Primul om de culoare împlineşte visul american
Candidatul democrat la preşedinţia Americii, Barack Obama, a ieşit victorios din cursa pentru Casa Albă. El va deveni astfel cel de-al 44-lea preşedinte al SUA şi, totodată, primul american de culoare care ocupă funcţia supremă la Casa Albă din întreaga istorie a Statelor Unite ale Americii. Alegerea lui Obama este istorică, într-o ţară în care populaţia de culoare nu avea acces la birourile de vot în urmă cu numai jumătate de secol. „Cine ar fi crezut acum 40 de ani că un negru, pe nume Barack Obama, va deveni într-o zi candidat al Partidului Democrat?”, sublinia însuşi învingătorul alegerilor prezidenţiale în urmă cu câteva luni.
Copilărie între Hawaii şi Indonezia
Barack Hussein Obama s-a născut la 4 august 1961, în Honolulu, fiind fiul unui kenyan (Barack Obama) şi al unei americance (Ann Dunham). Deşi căsătoriile interrasiale erau interzise în aproape toate statele din sudul Uniunii, fiind legalizate de Curtea Supremă abia în iunie 1967, părinţii lui au făcut acest pas. Aceştia, care se cunoscuseră la Universitatea Hawaii din Manoa, unde tatăl său era înscris ca student străin, s-au despărţit când Obama avea 2 ani. După un doctorat obţinut la Harvard, Barack Obama senior s-a întors în Kenya, undea murit în 1982, într-un accident de maşină. Ann Dunham s-a căsătorit cu un alt student străin, Lolo Soetoro, în 1967, familia mutându-se în Indonezia, ţara natală a lui Soetoro.
Religie controversată
Despre religia lui, Obama spunea: „Am fost întotdeauna creştin” şi a dezminţit că ar fi fost vreodată musulman. „Singura conexiune avută cu Islamul este că bunicul meu din partea tatălui a venit dintr-o astfel de ţară (Kenya). Însă eu nu am practicat niciodată Islamul“. Dovezile însă demonstrează altceva, deoarece, în Islam, religia se ia după tată. Barack Hussein Obama senior a fost un musulman care şi-a numit băiatul Barack Hussein Obama junior. Numai copiii musulmani sunt numiţi „Hussein”. Tatăl adoptiv, Lolo Soetoro, a fost de asemenea musulman. În realitate, după cum a explicat sora vitregă a lui Obama, „toată familia mea a fost musulmană”. Un prieten din Indonezia, Zulfin Adi, declară că: „Obama era musulman. Mergea la moschee. Mi-l amintesc purtând sarong-ul (o parte de îmbrăcăminte proprie musulmanilor).”
Alcoolul, marijuana şi cocaina, parte din viaţa tânărului Obama
Obama descrie experienţele sale şi educaţia primită într-o familie aparţinând clasei mijlocii în autobiografia „Visurile tatălui meu”, publicată în 1995. Pe tatăl său, care a făcut o scurtă vizită în America în 1971, l-a cunoscut mai ales din povestirile familiei şi din fotografii. Referindu-se la primii ani ai copilăriei, scrie: „Eram doar vag conştient de faptul că tatăl meu era complet diferit de cei din jurul meu, că era negru ca smoala, în timp ce mama mea era albă ca laptele.” Cartea descrie dificultatea tânărului Obama de a reconcilia percepţiile sociale în legătură cu moştenirea sa multirasială şi faptul că pe parcursul adolescenţei a făcut uz de alcool, de marijuana şi de cocaină, „pentru a evita să mă întreb cine eram”. Comportamentul său a fost intens criticat de bunica sa.
Ascensiune constantă
La doi ani de la admiterea la Harvard, în 1990, The New York Times semnala alegerea lui ca preşedinte al revistei Harvard Law Review, Obama fiind prima persoană de culoare care a ocupat această funcţie în cei 104 ani de existenţă a acesteia, iar în 1991 a obţinut titlul de Jurius Doctor cu punctajul maxim. Şirul succeselor nu s-a încheiat aici, astfel că, în ianuarie 2003, Obama a devenit preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Servicii Umane a Senatului statului Illinois, după ce democraţii au devenit majoritari pentru prima oară după zece ani. Obama a fost al cincilea senator de origine afro-americană din istoria SUA şi al treilea ales prin vot popular depunând jurământul ca senator la 4 ianuarie 2005.
Bunica nu a apucat să-l felicite pentru reuşită
Madelyn Dunham şi soţul său, Stanley, l-au crescut pe Barack Obama în apartamentul lor din Hawaii, în care au locuit împreună cu fiica lor Ann după război. Tot ei l-au ajutat pe tânărul Barack Obama jr să obţină o bursă, ce i-a permis să meargă la prestigioasa şcoală Punahou din Honolulu. „Mama renunţa să cumpere o maşină sau o fustă pentru ca eu să duc o viaţă mai bună. Tot ce avea, ea îmi dăruia!”, povestea preşedintele în faţa alegătorilor.
La doar o zi înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, bunica lui Barack Obama a murit după ce a pierdut lupta cu cancerul. Deşi nu a apucat să-şi vadă nepotul preşedinte al SUA, aceasta şi-a exercitat dreptul la vot prin corespondenţă.
Claudia Stan
Speranţă pentru Continentul „Negru”
Din cauza rasismului manifestat pe mapamond faţă de persoanele de culoare, africanii i-au stârnit simpatie preşedintelui. Vizita pe care a făcut-o în ţara natală a tatălui său, Kenya, l-a impresionat, deoarece, deşi oameni simpli şi săraci, africanii l-au primit cu braţele deschise, numindu-l „erou” sau „vocea Africii”. Acesta reprezintă o rază de speranţă pentru cel mai oropsit continent, cu atât mai mult, cu cât originile sale sunt şi africane.
„Acelora care aspiră la pace şi securitate: vă vom susţine. Acelora care ne privesc de dincolo de frontiere le spunem că poveştile noastre sunt diferite, dar împărtăşim acelaşi destin”
Victorie prezisă de Nostradamus
Cei care au reuşit descifrarea profeţiilor lui Nostradamus se aşteptau la victoria lui Barack Obama, deoarece, după cum a relatat „The Sun”, acesta a prevăzut că viitorul preşedinte va fi decis la Curtea Supremă, unde candidaţii vor fi departajaţi. Referitor la schimbările pe care preşedintele le va face începând din 2009, „The Sun” îl mai citează pe prezicător şi în privinţa retragerii complete din Irak a trupelor americane.