de Diana Sorescu
Anul acesta se anunţă unul versatil din punct de vedere vestimentar, iar curentul retro, mai exact pin up, îşi face loc în topul preferinţelor. Pentru a exemplifica acest stil, am ales-o ca etalon pe superba Dita Von Teese, o figură emblematică a genului, o artistă ce emană eleganţă şi mister cu fiecare ţinută abordată. În plus, vă prezentăm cele mai importante direcţii în stilul retro al anilor 1920-1940.
Rochia, emblema ţinutei
Dita Von Teese a dezvoltat încă din adolescenţă o pasiune pentru perioada de aur a Hollywoodului, iar la maturitate şi-a asumat acest stil, de la coafură la vestimentaţie şi atitudine. Ea poartă pantaloni foarte rar, iar atunci când o face, aceştia se încadrează în canoanele stilului retro: cu talie înaltă, capri, din stofă subţire şi elegantă sau denim de culoarea cernelii. În tot restul timpului, Dita a dezvoltat un adevărat cult pentru rochii şi fuste, feminine şi elegante.
Rochiile şi fustele-simbol ale acestei perioade sunt cele cu croi A, ample, cu falduri, cu detalii în talie, rochiile fluide şi cambrate, decorate cu funde sau volănaşe, fustele midi cu croi liniar, foarte strâmte sau cele până sub genunchi, cu dublură pentru volum.
Optaţi pentru imprimeuri florale sau buline
Dacă vreţi să adoptaţi acest trend, alegeţi imprimeurile florale sau bulinele, feminine şi elegante, dantela, broderia, mătasea delicată, tulul, inserţiile preţioase, masive, fie textile, fie metalice.
Rochiile pot fi complet negre, cu un design minimalist, dar „spart” de un detaliu interesant, cum ar fi umerii bufanţi sau talia accentuată printr-o centură statament sau în tonuri vibrante de roşu, galben solar, verde, albastru cobalt, grena, bleu.
În acest stil, foarte importante sunt accesoriile. Curelele şi centurile sunt esenţiale, de la cele subţiri, lăcuite la brâuri masive, decorate cu piese metalice, capse, fluturi, bumbi, buline, la fel cerceii şi genţile.
Rafinamentul constă în detalii
Pe perioada iernii, dacă vreţi să abordaţi stilul pin up, renunţaţi la geci cu glugă sau la jachete sport şi mizaţi pe paltoane foarte fine, cu croi A, din materiale grele, gen brocart sau stofă groasă. Nasturii supradimensionaţi arată foarte bine, la fel şi cordoanele şi gulerele din blană luxoasă.
Combinaţi paltoanele cu dresuri negre mate şi rochiţe tricotate, plus botine cu toc gros şi vârf rotunjit. Condimentaţi ţinutele cu eşarfe caline, animal print, pălării din fetru şi mănuşi rafinate din piele perforată.
Adaptaţi-vă la machiajul şi coafura... pin up
O apariţie pin up trebuie întregită şi cu machiaj şi coafură adecvate. Femeile anilor 1920-1940 adulau pielea albă, sidefie, aşadar un ten de porţelan o să fie „pânza” perfectă pentru un make up retro. Buzele trebuie răsfăţate neapărat cu un ruj roşu intens, iar ochii trebuie migdalaţi cu ajutorul unui eyeliner negru. Gene negre abanos, lungi şi voluptoase, şi poate o aluniţă fină la colţul buzei. Onduleele sunt piesa de rezistenţă în materie de coafuri, şi de aici vă puteţi juca: un coc prins chic într-o parte, păr semi-prins şi o bentiţă feminină, breton răsucit, bucle lipite de frunte, şi tot aşa. Ingredientul secret, atunci când vreţi să fiţi o femeie retro, este atitudinea! Gesturile trebuie să fie delicate, vorba domoală şi dulce, privirea galeşă, dar misterioasă, mersul uşor legănat. Pentru că, până la urmă, orice trend vestimentar trebuie dublat de o atitudine pe măsură, altfel totul va părea superficial şi fals.
- O lady gen pin up nu va renunţa niciodată la tocuri, indiferent de vreme.
- La vară, ochelarii de soare tip „ochi de pisică“ vor fi o investiţie pe termen lung pentru stilul retro.