de Elena Şerban
Au fost celebri la Hollywood, au făcut furori cu rolurile lor şi au câştigat bani la care miliarde de oameni din întreaga lume nici nu visează. Cu toate acestea, nu şi-au renegat niciodată originile româneşti, cu care, în multe interviuri, chiar s-au mândrit. Este vorba despre actori vânaţi de regizori şi plătiţi regeşte pentru prestaţiile lor. Printre aceştia se numără Bela Lugosi, actorul al cărui nume se confundă cu Dracula, Johnny Peter Weissmüller (Tarzan), dar şi Dustin Hoffman, Lauren Bacall sau Natalie Portman.
Dustin Hoffman
„Sunt un evreu român”, declara, în numeroase rânduri, Dustin Hoffman. Celebru pentru perfecţiunea cu care interpretează orice rol, şi premiat cu Oscar, Dustin Hoffman provine dintr-o familie cu origini în Iaşi. Mama sa, Liliana, talentată pianistă, s-a căsătorit cu Harry Hoffman, un evreu din Ucraina, şi împreună au emigrat în Statele Unite. Considerat unul dintre cei mai mari actori din istoria cinematografiei mondiale, Dustin s-a născut la 8 august 1937, în Los Angeles. Unele dintre cele mai cunoscute roluri ale sale sunt din filmele „Kramer contra Kramer”, „Tootsie” sau „Rain Man”. Pentru ultimele roluri a fost premiat cu Oscar.
Johnny Peter Weissmüller
A fost considerat regele junglei, a cucerit lumea cu strigătele sale, dar şi cu povestea sa de dragoste cu sensibila Jane. Este vorba despre Tarzan, un personaj îndrăgit pe toate meridianele. Rolul omului crescut de animalele junglei a fost interpretat prima dată de un actor născut la Freidorf, lângă Timişoara, la 2 iunie 1904. Părinţii starului, de origine germană, s-au mutat cu copilul lor în Chicago pe când Johnny avea doar 7 luni. Multă vreme, Johnny Weissmüller a afirmat că a venit pe lume în SUA, pentru a putea fi selecţionat în echipa americană de înot. Şi americanii nu au regretat că l-au luat în lotul naţional. Pentru că Johnny a fost de cinci ori campion olimpic la înot. A intrat în cinematografie imediat ce s-a lăsat de sport. Succesul a venit fulgerător şi nu l-a părăsit toată viaţa sa. Actorul a fost căsătorit de cinci ori şi a avut trei copii cu cea de-a treia soţie. A murit la 20 ianuarie 1984, la Acapulco, în Mexic, acolo unde se stabilise cu ultima sa soţie.
Bela Lugosi
A speriat zeci de generaţii de copii şi de adolescenţi din întreaga lume cu interpretarea sa veridică. Bella Lugosi, pe numele său complet, Béla Ferenc Dezso Blaskó, a fost cel mai cunoscut interpret al lui „Dracula”. Filmul care i-a adus notorietatea a fost pelicula cu acelaşi nume din 1931. Actorul s-a născut în 1882, la Lugoj, în Banat, oraş pe care l-a iubit enorm. Aşa se face că, după ce s-a mutat peste Ocean, şi-a luat pseudonimul Bela Lugosi. Ajuns în SUA, actorul a avut ceva dificultăţi în a se acomoda, chiar dacă acasă, în România, jucase câteva roluri. I-a fost cel mai greu să înveţe engleza, mai ales că nu reuşea să scape de accentul puternic cu care venise din Europa. Proverbul românesc „Ce nu te doboară te întăreşte” s-a aplicat şi în cazul lui Bela. Tocmai accentul neobişnuit l-a făcut diferit de ceilalţi actori şi a fost ales să îl joace pe Dracula. Deşi înfricoşător, personajul i-a captivat pe americani, iar Bela a devenit rapid un star. Actorul a fost căsătorit de cinci ori şi a avut un fiu, Bela George Lugosi. A murit în 1956, la Los Angeles, din cauza unei probleme cardiace.
Lauren Bacall
A fost una dintre cele mai frumoase actriţe ale Hollywoodului în perioada sa de aur şi fosta soţie a lui Humphrey Bogart. A jucat roluri memorabile, chiar dacă a pornit în carieră ca fotomodel. Lauren Bacall este jumătate româncă. Mama sa, Natalia Weinstein-Bacal, s-a născut la Iaşi, în 1901. În 1921, a lăsat capitala Moldovei, pentru a se muta în SUA. Acolo l-a cunoscut pe William Perske, cel care îi va deveni soţ şi tatăl fiicei sale, Betty Joan, născută în 1924. Căsnicia nu a fost însă una de durată, iar cei doi au divorţat. Rămasă singură, Natalia şi-a reluat numele de fată, Bacal, la care a mai adăugat un L, şi i-a schimbat şi fiicei sale numele în Lauren. Convinsă că fiica sa, care devenea din ce în ce mai frumoasă, ar putea avea succes în lumea filmului, Natalia şi-a luat copila de mână şi s-a mutat în California. Nu s-a înşelat. Fata a fost imediat remarcată şi a primit rapid câteva roluri în reclame. Lauren s-a impus în lumea grea a Hollywoodului, iar rolurile au curs unul după altul. A ajutat-o şi căsătoria cu Humphrey Bogart. Cei doi au fost soţ şi soţie între 1945 şi 1957. După moartea lui Bogart, a refuzat cererea în căsătorie a lui Frank Sinatra şi s-a măritat cu Jason Robards Jr, cu care a avut un copil.
Jean Negulesco
Un nume mai puţin cunoscut în România, dar celebru peste Ocean este cel al regizorului Jean Negulesco. Născut în Craiova, la 26 februarie 1900, Negulesco a fost producător, regizor şi scenarist. Cu toate că a devenit cunoscut în lumea cinematografiei, şi-a început cariera ca pictor. Primul său tablou a fost cumpărat de marele George Enescu. A renunţat la artă după ce s-a mutat în SUA. Ajuns la Hollywood, a fost asistent de regie şi apoi regizor. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără „Cum să te căsătoreşti cu un milionar”, cu Marilyn Monroe. Jean Negulesco, care are o stea pe celebra „Walk of Fame”, a murit în urma unui atac cardiac la 18 iulie 1993, în Marbella (Spania).
Natalie Portman
A primit Premiul Oscar pentru „Lebăda neagră”, dar a devenit celebră pentru rolul din „Războiul stelelor”. Este nepoata unor evrei de origine română, de care este tare mândră. Familia tatălui provine din Polonia şi din Nisporeni, Moldova. De altfel, străbunicii săi din partea tatălui, care au pierit la Auschwitz, au locuit la Cernăuţi.
Mila Kunis
Tot din Cernăuţi este şi Milena Markovna Kunis. Părinţii actriţei sunt românca Elvira şi ucraineanul Marc, amândoi evrei. Frumoasa ceacâră (cu un ochi verde, celălalt căprui) s-a mutat în Los Angeles în 1991, când avea 7 ani. Mutarea a traumatizat-o, pentru că micuţa ucraineancă nu vorbea nicio boabă de engleză. Abia după ce a învăţat limba și-a pus în aplicare planul de a deveni actriţă. Cea care a ajutat-o în acest demers a fost Elvira Kunis, care a şi înscris-o la rolurile de actorie pe când Mila avea doar 8 ani. Mila este considerată una dintre cele mai frumoase femei de la Hollywood, dar şi una dintre actriţele cel mai bine cotate.
Winona Ryder
Cu bunici emigraţi din România şi din Rusia, Winona Laura Horowitz a venit pe lume la 29 octombrie 1971. Mama sa, Sindi Istas, este cea care avea părinţi originari din România. Actriţa a debutat în 1986, în pelicula „Lucas”. Rolul care a adus-o în atenţia publicului mondial a fost cel din „Beetlejuice”, în 1988, însă de departe a cucerit lumea după ce s-a aflat că este iubita lui Johny Deep.
Harvey Keitel
Cu o mamă născută la Brăila şi un tată originar din Polonia, Harvey Keitel şi-a recunoscut tot timpul strămoşii români. Mai mult, este unul dintre puţinii care încearcă să-i ajute pe români. Actorul din „Pulp Fiction” a ţinut să participe la multe evenimente organizate pentru strângerea de fonduri pentru copiii români şi familii sărace din România, ca să facă donaţii. Actorul are trei copii, unul dintre ei fiind botezat Roman.