Main menu

header

791 27 1de Călin Popa şi Florica Pintea

De-a lungul deceniilor, felul în care femeile s-au îmbrăcat a fost mijloc de a-și exprima poziția socială, profesia sau diverse alte alegeri publice sau personale. Costumul joacă în continuare un rol de seamă în această direcție. Sexy, modern, extrem de feminin, acest ansamblu vestimentar este alegerea ideală pentru o apariţie de senzaţie.

„Le smoking”, revoluție marca Yves Saint Laurent

În 1932, Marcel Rochas propunea costumul cu pantalon, destinat femeii care activează în câmpul muncii, iar în 1964, designerul André Courrèges ridica ideea la statutul de „uniformă de business”, dar și de ținută de seară. În 1966, Yves Saint Laurent lansează celebrul „le smoking” și declanșează o reală revoluție în acest sens. Deceniul următor aduce o notă dramatică siluetei, introducând sacoul cu umeri proeminenți, iar în anii ’80 acest trend - al costumelor pentru femeile cu stil - se stabilizează și toți marii designerii includ așa-nu- mitul deux-pieces în prezentările lor de modă.

Buclé diafan la Chanel

791 27 2În 1925, Coco Chanel a eliberat feminitatea de corset și a introdus sacoul de inspirație masculină alături de fusta până sub genunchi. La aproape un secol, costumul este omniprezent atât în contexte formale, cât și la ocazii festive și reprezintă o piesă de rezistență a sezonului cald care se apropie. Casa Chanel a punctat, de altfel, trendul, prezentând, la aproape un an de la dispariția lui Karl Lagerfeld, o colecție de costume reprezentative pentru moda de primăvară-vară 2020. Virginie Viard, urmașa „Kaizerului”, a continuat linia celebrei case de modă, având în prim-plan costumul în alb-negru, dar nu numai, lejer, feminin, din buclé diafan sau din stofă fină.

Secretele ținutei office

Un studiu al Society for Human Resource Management arată că procentul şefilor care-şi lasă angajaţii să se îmbrace casual în timpul programului a scăzut în ultimul deceniu. Costumul este o marcă a profesionalismului, impunând mesajul de încredere şi putere. Avocaţii, brokerii, oamenii din finanţe, bănci, firme de consultanţă, au o politică vestimentară puţin flexibilă, care se aplică în aceeaşi măsură şi femeilor. Dar purtarea unui costum la birou poate da impresia de uniformitate, de monotonie. În aceste condiții, ținuta office are câteva secrete care îi asigură succesul deplin. Dincolo de clasica stofă, aceasta poate căpăta o notă aparte dacă este confecţionată din ţesături buclate, texturate, cu subtile inserții metalice. Brocartul, jaquard-ul, sacourile sau jachetele cu căptuşeli deosebite pot să confere un aer chic. Dacă sacoul dintr-o stofă pretenţioasă este o piesă cu mesaj puternic, se poate combina cu o pereche de pantaloni simpli, negri, cu dungă. Sacourile se pot trata ca piese singulare şi se asociază mai multor fuste sau perechi de pantaloni.

Elemente „împrumutate” de la variantele masculine

Diferențele majore între costumele pentru femei și cele pentru bărbați sunt legate de regulile de proiectare, evident adaptate pe anatomie. Costumele pentru femei sunt în general mai puțin riguroase și mai puțin rigide. Tendințele cele mai în vogă împrumută colecțiilor de costume pentru femei elemente din moda masculină. Pe de altă parte, „nu-ţi laşi deoparte feminitatea doar pentru că ai devenit prim-ministru”, spunea Margaret Thatcher într-un interviu despre alegerile sale vestimentare. Ca urmare, elementele împrumutate de deux-pieces-uri din costumele masculine, în principal detaliile, accentuează discret mesajele vizuale asociate cu succesul, cu reuşita, cu autoritatea și încrederea.

Clasicul negru și regulile sale

791 27 3Costumul deux-pieces este omniprezent şi reinterpretat într-o manieră sofisticată şi extrem de feminină aproape în toate colecțiile ultimilor ani. Sezonul cald 2020 accentuează acest trend, clasicul costum regăsindu-se în topul preferinţelor marilor case de modă Louis Vuitton, Valentino, Giorgio Armani, Derek Lam, Stella McCartney, Ralph Loren, Lanvin, Alexander McQueen, Prada. Versatilitatea acestui ansamblu vestimentar îi provoacă în permanență pe creatori. Una dintre preferințele de top este costumul negru - ușor de combinat, simbol al senzualității, dar și al puterii, al stilului şi eleganţei. Luând în considerare că negrul este o culoare discretă, puteți apela la topuri şi cămăşi în nuanţe aprinse, pentru un efect cromatic mai puternic. De asemenea, mizați pe bijuterii și tocuri care alungesc silueta.

Culoare și vibrație

791 27 4Costumul va reprezenta, în primăvara și vara 2020, punctul de atracţie al întregului ansamblu vestimentar, adresându-se femeilor puternice şi dornice de afirmare. Talentul şi imaginaţia designerilor este evidenţiată de imprimeurile şi culorile puternice care reunesc cele mai importante tendinţe din prezent. În cazul în care aveți pregătit în garderobă un deux-pieces colorat sau cu imprimeuri în nuanţe tari, trebuie acordată atenție machiajului și cromaticii celorlalte elemente. Astfel, pantoful trebuie să fie stiletto, iar poșeta cu barete scurte, pentru a păstra acelaşi ton cu al costumului. De asemenea, un astfel de ansamblu nu se încadrează dress-code-ului office, deci trebuie evitat la birou. În schimb, puteți combina o piesă din costum cu un top, fustă sau pantalon sofisticat.

Eleganța nuanțelor neutre

Cele trei nuanţe neutre care populează podiumurile de modă în ceea ce priveşte moda costumului sunt albul, griul şi nude. Aceste culori diafane sunt apreciate pentru simplitatea şi versatilitatea purtării lor, care au un impact estetic remarcabil. Cromatica delicată, texturile şi croielile inovatoare, liniile fine şi sofisticate se completează armonios cu tipologia costumului. Pentru o accesorizare corectă a acestui ansamblu, alegeți un top într-o culoare contrastantă, care să avantajeze şi să pună în valoare nuanţa diafană a costumului. Bijuteriile masive, stiletto cu vârf metalic şi un clutch deosebit pot oferi strălucire întregii ţinute.

Texturile-vedetă pentru costumele sezonului 2020 sunt catifeaua, dantela, brocartul, satinul, chiffonul sau mătasea, iar paleta cromatică merge de la tonurile închise până la cele metalizate

Tuşa personală

791 27 5În prezent, tendințele din modă arată că oricât de tradiţională ar fi o femeie şi oricât de sever ar fi mediul în care lucrează, trebuie să aducă în vestimentaţie şi propria personalitate. Costumele deux-pieces sunt o investiţie care se poate dovedi inepuizabilă în combinații, permițând accesorizări remarcabile și un ansamblu care să individualizeze femeia care poartă un astfel de costum. Designerii pun la dispoziție iubitoarelor acestei ținute-etalon a sezonului cald 2020 remarcabile ținute office sau variante nenumărate pentru un look casual și pentru orice tip de siluetă.