Main menu

header

Dincolo de strălucirea conferită de micul sau marele ecran, vedetele sunt, la rândul lor, oameni simpli, ca oricare dintre noi. Că au fost hărăzite cu un anume talent şi viaţa le-a purtat pe treptele succesului, nu înseamnă că s-au aflat mereu în postura de VIP-uri. Am vrut să aflăm pentru dumneavoastră cu ce s-au îndeletnicit unele dintre vedetele autohtone înainte de a deveni cunoscute.
Dan Negru, contabil la spital
     Înainte să prezinte cu atâta vervă emisiuni de divertisment, Dan Negru a activat într-un domeniu ce nu are nicio legătură cu televiziunea: „Am fost contabil la un spital din Timişoara. Terminasem Liceul Economic şi pe vremea aceea erai repartizat automat, aşa că doi ani am activat în acel spital, însă nu regret.”

Dan Teodorescu, inginer mecanic
Dan Teodorescu nu a lucrat mereu la „Taxi”, ci a fost: „inginer mecanic. După facultate eram repartizaţi în funcţie de medii şi eu am ajuns la Videle. A fost o perioadă foarte obositoare, cu naveta cu trenul personal, dar, din fericire, am fost transferat ulterior la Bucureşti şi mi s-au deschis alte căi.”

Monica Tatoiu şi Mihai Trăistariu, profesori de matematică
      Până să facă marele pas spre compania de produse cosmetice, Monica Tatoiu a fost profesor de matematică pentru 16 ani. „Mi se spunea Cruela, fiindcă eram tare severă. În clasa a IX-a şi a X-a eram dură şi-i puneam să înveţe, iar într-a XI-a şi a XII-a eram prieteni. Am avut generaţii de copii excepţionali. La un sfârşit de ciclu, în clasa a XII-a, la banchetul de absolvire, elevii din clasa mea au venit toţi îmbrăcaţi la rochii de seară şi costum. Întregul corp profesoral s-a ridicat şi i-a aplaudat. Iar ei au venit la mine cu un inel de aur de logodnă şi mi-au spus: «Sunteţi iubirea vieţii noastre»”. Mihai Trăistariu este de când se ştie cântăreţ, dar a făcut cu plăcere şi altfel de joburi: „Am absolvit Facultatea de Matematică, însă nu am apucat să predau decât în practică unor copii de clasa a VII-a geometrie şi mi-a plăcut foarte mult. În schimb, îmi amintesc că pe când aveam 16 ani am fost într-o tabără unde am stat două săptămâni gratis, fiindcă în fiecare zi mergeam şi ajutam la bucătărie. Îmi plăcea să fac mâncare.”

Felicia Filip, profesor suplinitor de vioară
     Înainte ca marea soprană Felicia Filip să devină celebră nu numai în ţară, ci şi în străinătate, a predat vioara pentru copii între 6 şi 8 ani: „După ce am absolvit Liceul de Muzică am dat la Conservator şi nu am intrat la secţia de canto, unde-mi doream, aşa că m-am angajat ca profesor suplinitor de vioară la Slatina. Ţin minte că am avut pentru doi ani nişte elevi foarte drăguţi. Toţi erau mici, între 6 şi 8 ani, şi în fiecare oră aveam un băieţel care îmi aducea un cadou făcut de mâna lui. Oricum a fost o perioadă foarte dură, fiindcă în acest timp făceam şi naveta la Bucureşti, ca să mă pregătesc pentru Conservator.”

Pepe, cameraman
     Pepe a făcut de toate: „Eu am tot vorbit despre acea perioadă din viaţa mea de care nu îmi este ruşine. Am fost cameraman, am filmat pe la nunţi, am vândut cafele şi ciorbe în piaţă, am făcut de toate, ce mai!”

Costi Ioniţă, stomatolog
     Pasiunea lui Costi Ioniţă pentru stomatologie este deja cunoscută, dar artistul a abandonat-o în favoarea muzicii: „Am terminat Facultatea de Medicină la Stomatologie, am profesat un an ca medic stomatolog, apoi s-au ivit tot felul de oportunităţi şi am renunţat.”

Monica Davidescu şi Crina Matei, învăţătoare
     Frumoasa actriţă Monica Davidescu a activat tot în învăţământ şi ar fi rămas bucuroasă acolo: „Imediat după ce am terminat liceul, am fost învăţătoare suplinitoare la şcoala din satul în care am crescut (sat Vistieru, comuna Şotrile, judeţul Prahova), locul în care şi eu învăţasem primele patru clase primare. Am trecut direct de la bancă la catedră, am luat asupra mea responsabilitatea pentru educaţia a 16 copii, pe care îi aveam simultan la ore, în aceeaşi clasă, dar în ani diferiţi, a II-a şi a IV-a. Am învăţat în acelaşi timp cu ei să fiu învăţătoare, am inventat noi metode de a-i stimula pentru a se apleca mai mult asupra studiului, (cei care învăţau bine în timpul săptămânii erau primiţi sâmbăta la proiecţia de diafilm pe care o făceam după ce din prima leafă mi-am cumpărat un aparat de proiecţie), am găsit noi pedepse pentru cei care nu-şi făceau temele (stăteam cu ei în pauze ca să îi învăţ ceea ce nu au ştiut să scrie sau să spună la lecţie, în timp ce ceilalţi profitau de pauză ca să se joace). Rezultatele au fost excelente, în doar câteva săptămâni am reuşit să-i fac să le pese de ceea ce se întâmpla cu ei la şcoală, să-i fac să le placă acest loc chiar şi acelora care nu agreau şcoala.

    Dacă nu ar fi fost atât de mare dorinţa aceasta de a face teatru, de a mă exprima pe scenă şi în faţa camerei de luat vederi, sigur aş fi rămas învăţătoare şi acum în sat.” Crina Matei face şi ea parte dintre vedetele care au activat la catedră: „Între 1990 şi 1994 am fost învăţătoare. A fost o perioadă pe care mi-o premeditasem. De ce spun asta? Pentru că eu întotdeauna am vrut să mă fac actriţă, dar părinţii mei nu erau de acord. Terminasem Liceul Pedagogic şi acolo unde am predat eu era o şcoală de protocol: Liceul Rosetti. Se afla într-un cartier mai select şi aveam o clasă cu 35 de copii. Ulterior, după ce am terminat Facultatea de Teatru, mi-am mai adunat câţiva colegi şi am făcut Şcoala de Artă pentru Copii, dar fiindcă începusem să am foarte multe spectacole şi turnee, nu am vrut să trădez, să las copiii pe mâna altcuiva şi am renunţat.”
Ana-Maria Gomboş