de Gabriela Militaru
André Rieu este sinonim cu valsul și cu buna dispoziție în muzică. Devenit celebru alături de orchestra personală, Johann Strauss, la începutul anilor ’90, violonistul de origine olandeză continuă și 25 de ani mai târziu să ne încânte cu interpretarea caldă și armonioasă a celor mai cunoscute opere din istoria muzicii clasice. Născut într-o familie de muzicieni, păstorit de un tată riguros și cu vederi conservatoare, Rieu își urmează visul de a cânta pe marile scene ale lumii. Anul acesta va urca, în premieră, și pe scena de la noi, din Piața Constituției, București.
Pasiunea sa, moștenire de familie
André Rieu s-a născut în urmă cu 65 de ani, la Maastricht, oraș olandez pe care faimosul muzician l-a făcut celebru în întreaga lume prin concertele pe care le-a susținut acolo. Micuțul André a moștenit dragostea pentru muzică de la tatăl său, care a fost dirijor al Orchestrei Simfonice Limburg și al Operei din Leipzig. André Rieu Sr și-a încurajat fiul încă de mic să-i urmeze pasiunea, astfel că viitorul „rege al valsului” începe lecțiile de vioară la numai 5 ani. După terminarea liceului, în 1967, André Rieu continuă să studieze vioara la Conservatorul din Liege. Apoi, până în 1973, urmează cursurile Conservatorului din Maastricht. În 1974 se mută la Conservatorul Regal din Bruxelles, pe care îl va absolvi în 1977, primind distincția „Premier Prix”. După ce a interpretat „Gold And Silver Waltz” de Franz Lehár, încurajările venite din partea publicului l-au convins pe Rieu să se orienteze tot mai mult către vals. Curând, el a înființat o mică orchestră în Maastricht, iar în 1987 a creat Orchestra Johann Strauss, alături de care va ajuta la reînvierea valsului.
De la 14 membri, orchestra are 150
Orchestra s-a lansat în urmă cu două decenii, cu 14 membri, în prezent susținând concerte chiar și cu 150 de membri. După primul turneu ținut în Europa de André Rieu, s-a simțit un interes reînnoit față de vals. Noul val de admirație a început în Olanda, după ce Rieu și orchestra sa au înregistrat piesa „Second Waltz”, făcută celebră de compozitorul rus Dmitri Shostakovich. „Valsul este o atitudine. Se întâmplă foarte des ca o orchestră să cânte prost Beethoven și să nu fie nicio dramă. Dar când nu îți iese un vals, atunci chiar este dramatic și sună foarte urât”, a spus Rieu, adăugând că, în ciuda eforturilor sale de a menține activ interesul pentru acest gen de muzică, valsul nu primește încă atenția care i se cuvine. „De multe ori nu este văzut ca un concert în sine”, a explicat muzicianul, care insistă că „valsul este melancolie și bucurie în același timp. Este oglinda vieții”.
Bate recordurile de vânzări ale muzicii pop și rock
Ca rezultat al succesului imens pe care André Rieu l-a înregistrat odată cu încercarea sa de a reînvia muzica clasică, muzicianul a vândut mai mult de 40 de milioane de albume. Printre materialele discografice care l-au făcut faimos se numără „On a blue evening”, „Moonlight Serenade”, „You Raise Me Up”, „Forever Vienna” și „Love in Venice”. Rieu a concertat în întreaga lume, din Europa și America până în Japonia și Australia. Extravagantul său turneu din 2008 a inclus o reproducere în mărime naturală a castelului împărătesei Sisi (soția împăratului Franz Joseph al Austriei). La vremea aceea, scena pe care a performat André Rieu era cea mai mare construită vreodată pentru un concert. Turneele sale, pentru care biletele se epuizau cu multe luni înainte de eveniment, l-au transformat pe muzician, potrivit revistei „Billboard”, în cel mai de succes artist masculin în 2009. El a primit 330 de Discuri de Platină și 100 de Discuri de Aur, iar în ultimii cinci ani este cel mai bine vândut artist în Australia.
Este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța
A avut patru albume în Top 10 U.S. Classical Crossover, iar în 2010 „Forever Vienna” a reușit cea mai fulminantă urcare înregistrată vreodată de un album de muzică clasică într-un top din Marea Britanie. Amploarea concertelor sale este rivalizată doar de cea a marilor staruri pop sau rock, deși, potrivit ultimelor statistici, concertele lui Rieu vând mai multe bilete decât cele ale lui Jennifer Lopez sau Justin Bieber. Turneul european al maestrului valsului a fost numit pe locul doi în topul celor mai populare concerte live susținute vreodată (după cel al Barbarei Streisand în America și în Canada). Doar concertele din Germania, Elveția și Franța au adus încasări de peste 5,5 milioane de dolari de la cei peste 63.000 de participanți. Rieu a fost, de asemenea, recompensat cu distincția de Cavaler al Ordinului Leul Olandez, Medalia de Onoare a provinciei Limburg și Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța.
„Este cel mai bun mod prin care îmi pot exprima pozitivitatea”
Deși atunci când se vorbește despre încasările înregistrate de concertele susținute de André Rieu cifrele sunt exorbitante, drumul parcurs de artist nu a fost mereu unul ușor. Așa cum singur declara, a fost dificil să învingă prejudecățile pe care oamenii le aveau față de acest gen muzical. „Prima dată când am readus valsul la viață lumea era destul de reticentă, pentru că în vals se presupune ca oamenii să se atingă unii pe alții, or, asta era scandalos pentru mulți dintre ei”, a declarat artistul. Însă Rieu a urmărit să nu se lase influențat de prejudecăți și să le demonstreze oamenilor că valsul „poate schimba lumea, pentru că este foarte uman”. „Valsul rupe barierele. Există acolo o interacțiune fizică și emoțională mult mai senzuală decât muzica disco. Îți simți partenerul, îl miroși”, descrie el. Reușind să readucă muzica clasică la viață și, mai mult decât atât, să o aducă pe stadioane, făcând-o astfel mult mai accesibilă, Rieu i-a făcut acesteia cel mai mare serviciu. El a neutralizat impresia de formalism pe care o lasă muzica clasică și a făcut-o mai accesibilă tuturor maselor. Felul în care Rieu interacționează cu publicul, permițându-și să glumească chiar înainte de a interpreta „Santa Lucia” sau „O Sole Mio”, i-a făcut pe oameni să se apropie de acest gen muzical. „Publicul meu este format din toată lumea. Poți să vezi un profesor bucurându-se de muzică alături de femeia de serviciu”, a explicat el. Iar pentru Rieu muzica înseamnă bucurie. „Valsul este o parte importantă din viața mea. Este cel mai bun mod prin care îmi pot exprima pozitivitatea și prin care pot aduce buna dispoziție în lume. Valsul poate fi, în același timp, trist și încurajator. Trebuie doar să recunoști partea care te motivează și să o urmezi. Când faci parte din publicul meu trebuie să te lași purtat de muzică, și ea te va cuprinde”, a spus el, adăugând că este important să dai publicului ceea ce acesta dorește să audă, și nu ceea ce crede artistul că dorește să audă.
„Nu pot să le am pe toate. Ar fi epuizant. Și, în plus, sunt căsătorit”
În ciuda incredibilei admirații de care se bucură, André Rieu a fost victima unui val imens de criticism. Cei mai mulți dintre cei care nu sunt de acord cu felul în care acesta face muzică spun că Rieu bagatelizează adevărata muzică clasică. „În mod ironic, tocmai succesul lui Rieu l-a transformat într-o țintă a criticilor. În viziunea multor cunoscători ai genului, tot ceea ce face el este să livreze o variantă ieftină a muzicii clasice adevărate”, scria David Templeton. Alți critici susțin că Rieu îi ignoră cu bună știință pe marii muzicieni, reducând astfel lumea muzicii clasice la câțiva compozitori despre care el consideră că sunt mai accesibili publicului, or, audiența muzicii clasice nu trebuie privată de marile nume. Cu toate acestea, apărătorii săi consideră că „puțini dintre cei care participă la concertele sale sunt adevărați împătimiți ai muzicii clasice”, iar faptul că el câștigă acest public de partea valsului este mai curând un câștig pentru muzica de gen. Cât despre Rieu, după ce inițial a glumit pe seama criticilor („Ați văzut vreodată o statuie a vreunui critic?”), în cele din urmă a hotărât să-i ignore. „Nu citesc ce se scrie despre mine. Vreau să fiu bucuros atunci când cânt”, a declarat el. Iar bucuria sa este, într-adevăr, ceea ce răzbate cel mai mult la fiecare dintre concertele pe care le susține. Se știe chiar și că stilul jovial și carisma artistului l-au transformat într-un idol al femeilor din întreaga lume. Întrebat care este părerea sa despre reacțiile pe care le trezește reprezentantelor sexului frumos, artistul a răspuns în modul său caracteristic, cu o glumă: „Ce pot să fac eu? Nu pot să le am pe toate. Ar fi epuizant. Și, în plus, sunt căsătorit”.
Soția sa a renunțat la job și i-a devenit impresară
Deși poate că pe multe celebrități faima le îndepărtează de familie, cu André Rieu lucrurile nu stau deloc așa. Artistul este căsătorit din 1975 cu iubita sa din copilărie, Marjorie Rieu-Kochmann, alături de care are doi băieți. André și Marjorie (care provine dintr-o familie de evrei) s-au întâlnit pe când el avea 11 ani, iar ea, doar 9. Inițial profesoară de limba germană și italiană, Marjorie a renunțat să predea și a devenit managerul soțului său. În puținul timp liber pe care îl are, ea publică și cărți de povești pentru copii. Ea a publicat, de asemenea, un roman despre soțul său, intitulat „Muzica mea, viața mea”. Trei dintre cei cinci frați ai artistului (Robert, Jean-Philippe, Teresia, Cillia și Gaby) sunt pasionați de muzică, aceştia colaborând în repetate rânduri la proiectele muzicale ale lui Rieu. Unul dintre fiii cuplului Rieu, Pierre, a renunțat la studiile de avocatură după numai cinci săptămâni, pentru a-și ajuta tatăl în organizarea concertelor, în timp ce celălalt fiu al familiei, Marc, este pictor.
Și-a cumpărat castelul mult râvnit
Atunci când vorbește despre familia sa, André Rieu nu uită niciodată să amintească şi cât de mult l-a ajutat sprijinul lor. Și nu este vorba numai despre carieră. Artistul a povestit cum, atunci când era mic, a vizitat un castel din Maastricht și cum toată copilăria a visat că acel castel va deveni al său. Mulți ani mai târziu, soția sa l-a convins să-și îndeplinească visul. „Soția mea era profesoară și mi-a promis că va câștiga bani să mă ajute să-mi urmez visul. Imediat după aceea am înființat orchestra și am început repetițiile”, a mărturisit el. „Câțiva ani mai târziu mă plimbam de-a lungul râului alături de soția mea. M-am uitat la castel și-am zis că aș vrea să-l avem. Iar ea mi-a spus că pentru asta va trebui să vând mai multe albume. Și așa am făcut”, a declarat el. După ce a cunoscut succesul, artistul a cumpărat castelul mult râvnit.
Sir Anthony Hopkins i-a compus cea mai valoroasă piesă
Aceeași dragoste ca pentru familia sa André Rieu o nutrește și față de vioara pe care o folosește în concerte, un Stradivarius din 1732. Multă vreme, artistul a cântat cu o vioară mai mică, din 1667. „Pe aceea o cumpărasem cu 800.000 de lire (aproximativ 1,2 milioane de euro), dar am vândut-o pentru că era prea mică”, a explicat el.
La fel de prețioasă pentru artist este și prietenia care îl leagă de Sir Anthony Hopkins, cu care a și colaborat. „M-a sunat când eram în New York și mi-a spus că a compus un vals. Mi-a trimis piesa și am fost foarte surprins”, povestește Rieu. Într-adevăr, actorul a compus piesa „And The Waltz Goes On” în 1964 și, după mai bine de 50 de ani, a avut curajul să o facă publică. „Încă de când mi-a trimis melodia era desăvârșită, melancolică, într-un mod foarte frumos. I-am trimis înapoi primul draft și mi-a mărturisit că a plâns. Acum nu mai recunoaște, dar chiar a plâns”, a povestit Rieu despre reacția lui Hopkins. În 2012, Rieu a primit Premiul Classic Brit pentru cel mai bun album al anului, pentru „And The Waltz Goes On”, iar artistul a ținut să împartă onoarea cu celebrul actor. Hopkins a participat la concertul de Anul Nou, la Viena, din acel an, unde piesa sa a prins viață în fața publicului. Sir Anthony Hopkins nu este singura celebritate îndrăgostită de muzica lui André Rieu.
Invitat special - Gheorghe Zamfir
André Rieu va urca pe scenă anul acesta și în România. Vestea că artistul va concerta pentru prima oară în țara noastră a luat cu asalt sursele media din țară și a adus și vânzări-record pentru primul spectacol (programat la 13 iunie în Piața Constituției). Biletele s-au vândut în numai trei ore. Imediat după ce s-a anunțat că nu mai sunt bilete la concert, a apărut și vestea că Rieu va concerta de două ori în România, un alt concert fiind programat la 12 iunie. Ca și în cazul primului concert anunțat, și pentru cel de-al doilea biletele s-au vândut în câteva ore. Onorat de valul de admirație venit din partea fanilor români, Rieu a anunțat un al treilea concert pentru 14 iunie. Și pentru acesta biletele s-au dus ca „trenul”, astfel încât artistul a decis să organizeze încă trei concerte, la 6, 7 și 11 iunie, la București. Venit la București pentru repetiții și pregătiri în luna martie, compozitorul și dirijorul olandez a anunțat la plecare data unui nou show. Astfel, suita de valsuri și romanțe din Piața Constituției va începe la 5 iunie și va cuprinde șapte concerte (5, 6, 7, 11, 12, 13 și 14 iunie). Gheorghe Zamfir va fi invitatul special în fiecare dintre cele șapte evenimente.
„Aş muri să urc pe scenă cu Bruce Springsteen“
Din spusele artistului, rezultă că și regretatul „rege al popului”, Michael Jackson, îndrăgea valsul. „L-am întâlnit pe Michael Jackson acum 20 de ani în Monaco. I-a plăcut foarte mult muzica mea”, a declarat recent artistul. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii l-a invitat, de asemenea, pe Rieu la show-ul „Royal Variety” în 2009. „M-am întâlnit cu Majestatea Sa în spatele scenei. Din câte mi-am dat seama, nu era însoțită de garda de corp și părea foarte umană”, a descris-o el pe regină. În urmă cu câțiva ani, André Rieu a performat la încoronarea Regelui Willem Alexander și a Reginei Maxima în Amsterdam. Dar dorința sa cea mai mare este să-l întâlnească pe Bruce Springsteen. Și nu oricum, ci într-un duet. „Aș muri să urc pe scenă cu Bruce Springsteen. Este fenomenal”, a spus Rieu.