivit» şi m-a format, de am ajuns astăzi Matilda Pascal Cojocăriţa. Pentru asta îi mulţumesc din suflet şi privesc cu drag în urmă, cei 31 de ani de colaborare! Aproape o viaţă de om”, ne-a declarat o artistă adevărată, care nu şi-a uitat începuturile.
Muzica viorii lui Ştefan Cigu i-a topit inima
Prima căsătorie a interpretei de muzică populară nu a fost cea destinată, astfel că, după aproape 11 ani de mariaj, artista a înfruntat vorbele tăioase ale oamenilor şi a urmat glasul inimii, plecând cu fiul său, Alin, de mână la Bistriţa, pentru a-şi uni destinul cu cel care i-a fost menit, violonistul şi dirijorul Ştefan Cigu. „N-am făcut o tragedie din divorţul meu, mai ales că am rămas foarte buni prieteni. Fostul meu soţ s-a stabilit în Italia, dar când vine în ţară se întâlneşte cu Alin şi vine să ne vadă. Curaj să pun punct şi să o iau de la capăt mi-a dat faptul că eram tânără, dornică de viaţă, de a trăi frumos, doream să fiu respectată, să fie cineva care să se intereseze de mine şi să am dragoste, mângâiere şi dezmierdare, lucruri pe care le-am găsit la Fane”, ne-a spus „floarea Moldovei”. Povestea lor de dragoste s-a născut din alta de prietenie şi colegialitate. Cântau împreună, erau prieteni buni, petreceau concediile împreună cu familiile când la Iaşi, când la Bistriţa, dar într-o zi muzica viorii lui Ştefan Cigu i-a topit inima şi aşa a rămas până astăzi. El a divorţat primul şi a rămas cu cei doi copii, o fată, Lavinia, şi un băiat, Horaţiu. A urmat despărţirea ei, iar Alin a avut o singură condiţie: „I-am explicat lui Alin că există o relaţie între noi şi l-am întrebat dacă vrea să ne mutăm la Bistriţa. A fost de acord şi a avut o condiţie, să-i găsesc un profesor bun de vioară. Aşa ne-am mutat la Bistriţa, după ce un an am făcut naveta de la Iaşi. A fost greu până când ne-au întrebat copiii de ce nu dormim împreună, pentru că vreo trei luni am dormit separat, eu cu fiul meu, el cu copiii său. Ei ne-au adunat. Noi am lăsat lucrurile să vină natural”.
„Atât timp cât iubeşti şi te simţi ocrotită, nu simţi greul”
La vârsta de 40 de ani, Matilda Pascal Cojocăriţa s-a simţit pe deplin împlinită. Are şi de ce. A fost o luptătoare toată viaţa şi se consideră un om puternic, iar acum are o familie frumoasă, de la care culege roadele. „Aveam aceşti trei copii, pe care mi i-am dorit. Nu am simţit greul. Atât timp cât iubeşti şi te simţi respectată şi ocrotită, simţi lucrurile ca fiind mult mai uşoare, deşi nu sunt. Responsabilitatea de a educa şi de a creşte frumos trei copii e mare”, a spus mama grijulie.
Flacăra iubirii dintre Matilda şi Ştefan arde puternic, iar asta o poate observa oricine le stă în preajmă cinci minute. Cum nu s-a stins în 20 de ani? „Când mi-e mai greu şi zic «Au!» şi vine cineva să mă mângâie şi să-mi aducă o cană cu apă, cum să nu-l iubeşti? Şi noi ne mai certăm, şi la noi mai sar scântei, dar asta nu înseamnă că nu ne mai iubim sau că ne urâm. Eu cred că ne-a dăruit Dumnezeu unul altuia.” Şi nu doar artista are de ce să fie mândră. Nu puţine au fost situaţiile în care Ştefan Cigu a fost felicitat pentru superba sa soţie. Publicul îi respectă, îi apreciază şi-i iubeşte nu doar pentru cântecele minunate şi pentru harul de a bucura suflete, ci şi pentru frumuseţea familiei lor, pe care mulţi o iau ca etalon. Răsplata nu întârzie niciodată, pentru că această superbă familie de artişti ştie să-şi respecte audienţa şi să-şi depăşească propriile succese.
„Saltul cu paraşuta m-a făcut să-mi înving teama de zbor”
Matilda Pascal Cojocăriţa este o femeie care iubeşte viaţa şi o trăieşte din plin. La împlinirea a 50 de ani şi-a dorit să facă toate nebuniile pe care nu a apucat să le „îndeplinească” până atunci, aşa că şi-a urcat familia în avion, iar în Antalya şi-a lăsat sufletul tânăr să zburde. După trei ani a primit cadou un salt cu paraşuta de la 4.500 de metri, pe care îşi doreşte să-l repete. Aşa a reuşit să-şi învingă frica de avion pe care a dobândit-o odată cu accidentul aviatic de la Baloteşti şi mai apoi cu prăbuşirea turnurilor gemene din America. „Eu făceam naveta Bucureşti-Iaşi cu avionul, în America am zburat mereu, de două, trei ori pe an, nu aveam absolut nicio problemă, dar din 11 septembrie 2001, când au căzut turnurile gemene, n-am mai putut zbura. Eram acolo, la un kilometru de eveniment. Pe 11 s-a întâmplat nenorocirea, iar pe 12 trebuia să zburăm în ţară. Am mai stat o săptămână în America, a fost cumplit şi mi-am promis că nu mai zbor niciodată după ce mă întorc. Şi n-am mai zburat până la 50 de ani, când am plecat în Antalya. Saltul cu paraşuta m-a făcut să-mi înving definitiv frica de zbor. Îmi place să fac ce n-am făcut, să ştiu ce n-am ştiut, să mănânc ce n-am mâncat şi să văd ce n-am văzut”, a spus superba floare a Moldovei”.
Covrigii „Matilda”, la Roma
Ultimii ani din viaţa artistei au fost încărcaţi şi cu o mulţime de realizări. În urmă cu 14 ani a deschis în Bistriţa covrigăria „Matilda”, iar despre covrigii făcuţi după o reţetă proprie se spune că sunt cei mai buni din ţară. Anul acesta, ei vor ajunge şi în diaspora, în capitala Italiei. Artista s-a ocupat şi de finalizarea studiilor muzicale, absolvind Facultatea de Muzică, apoi cursurile unui masterat. În prezent, Matilda şi soţul său sunt angajaţi ai Ansamblului Profesionist „Dor Românesc”, al Consiliului Judeţean Bistriţa, unul dintre cele mai apreciate din ţară, condus de nimeni altul decât profesor dirijor Ştefan Cigu. Noi am aflat şi dorinţele pentru noul an: „Nu am mai scos un material discografic de şapte, opt ani, dar am imprimat piese. Anul acesta mi-am propus să scot până de Paşte un CD de folclor, unul de petrecere şi un instrumental cu vioara lui Horaţiu Cigu”. Nici Alin nu stă departe de muzică, el având propriul band pe care îl puteţi asculta în emisiunea „Răi da’ buni” la Antena 2.
Dacă în viaţa profesională şi-au atins scopurile, din viaţa privată a cuplului de artişti mai lipseşte un singur lucru, un nepot sau o nepoată. „Nu vreau ca ai noştri copii să se căsătorească pentru a scăpa de ei, ci pentru că ne dorim un nepot sau o nepoată. Fane are o vorbă: «Dacă nu se căsătoresc copiii şi nu înţeleg că ne trebuie şi nouă unul mic, îl facem noi şi zicem că e al lor»”, a spus artista râzând. Dar, până la nepoţi, trebuie alese nurorile. Cum s-ar vedea ca soacră îndrăgita interpretă? „Lumea din jurul meu spune că mă vede rău ca soacră, pentru că sunt perfecţionistă. Mi-am crescut copiii într-un anumit spirit şi cred că m-ar durea dacă nu ar nimeri ceea ce-şi doresc, dar toate se învaţă. În general, am fost foarte bună prietenă cu iubitele băieţilor mei şi nu o să consider că sunt soacră, ci mama lor”.
Multă lume şi-ar dori să afle cum reuşeşte Matilda Pascal Cojocăriţa să oprească timpul în loc. Fericirea din ochii săi albaştri, superbi, este primul indiciu care dezvăluie că viaţa trăită în armonie păstrează tinereţea nu doar în suflet, ci şi pe chip. Restul, sunt detalii: „De la 25 de ani nu mi-a lipsit niciodată crema de pe faţă seara. N-am timp să merg la cosmetică, dar îmi fac singură măşti şi băi de aburi cu muşeţel. Ca exemplu, puteţi face o mască hidratantă din banană, smântână şi ulei de măsline şi una revitalizantă din albuş de ou bătut spumă, cu ulei de măsline şi cu foarte puţin lapte”.