de Cristina Cristache
Cercetătorii de la Universitatea din Cambrige vor să creeze arbori bioluminescenţi, meniți să înlocuiască pe viitor lumina electrică stradală. Pentru ca această idee să devină realitate s-au făcut experimente asupra licuricilor, pentru a determina ce anume îi face să strălucească în întuneric şi dacă din punct de vedere genetic este posibilă implantarea bioluminescenţei şi la alte organisme, precum plantele.
Rezultatele preliminare sunt promiţătoare
Oamenii de ştiinţă au folosit gene de la licurici şi o formă specială de bacterii marine strălucitoare pentru a crea „BioBricks” - cărămizi genetice care pot fi inserate într-un genom. După introducerea genelor modificate într-un eşantion de bacterii E-coli, acestea au fost capabile să producă o gamă de culori, creând o lumină vie, suficient de luminoasă pentru citit. Efectul de strălucire a fost obţinut prin conceperea unei substanţe ce se stabilizează rapid la un nivel mai scăzut de energie, ajungând să emită un singur foton. Deocamdată nu există vreun copac luminos, însă echipa de cercetare, condusă de geneticianul Theo Sanderson, afirmă că rezultatele preliminare sunt promiţătoare. „Noi nu am creat acum copaci bioluminescenţi, dar am decis să facem cercetări ce vor permite să fie folosită în viitor bioluminescenţa mai eficient”, a declarat Sanderson.
Este o alternativă ecologică și estetică
Copacii ar putea fi folosiţi ca variantă economică a iluminatului stradal. Procedeul ar fi util şi în cazul celor cu locuinţe neconectate la reţeaua de energie electrică, dar şi acolo unde plasarea stâlpilor de înaltă tensiune este imposibilă. Descoperirea poate avea un potenţial comercial uriaş dacă ar înlocui sistemul de iluminat stradal clasic cu unul natural, autosustenabil şi prietenos cu mediul. Tehnologia ar putea fi folosită chiar şi pentru conceperea unor indicatoare stălucitoare.
În plus, o asemenea alternativă este şi ecologică, iar procesul de obţinere a fotonilor pe cale biologică este extrem de eficient energetic.
Specialiştii iau în calcul şi posibilitatea implantării aceleiaşi tehnologii şi pe alte specii de plante, precum algele, caz în care obţinerea energiei ar putea fi valorificată utilizând lumina solară.
Topul organismelor bioluminescente
Toate aceste experimente ale specialiştilor au avut totuşi un punct de pornire: natura. În mediul înconjurător există numeroase plante şi animale ce au proprietatea de a crea lumină prin diverse tehnici. Iată care sunt cele mai renumite dintre acestea:
Bioluminescenţa reprezintă procesul biologic de producere a luminii de organismele vii. Este un fenomen destul de răspândit în natură, de la bacterii până la vertebrate. Randamentul acestei iluminaţii reci este extrem de ridicat (98%-99%) faţă de cel al surselor de lumină caldă (35%-45%). În organismele bioluminescente se sintetizează o substanţă fotogenă numită luciferină, care, sub acţiunea oxigenului şi a enzimelor catalizatoare (luciferaze), se oxidează. Reacţia este exotermă, iar modificarea energiei libere este folosită pentru a excita o moleculă la o stare foarte bogată în energie. Pentru revenirea moleculei astfel excitate la starea de bază se produce o emisie de lumină. Prima explicaţie ştiinţifică a bioluminescenţei a fost elaborată în 1672 de fizicianul Robert Boyle, iar în 1885, francezul Dubois a realizat o cultură de fotobacterii, ce a fost folosită ca o lampă cu lumină continuă la expoziţia internaţională din anul 1900, de la Paris. La lumina ei rece se putea citi şi chiar face fotografii. Mult mai târziu, luciferina şi luciferaza au fost extrase din licurici și cristalizate de cercetătorii W.D. Mc Elroy şi colegii săi. (Dana Purgaru)