Main menu

header

Traseu cu adevărat „regal“ la Sinaia: Drumul Regelui, prin Poiana Regală, la stâncile Franz Josepf

902 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

În multitudinea de atracții turistice oferite de Sinaia nu aveți voie să ratați un traseu cu adevărat „regal”: Drumul Regelui, prin Poiana Regală, la stânca Franz Josepf.

Read more: Traseu cu adevărat „regal“ la Sinaia: Drumul Regelui, prin Poiana Regală, la stâncile Franz Josepf

Rolul consilierii psihologice în îngrijirile paliative Psiholog Roxana Pănoiu: „Psiho-oncologia creşte calitatea vieţii bolnavilor de cancer“

902 10 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Cancerul este boala ce distruge nu doar pacientul, ci și aparținătorii acestuia. De aceea, cu toții necesită suport emoțional. Roxana Pănoiu (medalion), psiholog la clinica de îngrijiri paliative M-Care din Voluntari, ne-a vorbit despre importanța consilierii psihologice și a enumerat formele pe care le ia psihoeducația, printre acestea numărânu-se explicațiile pe care specialistul le oferă în cadrul unei ședințe de terapie cu privire la impactul pe care starea de sănătate psihică îl are asupra funcționării generale a organismului.

Read more: Rolul consilierii psihologice în îngrijirile paliative Psiholog Roxana Pănoiu: „Psiho-oncologia...

Înainte de a judeca, puneţi-vă în „pielea“ celuilalt!

902 18 1de Cătălina Tăgârţă

„Să arunce primul piatra cel fără de păcat!”. Cu toții cunoaștem acest îndemn, care apare în Biblie, și, cu toate acestea, ne găsim adesea în mijlocul unui conflict de proporții mai mici sau mai mari, care de multe ori probabil că ar fi putut fi evitat doar dând dovadă de puțină înțelepciune și asumare. De ce și asumare? Pentru că am învățat că fiecare este responsabil pentru ceea ce face și ce spune. Iar uneori, prin simpla schimbare a atitudinii putem păstra sau pierde prietenii de o viață, ori putem să îi rănim profund pe cei din jur, de multe ori fără să realizăm măcar că noi suntem de vină.

Read more: Înainte de a judeca, puneţi-vă în „pielea“ celuilalt!

Povestea unuia dintre cei mai apreciaţi sculptori din ţară Ioan Petric: „Porţile maramureşene sunt ca şi sufletele maramureşenilor: mari, frumoase şi deschise“

902 23 1de Roxana-Ioana Ancuța

Ioan Petric (foto) este unul dintre cei mai cunoscuți și mai pasionați meșteșugari maramureșeni. Făuritor de porți din lemn de mari dimensiuni, locuitor al frumosului sat Breb (sat despre care menționează chiar și National Geographic Traveler într-un top al destina- țiilor turistice), artizanul Petric face adevărate opere de artă din aceste porți care necesită efort considerabil, simț artistic, răbdare și cultură etnografică, întrucât pe ele sunt sculptate diferite simboluri care vorbesc despre legătura cu lumea arhaică și care, în mentalitatea comunității, funcționeză, totodată, ca niște ziduri de apărare împotriva răului. Ioan Petric are 43 de ani, este căsătorit și are o fiică în vârstă de 13 ani.

Read more: Povestea unuia dintre cei mai apreciaţi sculptori din ţară Ioan Petric: „Porţile maramureşene sunt...

Opulenţă, simbolistică şi mesaj Broşele Reginei Elisabeta a II-a, o colecţie legendară

902 27 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Colecția extinsă de bijuterii personale ale Reginei Elisabeta a II-a a fost atât de mult timp în prim-planul atenției, încât a intrat în legendă, aidoma regretatei suverane. Impresionantă și uimitoare în ansamblu, conținând circa 300 de piese, colecția are un segment special, foarte apropiat de inima monarhului: broșele. Purtate cu ocazii foarte speciale, aceste podoabe au căpă- tat în timp o simbolistică aparte.

Read more: Opulenţă, simbolistică şi mesaj Broşele Reginei Elisabeta a II-a, o colecţie legendară

Legături bizare Oameni „căsătoriţi“ cu... obiecte!

902 28 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Pentru unii oameni, linia de demarcație între ființe și obiecte nu pare să existe, dovadă fiind faptul că semeni din toată lumea au decis să-și lege destinele cu piese neînsuflețite, pentru care nutresc sentimente profunde și cărora le jură afecțiune veșnică.

Read more: Legături bizare Oameni „căsătoriţi“ cu... obiecte!

Misterul codurilor secrete, imposibil de descifrat

902 29 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

Parcă mai vechi ca istoria, codurile secrete au fost încercate spre a fi descoperite de cei mai mari specialiști ai lumii, însă oricât de mult s-au străduit, aceștia au bătut, în final, în retragere. Astfel că au rămas un mister numeroase cazuri, despre care mințile cele mai luminate ridică neputincioase din umeri.

Read more: Misterul codurilor secrete, imposibil de descifrat

Gong la început de octombrie: producţii remarcabile şi protagonişti de excepţie

902 30 1de Irina Țolea și Claudia Mîțoi

Drame și comedii spumoase, povești animate de arii celebre sau în pași magici de dans și întâlniri unice cu maeștrii ai scenei românești, acestea sunt câteva dintre „tentațiile” care îmbogățesc repertoriul scenelor autohtone. În continuare, vă oferim câteva repere ale producțiilor noi sau deja consacrate pe care merită să le urmăriți în această săptămână.

Read more: Gong la început de octombrie: producţii remarcabile şi protagonişti de excepţie

Bebeluşii pot sesiza şi „pedepsi“ comportamentul antisocial

902 32 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

De mii de ani, lumea se întreabă dacă oamenii se nasc cu o „busolă morală” sau dacă se învață pe parcursul vieții. Răspunsul descoperit de un studiu recent este acela că un bebeluș în vârstă de doar 8 luni poate percepe și „pedepsi” comportamentul antisocial.

Read more: Bebeluşii pot sesiza şi „pedepsi“ comportamentul antisocial

Cornereva, cea mai mare comună din România, are 40 de sate şi 32 de mori de apă!

901 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Cornereva este o comună din județul Caraș-Severin, la 32 km nord de Băile Herculane. Este vestită pentru morile sale de apă, nu mai puține de 32, dar puțini știu că este cea mai mare comună din țară, cu 40 de sate în „subordine”.

Read more: Cornereva, cea mai mare comună din România, are 40 de sate şi 32 de mori de apă!

Sindromul Stendhal sau când arta florentină provoacă halucinaţii şi leşin

901 10 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu

Cunoscut și sub denumirea de sindromul Florența, sindromul Stendhal reprezintă o tulburare psihosomatică, ce cauzează bătăi cardiace rapide, amețeală, leșin, confuzie și chiar halucinații. În general, acesta se declanșează atunci când o persoană admiră mai multe opere de artă, care sunt aglomerate într-un singur spațiu. Termenul poate fi utilizat și pentru a descrie o reacție similară în alte circumstanțe, de pildă, când persoana respectivă este confruntată cu frumusețea naturii.

Read more: Sindromul Stendhal sau când arta florentină provoacă halucinaţii şi leşin