de Dana Purgaru
În ultimul sfert de secol, s-a remarcat o creştere remarcabilă a speranţei de viaţă a oamenilor, la nivel mondial, cu o medie de peste şase ani. Tendința a apărut ca urmare a scăderii ratei mortalităţii din cauza cancerului şi a bolilor cardiovasculare în ţările bogate şi a creşterii ratei de supravieţuire a bolnavilor de tuberculoză, de diaree şi de malarie în ţările sărace.
Amenințarea vine de la bolile cronice
„Progresul pe care îl vedem în lupta împotriva unei varietăţi de boli şi de răni este bun, remarcabil chiar, dar putem şi trebuie să facem lucruri mai bune”, a declarat Christopher Murray, profesor la Universitatea Washington din Statele Unite, cel care a condus studiul. Acesta a mai spus că unele boli cronice importante au fost neglijate şi devin periculoase, dobândind potenţial mortal, mai ales în ceea ce priveşte afecţiunile provocate de droguri, ciroză a ficatului, diabet şi boli renale.
Conform studiului Global Burden of Disease, o excepţie notabilă la tendința de creștere a speranței de viață este sudul Africii Subsahariene, unde decesele provocate de HIV/SIDA au dus la scăderea speranţei de viaţă cu câţiva ani, începând din 1990.
Populația, în scădere în unele zone
Potrivit Bloomberg, în anumite regiuni, mai exact în statele din fostul bloc comunist, s-a observat o scădere a populaţiei începând cu anul 1990, din cauza migrației forţei de muncă şi a scăderii natalităţii. În cazul României este vorba despre o scădere de 5% a numărului de locuitori.