Main menu

header

- O formaţie cu personalitate, iubită de publicul tânăr: Voltaj

   Oare câţi dintre noi ştiu că Voltaj este o trupă înfiinţată încă din 1982 şi care l-a avut solist inclusiv pe Tavi Colen? Puţini, cu siguranţă. Dar cu toţii am auzit melodiile de succes „Asta-i viaţa”, „Ora de germană”, „Albinutza”, „Iarna”, „20”, „Şi ce”, „Pata pe tine”, „N-ajunge” etc., hituri  ce umplu sălile de spectacol până la refuz. Putem spune că Voltaj a urcat treptele succesului în formula actuală: Călin Goia, Gabi Constantin, Bobby Stoica, Oliver Sterian şi Valeriu Ionescu.

Călin, solistul trupei, este un braşovean efervescent, plin de dinamism, de creativitate şi de inteligenţă, cel care a redat un suflu nou trupei. Iată câteva lucruri inedite despre Voltaj, într-un interviu cu liderul Călin Goia.

„Lumea ne identifică după «20»”
- De ce trupa Voltaj, înfiinţată în 1982, nu a rezistat pe vremea comunismului? Era stilul prea încrâncenat? Iris şi Holograf au reuşit totuşi...

- Nu ştiu ce să spun. Poate stilul, poate atitudinea mai rebelă de pe scenă... - Călin, succesul de acum al trupei ţi se datorează. Ce te inspiră atunci când creezi? De unde-ţi vin ideile?


Ai modele în muzică?

- Cred că greşeşti. Succesul nu mi se datorează mie, ci tuturor membrilor formaţiei. E o muncă de echipă. Când am intrat eu în trupă a avut loc schimbarea de stil, de imagine, de atitudine, de tot... A fost un nou start pentru trupa Voltaj. Dar schimbarea a venit din dorinţa membrilor mai vechi şi cu părerile tuturor. Când compunem, ideile ne vin în principal din viaţa noastră şi a prietenilor noştri.

Cât despre modelul meu în muzică, acesta este trupa Queen.

- Dacă priveşti în urmă, care poţi considera că a fost cel mai bun album marca Voltaj?

- Albumul „3D” ne-a adus cel mai mare succes şi piesa prin care ne identifică lumea, „20”. Nu ştiu însă dacă este cel mai bun, e greu pentru mine să fac un top.

„Nu suntem nişte persoane mondene”
- Ţineţi zeci de spectacole în aer liber, concerte la care nu se intră cu bilet. Nu v-a fost greu?

Cine v-a susţinut?

- Din păcate, treaba asta cu concertele gratuite a devenit o regulă în România şi lumea nu prea mai e obişnuită să plătească bilet. Ceea ce nu e deloc un lucru bun. Când plecăm în turnee organizate de noi, întotdeauna avem şi bilete la intrare, chiar dacă multe dintre cheltuieli le susţine un sponsor. Asta pentru că aşa ni se pare normal. În rest, există zile de oraş, festivaluri de bere, campanii ale unor firme ş.a.m.d., iar acestea nu sunt cu bilet.

- Cât de importantă este imaginea pentru voi şi cât vă ajută pentru a rezista în sistemul actual?

- Cred că melodiile sunt cele mai importante şi apoi, ca în orice domeniu, seriozitatea cu care îţi exerciţi profesia, lucru ce impune inclusiv o atenţie sporită asupra imaginii şi comportamentului nostru. - V-aţi aşteptat vreodată să aveţi un asemenea succes?

Care este reţeta secretă?

- Ne-am dorit foarte mult să reuşim şi recunoaşterea a venit şi cu multe renunţări şi sacrificii. O reţetă nu există. - Sunteţi nişte persoane mondene? Rar vă vedem la câte un eveniment, rar sunteţi în atenţia presei mondene. Este un lucru bun sau rău?

- Nu suntem nişte persoane mondene. Noi ne-am apucat de cântat din plăcere şi nu din dorinţa de a ne vedea la televizor sau în diverse publicaţii mondene. Si cred că, pentru noi, nu e un lucru rău. Vrem ca lumea să ne cunoască prin muzică.

- La ce lucraţi în prezent?

Ce proiecte aveţi pentru viitorul apropiat?

- Suntem în studio, lucrăm la un nou album şi sperăm ca în toamna acestui an să-l puteţi asculta.
„Sunt cap de familie şi sunt foarte fericit”
- Te-am ruga, Călin, să ne povesteşti câteva lucruri despre familia ta.

- Până acum un an, dacă eram întrebat despre familia mea, aceasta era formată doar din părinţii mei de la Cluj şi sora mea, care locuieşte la Londra. Acum însă sunt cap de familie, am o soţie şi un băieţel şi sunt foarte fericit.  Ana-Maria Gomboş

245.000 de euro, o sumă-record în campania electorală Artiştii români au avut o lună plină din toate punctele de vedere. Formaţia Voltaj a susţinut 29 de concerte în 30 de zile. Iar cum pentru fiecare recital trupa câştigă aproximativ 7.500 de euro, iată că în campania electorală cei cinci artişti au câştigat nu mai puţin de 245.000 de euro, o sumă-record pentru un artist din România, dar sigur că remuneraţia este direct proporţională cu măsura talentului.