de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Mândruloc, să nu uităm nicicând să iubim trandafirii!
La 10 kilometri de Arad, spre Deva, pe DN 7, în apropierea localităţii Mândruloc, se află cel mai mare rozariu, adică „fermă de trandafiri” din ţară. Parcul „Eutopia Gardens” găzduieşte peste 3.000 de soiuri de trandafiri din toate colţurile lumii. Numele vine din greacă și este ales în concordanță cu numele românesc Mândruloc, „loc mândru”: în greacă „eu” înseamnă „frumos”, iar „topos” e „loc”, „Eutopia” adică „loc frumos”. Mihaela Buzatu a cumpărat terenul de la Mândruloc pentru a-şi amenaja o grădină. Avea o firmă de comerţ online cu flori şi mereu îi rămâneau câteva bucăţi. A început să le planteze în grădina de la Mândruloc în 2002, „trei ani am plantat întruna şi am ocupat primele trei hectare, așa s-a născut ideea unui rozariu”. A vizitat parcuri mari din Europa, s-a documentat despre specii de flori, şi aşa a creat minunea de parc, care acum se întinde pe 25 de hectare. Ambiția Mihaelei este de a crea cel mai mare parc dendro-floric din Europa de Sud-Est. A adus trandafiri din Franța, Belgia, Olanda și Anglia, țări considerate cele mai mari „creatoare” în acest domeniu. Alei cu bolţi de trandafiri, trandafiri agăţători, tufe. Mii de soiuri. „Kordes”, un soi german, ia peste jumătate dintre premiile internaţionale la concursurile organizate în domeniul trandafirilor. „Shakespeare”, englezul romantic, cu flori roșii, pline, culori deosebite, cu parfumul inegalabil al trandafirului clasic. „Madame Josephine”, un trandafir cu petale aurii cu pete albe, primul soi produs pe teritoriul actual al României, la Timișoara, în 1888, atunci în Imperiul Austro-Ungar de celebrul florar al Curții Imperiale Wilhelm Mühle, numit așa în cinstea soției sale.
Parcul este deschis oricând vizitatorilor, fără nicio taxă de intrare, astfel încât iubitorii acestor flori să se poată delecta cu o plimbare de vis pe aleile parcului, într-un peisaj feeric atât vizual, cât și olfactiv.
„Trandafirii se comercializează uşor, costul lor este între 3 şi 10 euro şi oferă flori minimum 30 de ani“ (Mihaela Buzatu)