de Silviu Ghering
Cine n-a auzit de Hollywood? „Capitala” cinematografiei mondiale. Lumea strălucitoare a starurilor de marele ecran. Mereu sub lumina reflectoarelor, mereu pe covorul roșu al celebrității. Visul majorității adolescenților, fie ei sau ele. Singura problemă care umbrește acest univers fascinant este inexorabilul timp. Vremea vine, vremea trece, și nimeni până acum nu a găsit antidotul acestei „boli” generale. Deci trebuia inventat ceva la acest nivel maxim de glamour care să dea impresia măcar de piedică împotriva trecerii timpului sau cel puțin a uitării până la urmă. Așa s-a născut Hollywood Walk of Fame. În traducere liberă: Aleea Celebrității din Hollywood.
5,6 kilometri de stele
Spre sfârșitul anilor ’50 din secolul trecut se simțea nevoia unei idei care să împrospăteze nu numai memoria generațiilor viitoare, dar și aspectul urbanistic al Hollywoodului, iar unul dintre proiectele materializate în acea perioadă a fost această Alee a Celebrității. Poate mai bine zis Aleea Celebrităților care au dus Hollywoodul pe culmile showbizului. Walk of Fame este chiar o alee ce se întinde de-a lungul Bulevardului Hollywood și Străzii Vine din Los Angeles, California, în trotuarele căreia au fost încorporate, la o distanță de 1,8 m una de alta, stele în cinci colțuri, realizate din terrazzo (tip de mozaic venețian) și alamă, inscripționate cu numele diverselor vedete din industria de divertisment americană, cărora s-a dorit să li se aducă astfel un omagiu. Orientată de la est la vest pe Bulevardul Hollywood, de la Strada Grover la Bulevardul La Brea (2,1 km), și de la nord la sud pe Strada Vine, între Strada Yucca și Bulevardul Sunset (0,7 km), Hollywood Walk of Fame se întinde pe o distanță de 5,6 km.
Joanne Woodward a inaugurat-o pe 9 februarie 1960
Inițial se sugerase ca steaua să reprezinte și o caricatură a fiecărei personalități, dar ulterior s-a hotărât că ar fi totuși mai simplu ca fiecare să aibă doar numele beneficiarului, o posibilă inspirație pentru acest model fiind plafonul salonului central din celebrul Hotel Hollywood, care avea odată pictate stele aurii cu nume de celebrități.
S-a trecut la treabă în 1958, și în doi ani era gata. Prima stea a primit-o actrița Joanne Woodward pe 9 februarie 1960. Aleea Celebrității s-a „lansat” cu 2.500 de stele „goale”, dintre care peste 1.500 au primit repede nume în primul an, apoi ritmul (și... discernământul) a intrat în normal și s-a ajuns la 2.000 abia în 1994.
Nu doar actorii și cântăreții pot primi stele pe Aleea Celebrității, ci și alte personalități din showbiz: regizori, scenariști, producători, oameni din radio și televiziune. De asemenea, nu doar persoane reale își au numele acolo, ci și personaje fictive: Mickey Mouse (care a primit steaua în 1978, când a „împlinit” 50 de ani), Rin Tin Tin sau broscoiul Kermit și Păsăroiul galben din „The Muppets”. Apropo de Mickey Mouse, și Disneyland are steaua sa, deoarece chiar și instituţiile pot primi această onoare, cu condiția să aibă o istorie comună cu Hollywoodul de cel puțin 50 de ani. Nu puteau lipsi animalele celebre de pe marele sau de pe micul ecran, Lassie este „portdrapelul”, dar primul cățel care a primit stea a fost Strongheart, pe numele său adevărat Etzel von Oeringen, un Ciobănesc german care a jucat în 1925 în prima ecranizare după cunoscutul roman „Colț Alb” al lui Jack London.
Campionul starurilor: cowboy-ul cântăreț Gene Autry
La început, multe staruri primeau câte o stea pentru fiecare categorie în care putea fi încadrată activitatea lor artistică și singura persoană care are 5 stele (câte una în fiecare categorie) este actorul Gene Autry, cowboy-ul cântăreț al anilor ’40-’50. Diana Ross şi Michael Jackson au reuşit să deţină două stele pentru aceeaşi categorie. În anul 2002, boxerul Muhammad Ali a rupt tradiţia, neacceptând ca steaua sa să fie pusă pe trotuar - „Nu vreau să mă calce toată lumea în picioare!”, a clamat el în stilu-i agresiv inconfundabil -, ci afişată pe un perete al Teatrului Kodak. Jimmy Boyd a devenit cel mai tânăr cântăreţ care a primit o stea, la numai 20 de ani, în 1960. El a fost urmat de Britney Spears, recompensată la 21 de ani (în 2003) pentru cariera fulminantă.
Taxa de faimă: 25.000 de dolari
Dacă vă întrebați cum se primesc stelele de onoare, nu este nimic complicat: comitetul din cadrul Camerei de Comerț şi Industrie din Hollywood (această instituție are grijă de bulevardul stelar) se ocupă cu „răsăritul” stelelor pe Aleea Celebrității alese dintre nominalizările publice. În fiecare an, nominalizările se fac până pe 31 mai, iar comitetul anunță alegerile în iunie.
Cine poate face nominalizările? Chiar și dumneavoastră dacă vreți! Formularul îl găsiți pe www.hollywoodchamber.net. Cei care primesc steaua se obligă să fie prezenți la ceremonie (evident, cu excepția beneficiarilor de stele postume!) și să plătească o taxă de instalare și de întreținere de 25.000 de dolari. Această taxă este plătită de cele mai multe ori de sponsori, studiourile de filme şi de înregistrări, fiind o strategie de publicitate a acestora.
L-au furat pe... Kirk Douglas!
Steaua magnatului american Donald Trump a fost vandalizată în septembrie 2015. Persoane necunoscute au desenat litera X, cu vopsea galbenă, peste chipul miliardarului american. În ciuda multiplelor sisteme de observare montate de-a lungul Bulevardului Hollywood, autorităţile nu cunosc cu exactitate momentul în care a fost „pictată” steaua primită de Trump în ianuarie 2007. Nu este singura stea care a „suferit” pe Aleea Celebrității. În decembrie, steaua dedicată lui Bill Cosby a fost şi ea vandalizată, prin scrierea cu vopsea a cuvântului „violator” peste numele starului, după ce renumitul actor de comedie a fost acuzat de numeroase femei de agresiune sexuală.
Mai rău de atât: 4 este numărul stelelor... furate! Cele ale lui James Stewart, Kirk Douglas, Gregory Peck și una dintre cele 5 ale lui Gene Autry (cea de... actor!). Au fost în cele din urmă găsite după îndelungi căutări şi anchete ale Poliţiei. Deteriorate, iar în cazul lui Gregory Peck distrusă în proporție de 93% și înlocuită cu una nouă. În prezent, aleea este împânzită de camere de supraveghere, astfel încât niciun hoţ să nu mai atenteze la steaua cuiva.