de Dana Purgaru
Omenirea a primit o secundă în plus, la 30 iunie, care a fost adăugată în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei în jurul propriei axe.
Timpul, calculat în funcţie de radiaţiile izotopului de cesiu 133
Întrucât Terra avea nevoie de o secundă în plus faţă de anul 2008 pentru a efectua o rotaţie completă, acea secundă suplimentară a trebuit să fie adăugată în dispozitivele de măsurare a timpului.
Astfel, la 30 iunie, la ora 23:59 de minute şi 59 de secunde, omenirea a primit o secundă suplimentară. Nu este pentru prima dată când acest lucru s-a petrecut. Din 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adăugate timpului universal în 2005 şi în 2008.
Aceasta este o consecinţă a încetinirii rotaţiei Terrei sub efectul disipării energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor. Or, începând din 1967, timpul universal, cel afişat de ceasuri şi computere, nu mai este conectat la rotaţia terestră şi la astre, ci este calculat în funcţie de radiaţiile izotopului de cesiu 133. Dintr-o dată, a apărut astfel o diferenţă între timpul universal şi rotaţia terestră.
A trebuit adăugată dispozitivelor care afişează ora exactă
Întrucât încetinirea rotaţiei Terrei în jurul propriei axe este de o secundă faţă de anul 2008, acea secundă a trebuit adăugată dispozitivelor care afişează ora exactă. Dacă această corecţie nu ar fi realizată din când în când, atunci ziua şi noaptea ar ajunge să fie „inversate” (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.
Serviciul internaţional de monitorizare a rotaţiei terestre şi a sistemelor de referinţă - IERS -, amenajat la Observatorul din Paris, în cadrul SYRTE (Sisteme de Referinţă Timp Spaţiu), reprezintă organismul responsabil cu previzionarea şi anunţarea acestor secunde intercalate. Totuşi, luarea în calcul a secundelor suplimentare nu a fost pe deplin rezolvată şi standardizată de sistemele informatice, din cauza imposibilităţii de a prevedea apariţia lor.