Main menu

header

562 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Frumusețe și măreție în Sihăstrie

Binecuvântatele meleaguri bucovinene sunt, dacă nu Raiul, cel puțin anticamera Raiului. Natural, peisagistic și duhovnicesc. La 22 km nord de Târgu Neamț, pe șoseaua ce duce spre Vatra Dornei, lăsăm în dreapta drumul Mănăstirii Neamț și mai mergem 15 kilometri. Părăsim șoseaua principală, trecem peste Ozana și intrăm, spre apus, pe valea pârâului Secu. Trecem pe lângă Mănăstirea Secu și ne afundăm într-o vale tot mai îngustă și mai spectaculoasă. După încă 3 km descoperim pe dreapta, în toată frumusețea ei, Mănăstirea Sihăstria. De aici pornesc, prin munți, mai multe poteci, dintre care cea mai „bătută” urcă, la sud, spre Schitul Sihla cale de peste un ceas, de unde se poate ajunge atât la Mănăstirea Agapia, cât și la Mănăstirea Văratec. Locul ales a fost „poiana lui Atanasie”, cu condiții pentru o viață de sihăstrie, iar primii viețuitori au fost aici, în anul 1655, sihastrul Atanasie cu şapte ucenici de la Mănăstirea Neamț, retrași mult mai înainte prin părțile locului. Vremurile au fost grele pentru Sihăstria, arsă, ruinată, reconstruită și iar jefuită, și iar arsă, și iar reconstruită de-a lungul celor 360 de ani de la prima ctitorie.

4 în 1: paraclis, biserică, clopotniță, catedrală

Ansamblul actual cuprinde, pe lângă chilii pentru cei peste 140 de preoți ai locului, biserica centrală „Nașterea Maicii Domnului”, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă aici la începutul secolului trecut. Apoi paraclisul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”, în care se oficiază serviciul religios în lunile de iarnă, construit în anul 1946, în locul vechiului paraclis mistuit de foc. Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla” este impresionantă prin dimensiuni și platoul imens din fața sa. Turnul-clopotniță se află în imediata apropiere a chiliilor, prevăzut cu două niveluri, cu ganguri de acces și patru metereze, ce amintesc de vechile turnuri de apărare.

Cimitirul mănăstirii a devenit loc de pelerinaj la mormântul părintelui Cleopa, marele duhovnic și predicator ce a viețuit aici din 1942 până la chemarea lui Dumnezeu, în 1998