de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Lacul Vida, pâlnia spre altă lume
La capătul unui drum forestier de circa 27 de kilometri, plecând din Dobreşti, pe DR 12, înspre Tileagd, până la şoseaua ce leagă Roşia de Aleşd, turiştii vor descoperi o zonă minunată, în apropierea localităţii Luncasprie, în Munţii Pădurea Craiului.
Zona carstică Dobreşti-Vida este un loc cu totul deosebit în ansamblul zonelor carstice din judeţul Bihor, mai ales prin numărul impresionant de izvoare şi de izbucuri, acele fire de apă ce ţâşnesc din stâncă. Caracteristicile sale unice indică activitatea carstică intensă din această parte a ţării şi în special din Cheile Videi, cele mai întinse din Munţii Apuseni, cu o lungime de peste 10 kilometri. Pe versanţii acestei văi se găsesc numeroase peşteri şi caverne, cum ar fi Peştera Cubleş ori avenul Giloasa. Întreaga zonă este foarte îndrăgită de turişti, de alpinişti, dar şi de pescari şi de iubitorii sporturilor nautice, care pot fi practicate în condiţii optime pe Lacul Vida. Pentru că lacul de acumulare Vida este adevărata cheie de boltă a unui peisaj unic. Având ca zăgaz un baraj din anrocamente locale, de 10 metri înălţime, întins pe 70 de metri lungime, Lacul Vida reuşeşte să adune 400.000 de metri cubi de apă, ale cărei unde îşi schimbă mirific culoarea în funcţie de anotimp şi de reflexiile pădurii dese ce înconjoară apa. Deversorul-pâlnie este curiozitatea lacului. Pare o poartă spre altă lume. Şi dacă tot sunteţi în apropiere, puteţi vizita şi cel mai important reper cultural al zonei: biserica, monument istoric, din Luncasprie, construită la sfârşitul secolului al XVII-lea. Turiştii se pot caza la numeroasele pensiuni din Luncasprie, dar în zonă există şi numeroase vile la cheie, care pot fi închiriate cu totul, doar pentru un weekend sau pentru toată vacanța.
Dacă vreţi să fiţi siguri că ajungeţi cu uşurinţă la Lacul Vida, fără să vă rătăciţi cumva pe drumul forestier, setaţi următoarele coordonate GPS: 46,86094 N, 22,30929 E