de Gabriela Niculescu
Paștele are o însemnătate aparte în poporul românesc nu doar din punct de vedere religios, ci și al obiceiurilor. Astfel, nu doar Maramureșul și Bucovina și-au transmis tradițiile pascale din generație în generație, și Moldova se poate lăuda cu o serie de ritualuri împământenite din cele mai vechi timpuri.
Obraji rumeni precum ouăle
O atenție sporită o primește pasca, pe care femeile o pregătesc doar după un ritual de curățire prin post și rugăciune. Ingredientele folosite sunt atent alese, folosindu-se făina cea mai albă, ouăle cele mai mari și brânza cea mai gustoasă. Pasca se frământă în zori, la primul cântat al cocoșilor, se sfinţeşte la biserică, în Noaptea de Înviere, şi e mâncată prima la trezire, în locul anafurei, fiind asimilată cu trupul Mântuitorului.
Un alt obicei matinal se regăsește în mai multe zone din Moldova, în care oamenii pun dimineaţa un ou roşu şi unul alb într-un vas cu apă, se spală cu acea apă și își freacă obrajii cu cele două ouă, lăsând apoi câte o monedă în vas. Se spune că cei care respectă această tradiție vor avea tot anul obrajii rumeni şi pielea albă, precum cele două ouă.
Coșul strămoșesc, sporul gospodarilor
Spre deosebire de alte zone unde la miezul nopţii se cânta doar tradiţionalul „Hristos a înviat!”, care marchează Învierea Mântuitorului, în Moldova, momentul este însemnat şi cu împuşcături sau cu pocnituri. Potrivit tradiţiei, focurile trase la miezul nopţii alungă spiritele rele şi spiritul păgân.
Toți credincioșii pregătesc coșul strămoșesc pentru ziua de Paște. Acesta este umplut cu semințe de mac, zahăr, făină, sare, ceapă și usturoi. Semințele de mac vor fi aruncate în apă pentru a alunga seceta, sarea va fi păstrată la loc de cinste pentru a avea noroc în agricultură tot anul, zahărul este dat la bovine ca să nu se îmbolnăvească, făina este păstrată lângă apa sfințită pentru ca grâul să încolțească aşa cum trebuie, iar ceapa și usturoiul alungă dăunătorii de pe câmp.
În dimineața Învierii, feciorii care nutresc sentimente pentru fete nemăritate trebuie să meargă la casele lor şi să le ofere câte un ou roşu