de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Castelul Teleki, comoara Mureșului
La 17 km distanță de Târgu-Mureș, pe partea stângă a Râului Mureș, odihnește în cadrul unui impresionant parc dendrologic cu statui alegorice, parcă tocmai coborât dintr-un basm, un palat construit în mai multe etape de familia nobililor maghiari Teleki după anul 1675, când domeniul, pe care se afla o cetate de piatră încă de la începutul secolului al XIII-lea, a intrat în posesia lor.
Are 52 de camere și 365 de ferestre, simbolizând săptămânile şi zilele anului
Castelul are 52 de camere și 365 de ferestre, simbolizând săptămânile, respectiv zilele anului. Legenda spune că în fiecare zi trebuia să te uiți afară printr-o altă fereastră pentru a ți se schimba norocul precum zilele anului. Palatul Teleki a fost numit „cel mai frumos castel din Ardeal” datorită măiestriei lucrăturii în stil baroc și a ferestrelor înalte și luminoase. O scară impunătoare, pereți cu bogate elemente decorative și candelabre elegante sunt primele lucruri care ies în evidență când intri în această altă lume. Saloanele înalte și spațioase trimit în timpurile în care acestea erau loc de întâlnire și bal pentru familiile cu sânge albastru.
Barbaria nu i-a distrus „aerul” nobiliar
La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, palatul a fost jefuit și parțial distrus. În 1949 a fost naționalizat, iar în 1956 a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Între 1961 și 1962, clădirea a fost renovată pentru a servi noii funcțiuni. Pe parcursul anilor s-au făcut diferite modificări și renovări, printre care încălzirea centrală și închiderea porticului de la parter cu ferestre (1991), înlocuirea unora dintre ferestrele vechi și pictarea dormitoarelor copiilor. Interiorul păstrează încă sobele, candelabrele, tâmplăria și stucaturile originale. Ansamblul a fost retrocedat în 2006, și în 2011 a intrat efectiv în posesia urmașilor familiei Teleki, care doresc restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic.
Ansamblul e vizitabil în orice zi a săptămânii, nu se percepe taxă de intrare, iar doritorii pot dona pentru a contribui la restaurarea domeniului. Începând cu luna noiembrie, castelul intră în „programul de iarnă“ şi poate fi vizitat numai cu o programare prealabilă