de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Cetatea Făgărașului, al doilea castel din lume
Cetatea Făgărașului, situată în chiar centrul municipiului Făgăraș, este al doilea cel mai frumos castel din lume, potrivit unui clasament realizat de „The Huffington Post”, o prestigioasă publicație online din New York, SUA. Devansată doar de Castelul Neuschwanstein, din Germania, Cetatea Făgărașului este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est. „În trecut, castelul a fost pivotul puterii regionale. În timpul secolului al VII-lea, cetatea a fost extinsă, reflectând bogăţia locului”, se arată în materialul publicat pe huffingtonpost.com.
Construcția complexului feudal de la Făgăraș a început în 1310, pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și din lemn din secolul al XII-lea. Scopul ei era eminamente strategic, mai precis pentru apărarea sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor și otomanilor.
Cetatea a devenit celebră în momentul în care a fost „cucerită” de Mihai Viteazul. Domnitorul primei uniri a celor trei țări românești a donat-o soţiei sale, Doamnei Stanca, și aşa a ajuns castelul să fie locaţia cea mai căutată pentru balurile Transilvaniei. A fost perioada de glorie a edificiului. La Făgăraş se ţineau patru baluri în fiecare an. La petreceri participau toţi nobilii transilvăneni, peste 1.000 de persoane. Pe lângă balurile renumite în toată Transilvania, Doamna Stanca organiza în cetate şi serate muzicale, la care participau soţiile nobililor din zonă. După moartea lui Mihai Viteazul, cetatea a devenit fortăreaţă militară, iar Doamna Stanca a ajuns prizonieră între zidurile sale.
Între 1948 și 1960, Cetatea Făgărașului a servit drept închisoare pentru oponenții sistemului comunist, devenind una dintre închisorile din sistemul gulagului românesc.
Începând cu 27 aprilie 2012, paza cetății este asigurată de gardieni în costume medievale. Schimbarea gărzii se face în fiecare zi la ora 15:00, spre încântarea sutelor de turiști care vizitează zilnic „istoria” la Făgăraș...
70.000 de turişti vizitează anual Cetatea Făgărașului