Main menu

header

- „Voi dansa până în ziua când voi muri”

    Cu siguranţă că mulţi dintre dumneavoastră aţi văzut, dacă nu tot spectacolul „Lord of the Dance”, măcar secvenţe din înregistrările televizate. De ani buni, acest show se identifică însă cu creatorul său, Michael Flatley, un om care a revoluţionat lumea dansului irlandez prin stilul inedit de abordare. La 5 iunie, „Lord of the Dance” a venit în România pentru a susţine două spectacole la Sala Palatului, fiind adus de Music Management şi Asociaţia Dracula. Deşi nu mai dansează cu grupul în prezent, fiind doar producătorul acestui eveniment, Flatley va fi prezent pe scenă la începutul show-ului, dar şi în final. Vă prezentăm mai jos povestea inegalabilului Michael Flatley.

Flautist şi boxer de performanţă
    Michael Ryan Flatley s-a născut la 16 iulie 1958, în Detroit, fiind al doilea dintre cei cinci copii ai cuplului Michael şi Eilish. Părinţii, ambii irlandezi, au emigrat în SUA cu câţiva ani înainte de venirea pe lume a celui care va deveni cel mai mare dansator, coregraf şi flautist al lumii. La ceva vreme după stabilirea în SUA, în Detroit, irlandezul a dezvoltat o afacere de succes în domeniul construcţiilor. La câteva luni de la naşterea lui Michael, familia s-a mutat în Chicago. Chiar dacă părinţii lui Michael au ales să îşi facă o situaţie peste Ocean, ei nu au rupt legătura cu rudele şi cu prietenii din ţara natală.
    Astfel, băiatul a fost crescut într-o puternică tradiţie irlandeză. Talentul său pentru dans este nativ, pentru că atât mama, cât şi bunica sa, Hannah, au fost campioane la dans în Irlanda. De altfel, Flatley are un adevărat cult pentru bunica sa, rezervându-i întotdeauna un scaun din primul rând, la toate spectacolele sale, chiar dacă aceasta nu mai este în viaţă. Flatley a început lecţiile de dans la 11 ani, deşi iniţial a fost „tras de urechi” şi trimis acasă, pentru că era „prea mare”! Dar el a insistat, iar în 1975 a devenit primul noneuropean care a câştigat Campionatul Mondial de dans irlandez. În acelaşi an a luat „The Chicago Golden Gloves Championship”, ca boxer. Flatley este, de asemenea, cunoscut ca fiind un expert al flautului, câştigând de două ori „All-Ireland Competition”.


„Tigrul celtic”, cel mai recent show
    După absolvirea liceului, Michael a deschis o şcoală de dans, dar a închis-o când a descoperit că este mai bun dansator decât profesor. Marea sa revenire a fost în anii ’80, când s-a alăturat grupului „The Chieftains”. El a creat coregrafia iniţială pentru „Riverdance” şi, cu colegul său Jean Butler, a dus spectacolul spre culmile succesului în pauza de la concursul Eurovision din 1994. Flatley şi Butler au participat apoi la spectacolul de lungă durată ce a fost dezvoltat din prestaţia iniţială de şapte minute.
    După ce a părăsit spectacolul în urma unor neînţelegeri, Flatley a fost producătorul, directorul şi coregraful propriului show, „Lord of the Dance” (Lordul dansului). În 1998, Flatley a creat un dans numit „Feet of Flames”, o versiune ce a făcut turul Statelor Unite în 2000 şi în 2001. Cel mai recent spectacol al lui Flatley este „Tigrul celtic”. Aici se îmbină un lung şir de stiluri de dans, inclusiv jazz, cuprinzând şi elemente populare cunoscute din show-urile sale anterioare, cum ar fi solo-ul său la flaut şi linia de dansatori din final. Flatley şi-a publicat autobiografia: „Lordul dansului: Povestea mea”, în martie 2006. În ceea ce priveşte planurile sale, Flatley a spus: „Voi dansa până în ziua când voi muri”.

Şi-a asigurat picioarele pentru 40 de milioane de dolari
    În 1991, Flatley a fost numit una dintre comorile în viaţă ale Societăţii National Geographic, pentru măiestria unei forme de artă - cea mai tânără persoană la acea vreme care a primit vreodată această distincţie. În mai 1989, Flatley a stabilit un record mondial pentru viteza de tatonare: de 28 de paşi de step pe secundă. Când recordul său a fost doborât, el a stabilit un altul în februarie 1998, prin realizarea a 35 de paşi de step pe secundă.
    Recordul mondial în acest moment îl deţine Michael Donnelan, cu 40 de paşi pe secundă. Dansatorul a primit, de asemenea, recunoaşterea din partea Guinness Book în 1999 şi în 2000, fiind cel mai bine plătit dansator, câştigând 600.000 de dolari pe week-end şi având cea mai mare asigurare a picioarelor, de 40.000.000 de dolari. În decembrie 2001, Flatley a devenit primul câştigător al premiului oferit de The Irish Dancing Commission Fellowship, un grad de onoare în dansul irlandez, şi a fost desemnat membru al Asociaţiei Americane a Profesorilor de Dans Irlandez. Revista „Irish America“ l-a numit pe Flatley irlandezul-american al anului 2003.

A învins băutura şi cancerul
    În 1986, Flatley s-a căsătorit cu make-up artista Beata Dziaba, dar au divorţat 11 ani mai târziu. El s-a luptat rând pe rând cu depresia şi cu băutura după despărţire şi a recunoscut: „Când nu eram implicat în vreun spectacol, beam uneori chiar şi două săptămâni la rând.” A avut apoi o serie de relaţii şi în 2002 s-a logodit cu prietena sa, Lisa Murphy, de care s-a despărţit ulterior. În aprilie 2006, Flatley a vorbit despre recenta sa descoperire, un cancer de piele. A ţinut ascuns secretul bolii sale, dar a spus: „În sfârşit, sunt complet bine, Slavă Domnului!”.
    La a zecea aniversare a „Lordului dansului”, în iulie 2006, Michael Flatley a fost însoţit de dansatoarea Niamh O’Brien, cea care a dansat cu el în „Riverdance”, „Feet of Flames” şi în „Celtic Tiger”. Cei doi s-au căsătorit, într-o ceremonie catolică, la 14 octombrie 2006. Michael şi Niamh au devenit părinţii lui Michael St. James Flatley, la 26 aprile 2007. Flatley, care deţine 350 de milioane de lire, are case în Barbados, Chicago, Irlanda, Franţa şi Londra. În prezent, Flatley are două companii de dans în turneu cu spectacolul „Celtic Tiger“. Una dintre ele performează în SUA, Canada şi America de Sud, iar cealaltă în Europa şi în Asia.

 

Ana-Maria Gomboş şi Cătălina Brumă