de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Alba Iulia, cealaltă capitală
TripAdvisor, cel mai mare site de recomandări turistice din lume, a acordat municipiului Alba Iulia un certificat de excelență în urma recenziilor pozitive exprimate de turiștii care au vizitat Cetatea Alba Carolina. Ca urmare a investiţiilor de 67 de milioane de euro din fonduri europene, Cetatea Unirii şi-a schimbat în ultimii ani total înfăţişarea. Nici timpul şi cu atât mai puţin distanţele nu-l pot împiedica pe turistul însetat de istorie să ajungă la Alba Iulia, în Cetate. Nici cei 340 de kilometri de Bucureşti, nici cei 100 de kilometri de la aeroporturile internaţionale din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş şi nici drumul de 70 de kilometri de la aerogara din Sibiu nu pot sta în calea cuiva care vrea să câştige pariul cu trecutul şi să-l descopere la el acasă, în Cetatea Alba Carolina.
Aici, în inima Transilvaniei, străjuită la răsărit de apele limpezi ale Mureşului, iar la apus de dealuri semeţe, înconjurată de apele repezi ale Ampoiului spre nord şi de câmpii roditoare către sud, Alba Iulia, CEALALTĂ CAPITALĂ, e gata mereu să-şi primească oaspeţii şi să-şi împartă cu ei mileniile şi miile de legende. Două UNIRI, momente de aur în istoria neamului românesc, prima, cea de la 6 iulie 1600, a lui Mihai Viteazul, și cea de la 1 decembrie 1918, Marea Unirea care a desăvârșit România Mare, plus încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari, la 15 octombrie 1922, au făcut din Alba Iulia un oraș unic în conștiința oricărui român. Zeci de mii de români au ales în urmă cu doar câţiva ani minunile, locurile şi simbolurile care le reprezintă cel mai bine ţara. În final, pe baza a peste 6.000.000 de voturi, au fost alese cele 7 minuni ale României, în următoarea ordine: Cetatea Alba Carolina - Alba Iulia, Mănăstirile pictate din Bucovina, Cetăţile dacice - Munţii Orăştiei, Ansamblul Brâncuşi - Târgu-Jiu, Castelul Corvinilor - Hunedoara, Iaşiul cultural și Sibiul istoric.
323.000 de turiști, români și străini, au vizitat în 2014 cetatea, urcând Alba Iulia pe locul 2 în topul celor mai vizitate și, implicit, a celor mai apreciate obiective turistice din România, după Castelul Peleș