de Raluca Grințescu
Cine nu ar fi curios să ştie dinainte ce persoană i-a fost hărăzită să-i fie alături? Sau care îi este destinul în iubire? Iubirea a avut dintotdeauna haz şi savoare... Iată câteva dintre cele mai cunoscute metode şi obiceiuri de Crăciun prin care vă puteți afla perspectivele în căsătorie.
Amorul a avut dintotdeauna haz
În jurul marilor sărbători creştine au luat naştere o sumedie de superstiţii şi tradiţii. Unele sunt moştenite din bătrâni, unele împrumutate, altele reactualizate şi reînnoite în memoria colectivă. Un lucru este sigur. Superstițiile legate de aflarea viitorului în iubire au existat dintotdeauna şi au farmecul şi naivitatea lor aparte. Cine nu ar fi curios să ştie dinainte ce persoană i-a fost hărăzită să-i fie alături? Sau care îi este destinul în iubire? Pentru că o sărbătoare specială ne bate la uşă, vă prezentăm câteva dintre cele mai cunoscute superstiţii legate de iubire şi de sărbătoarea Crăciunului, dar şi metode prin care vă puteți vedea ursitul.
Vâscul, planta sacră a dragostei
Vâscul este un element vegetal de o semnificaţie aparte în simbolistica Crăciunului, iar istoria întrebuinţării sale este străveche. Vâscul este considerat a fi o plantă sacră, un simbol al norocului, al prosperităţii şi al iubirii, motiv pentru care este utilizat în multe dintre descântecele şi ritualurile de dragoste. În anumite zone ale Europei există obiceiul ca femeile necăsătorite să „fure” din mlădiţele sfinţite de vâsc ce împodobesc anumite biserici creştine. În Ajunul Crăciunului, aceste crenguţe speciale de vâsc sunt aşezate sub pernă. Se spune că femeia care va face acest lucru îl va visa pe cel care îi este hărăzit. Totodată, în anumite ţări europene aduce ghinion să dai jos vâscul folosit pe post de decoraţiune de Crăciun. Se spune că mlădiţele de vâsc vechi, rămase de la Crăciunul care a trecut, trebuie îngropate în pământ de o femeie nemăritată. În caz contrar, cei care s-au sărutat sub acel vâsc vor deveni duşmani.
Flacăra, indiciu preţios în descifrarea tipului de căsătorie
Arderea vâscului reprezintă şi el un obicei folosit în vremuri de demult de tinerele fete pentru a afla care le sunt perspectivele de căsătorie. Rămurelele de vâsc rămase de la Crăciunul anterior erau aprinse, iar flacăra pe care o scoteau era un indiciu preţios în descifrarea tipului de căsătorie care îi era hărăzit persoanei respective. Dacă vâscul ardea liniștit, cu flăcări regulate, însemna că persoana respectivă va avea parte de fericire şi de linişte în relaţia sa maritală. Dacă flacăra împrăştia scântei, însemna că soţul persoanei respective va avea un temperament dificil, irascibil, iar relaţia celor doi va fi una „cu scântei”. În vremurile de odinioară, gestul unui bărbat de a săruta o femeie sub vâsc echivala cu o cerere în căsătorie. Mai mult, în anumite culturi, unui bărbat îi era permis să sărute o fată sub vâsc doar dacă rupea o bobiţă de pe mlădiţa de vâsc şi i-o înmâna fetei respective odată cu sărutul. Bobiţele pe care le dăruia fetei erau echivalente cu săruturile pe care le primea. În cazul în care sunteți necăsătorită şi nu primiți niciun sărut sub vâsc este perceput drept semn că nu vă veți mărita în anul respectiv.
Elementul animal în interpretarea destinului sentimental
Elementul animal intervine şi în metodele de a vă afla ursitul. În anumite ţări europene se păstrează obiceiul prevestirii viitorului amoros prin „lovirea porcului”. De Crăciun, femeile tinere şi nemăritate obişnuiesc să lovească uşor, cu un băț, mai mulţi porci care se află într-o ogradă. Dacă primul care guiţă este un porc tânăr, înseamnă că soţul persoanei respective va fi tânăr. Dacă primul porc care guiţă este bătrân, înseamnă că soţul persoanei respective va fi mai în vârstă. Un alt obicei interesant prin care puteți desluşi chipul celui iubit este următorul: la miezul nopţii, afară, în noaptea dinspre Crăciun, aruncați în spatele vostru un ghem de aţă fără să vă uitați înapoi. Se crede că felul în care aţa s-a aşezat pe pământ vă poate revela chipul celui care vă va cere în căsătorie.
Superstiţii croate
De Sfânta Varvara, care a fost sărbătorită la 4 decembrie, fetele nemăritate rup rămurele de cireş pe care le pun în vaze cu apă. În cazul în care se întâmplă ca acea crenguţă să înflorească în Ajunul Crăciunului este considerat drept semn al unei căsătorii viitoare. Tot în Croaţia este practicat şi obiceiul aruncării pantofului. Fetele care doresc să afle când se vor mărita trebuie să arunce pantoful peste umăr în direcţia uşii. Atunci când pantoful cade cu vârful orientat înspre uşă, o căsătorie va avea loc în curând. În plus, fetele nemăritate ar face bine să scuture un copac de soc. Dacă se întâmplă ca în momentul scuturatului să latre un câine, se crede că fata respectivă se va mărita cu un bărbat care locuieşte în direcţia din care s-a auzit acel lătrat. O altă metodă de a afla cine vă este ursitul este cea a scrijelitului în frunze. Luați trei frunze care au fost sfinţite în biserică de preot şi scrijeliți pe ele iniţialele a trei bărbaţi despre care credeți că ar putea fi potenţiali soţi. Puneți aceste frunze sub pernă în Ajunul Crăciunului şi rugați-vă să vă întâlniți alesul. Mai mult decât în orice altă zi, rugăciunile sunt ascultate. Se spune că o să-l visați pe acela dintre cei trei care va fi ales şi în faţa lui Dumnezeu...
Ceea ce visezi în Ajun va avea loc anul următor
De asemenea, conform unei alte superstiţii britanice, frământarea unei pâini speciale reprezintă o altă metodă de a vă afla ursita în iubire. Această pâine trebuie frământată şi coaptă în miez de noapte, în Ajun de Crăciun, şi trebuie preparată din apă, făină, ouă şi sare. În timpul procesului, dar şi cât timp pâinea se află la cuptor, trebuie să păstrați tăcerea şi să vă crestați în pâine iniţialele numelui. Se crede că alături de iniţialele voastre vor apărea şi cele ale celui care urmează să vă fie soţ.
Visul are şi el conotaţii speciale în seara magică de Crăciun. Se crede că ceea ce visezi în oricare dintre nopţile cuprinse în perioada dintre Crăciun şi 6 ianuarie va avea loc în anul următor.
Bătutul pernelor, tradiţie românească
În România există o altă tradiţie, cea a „bătutului pernelor”. Se spune că e bine ca în Ajunul Crăciunului, după ce ați făcut baie, să ascundeți sub pernă peria cu care v-ați pieptănat pentru a-l visa pe cel hărăzit vouă. Se spune că trebuie să bateți şi perna, pentru ca gura soacrei să nu taie în săbii şi pentru a fi cerută în căsătorie cât mai repede.
De Anul Nou se credea că fetele nemăritate își pot afla ursitul îndeplinind anumite ritualuri prestabilite. Astfel, acestea numărau și legau cu ochii închiși al zecelea par din gardul de nuiele, iar a doua zi se duceau să vadă cum este parul, ca să știe cum o să arate ursitul. Dacă parul e drept, viitorul soț va fi un bărbat frumos. În cazul în care bucata de lemn e una scorojită, fetele vor avea un bărbat urât, iar dacă acesta e noduros, atunci vor avea parte de un partener bogat.