Main menu

header

Sălciua de Alba, cumul de splendoare naturală şi tradiţie neîntinată

955 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

România are 2.862 de comune, formate din 13.285 de sate (județul Olt are cel mai mare număr de comune din țară: 104). Sunt nenumărate așezări pitorești, înconjurate de peisaje parcă pictate, care păstrează tradițiile locului, unde puteți savura zile de liniște, odihnă și hrană unică, atât a trupului, cât, mai ales, a sufletului.

Read more: Sălciua de Alba, cumul de splendoare naturală şi tradiţie neîntinată

„Modul călugăr“, detaşarea de obiceiuri nesănătoase, concentrarea pe atingerea obiectivelor mari

955 18 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Pe de o parte, giganții tehnologiei inventează tot felul de modalități de a ține oamenii cât mai mult online. Pe de altă parte, un trend în expansiune este cel al persoanelor care aleg să intre în ceea ce este denumit „Monk Mode” („Modul Călugăr”), pentru a se detașa de social media, dar nu numai.

Read more: „Modul călugăr“, detaşarea de obiceiuri nesănătoase, concentrarea pe atingerea obiectivelor mari

Când copiii fac pozne le răspundeţi sau reacţionaţi?

955 20 1de Cătălina Tăgârță

Se întâmplă să vă surprindeți ridicând tonul la copil sau să îl trimiteți în camera lui înainte de a auzi ce are de spus? Mai ales dacă sunteți interesați de educația celor mici, ați citit cărți de parenting ori poate ați participat la cursuri destinate părinților, acest comportament poate provoca frustrare în timp. Pentru că vă întrebați de ce la alții funcționează, iar la voi nu. Oare ce faceți greșit? Ei bine, în mare parte totul este legat de mintea conștientă și subconștientă. Dar e important de știut că, dacă înțelegeți cum funcționează lucrurile, puteți deveni din ce în ce mai buni în meseria de părinte. În continuare, voi povesti ce se petrece în spatele acestor reacții contrastante și ce aveți de făcut.

Read more: Când copiii fac pozne le răspundeţi sau reacţionaţi?

Misterele unei lumi încă nedesluşite Cele mai stranii obiceiuri şi credinţe legate de somn şi vise

955 23 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Starea de somn nu doar resetează întregul organism, în frunte cu creierul, dar și fascinează, întrucât oamenii pătrund cu greu în lumea uimitoare a desprinderii de realitate, iar misterul viselor adâncește această atracție. De aici până la obiceiuri și credințe stranii legate de somn și vise nu a fost niciodată o distanță lungă.

Read more: Misterele unei lumi încă nedesluşite Cele mai stranii obiceiuri şi credinţe legate de somn şi vise

Cele mai ciudate pretenţii de culise ale vedetelor

955 25 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Vedetele mondiale care susțin concerte în toată lumea au în unele cazuri pretenții dintre cele mai surprinzătoare pentru timpul pe care îl petrec în culise sau în apartamentele hotelurilor. Cum faima lor este colosală, organizatorii spectacolelor le fac pe plac până la ultimul detaliu.

Read more: Cele mai ciudate pretenţii de culise ale vedetelor

La nivel mondial sunt 900 de milioane de oameni flămânzi Aproximativ 130 de state ale lumii sărbătoresc Ziua Mondială a Alimentaţiei

955 27 1de Gheorghe Zmaranda

În fiecare an pe 16 octombrie se sărbătorește Ziua Mondială a Alimentației. Această zi a fost sărbătorită pentru prima oară în 1981, asta după ce în anul 1979, în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) desfăşurată la Roma, a fost luată hotă- rârea de a decreta la nivel mondial o astfel de zi. Pentru oamenii care trăiesc în partea bogată a planetei foametea poate părea o utopie. Din nefericire, foametea este o realitate care demonstrează încă o dată că civilizația actuală are probleme în a gestiona rațional resursele și în a distribui hrană în mod echitabil către toate regiunile globului. De Ziua Mondială a Alimentației ar trebui măcar să înțelegem cât de privilegiați suntem și să căutăm soluții pentru a reduce risipa personală de alimente.

Read more: La nivel mondial sunt 900 de milioane de oameni flămânzi Aproximativ 130 de state ale lumii...

2023 - Anul Ciprian Porumbescu Biograful Ion Filipciuc: „Testamentul lui este acesta: «Vioara mea în veci va cânta»“

955 28 1de Valentin Țigău

Senatul României a hotărât ca 2023 să fie cunoscut drept Anul Ciprian Porumbescu, fiind celebrate/comemorate atât nașterea muzicianului, la 14 octombrie 1853, cât și decesul său, la 6 iunie 1883. Interesant este că tot în acest an, la 9 martie s-au împlinit 200 de ani de la nașterea părintelui său, preotul și scriitorul Iraclie Porumbescu. Pornind de la aceste date, ne-am propus să trecem în revistă, cu ajutorul unuia dintre biografii săi, neobositul cercetător sucevean Ion Filipciuc, mai multe momente din viața muzicianului (unele arhicunoscute, altele puțin sau deloc știute), ca un omagiu adus geniului său creator.

Read more: 2023 - Anul Ciprian Porumbescu Biograful Ion Filipciuc: „Testamentul lui este acesta: «Vioara mea...

Existenţa văzută de eroii din stradă ori din spaţiu, în noile producţii autohtone

955 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Noi producții autohtone abordează în mod original, în termeni dramatici ori comici, slăbiciunile speciei umane, vorbind despre fragilitatea indivizilor și efectele ei în diverse etape ale existenței. În continuare, vă prezentăm câteva evenimente de teatru, film și musical pe care nu trebuie să le ratați în această săptămână.

Read more: Existenţa văzută de eroii din stradă ori din spaţiu, în noile producţii autohtone

Rochiile cu terarii, tablouri în mişcare

955 32 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Când moda își propune în primul rând să fie artă și abia apoi funcționalitate, rezultă creații care sunt adevărate tablouri în mișcare. Este și cazul rochiilor-terariu, prezentate recent de designerul Jun Takahashi, la Săptămâna Modei de la Paris, și care au părut mai degrabă haine pentru îngeri.

Read more: Rochiile cu terarii, tablouri în mişcare

A fost şi rămâne cea mai bună voce feminină rock din ţara noastră Laura Stoica, un „actor“ mult prea grăbit pe scena vieţii

954 16 1de Traian Mihai

Considerată de mulţi specialişti cea mai bună voce feminină rock din ţara noastră, Laura Stoica - de la a cărei naştere se împlinesc, la 10 octombrie, 56 de ani - avea o personalitate multivalentă, fiind cântăreaţă, actriţă, compozitoare, textieră. Frumoasă, înaltă, suplă, cu ochi de culoarea valurilor mării, Laura era o apariţie fermecătoare. Iar când cânta, vocea ei punea o amprentă unică asupra oricărei melodii. Prin firea veselă şi prietenoasă, a cucerit atât publicul, cât şi colegii de breaslă. Din nefericire, soarta a avut alte planuri cu ea, cu omul iubit şi cu copilul lor care urma să vină pe lume. I-a dus pe toţi trei pe o stea. Poate chiar pe steaua despre care Laura spunea, cântând, că vrea să o atingă...

Read more: A fost şi rămâne cea mai bună voce feminină rock din ţara noastră Laura Stoica, un „actor“ mult...

Lacul Trei Ape, oferte multiple, de la plajă la cicloturism, de la drumeţii la pescuit

954 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Lacul Trei Ape este un lac superb, înconjurat de peisaje superbe, coaste muntoase încă „nechelite” de lăcomia mafiei lemnului. Lac de munte, lac de acumulare, lac antropic, aflat pe teritoriul comunei Brebu Nou, județul Caraș Severin, la 37 km de Reșița. „Natural” vorbind, în masivul Semenic, în depresiunea Gărâna, la o altitudine de aproximativ 835 de metri, pe o întindere de 53 de hectare, cu o adâncime maximă de 30 de metri. Este un obiectiv turistic încă „neexploatat” la maxim, dar care adună din ce în ce mai mulți turiști an de an.

Read more: Lacul Trei Ape, oferte multiple, de la plajă la cicloturism, de la drumeţii la pescuit