de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Charlottenburg, satul rotund
Situat la numai 43 km NE față de Timișoara, Charlottenburg este satul unde toată lumea locuiește... în centru! Cum este posibil? Simplu: Charlottenburg este singurul sat rotund din România (iniţial şi Şandra, tot în Timiş, a avut formă circulară, însă construcţiile ulterioare au „deformat” localitatea). În 1772, în timpul celui de-al doilea val de colonizare germană, guvernatorul Banatului, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen, a adus 32 de familii, care însumau 171 de persoane, din Provincia Autonomă Trento (actuala regiune Trentino - Tirolul de Sud), Lorena şi Baden-Württemberg. Legenda spune că numele noii așezări a fost dat „întru cinstirea virtuții preafrumoasei soațe a contelui Aldringen”, Charlotte. După anul 1880, în sat s-au așezat și familii de români și maghiari.
Impresionant prin simetrie...
Cu un diametru de 210 metri, satul al cărui nume provine de la o contesă austriacă impresionează prin perfecta sa simetrie. Iată ce scria meșterul pantofar Johann Caspar Steube în martie 1779, în scrisoarea a treia din Timişoara: „Acest sat este singurul sub formă circulară. În mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găsește o plantație de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajd și șură. Apoi urmează grădina, unde se găsește plantată vița-de-vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, și nici cu un picior mai distanțată una față de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel și cele patru intrări în sat - au aceeași distanță una față de alta”.
...pare pustiit!
Datorită unicității sale, Charlottenburg a fost declarat monument istoric de Ministerul Culturii și Cultelor. În momentul de față, pare pustiit, liniștea zonei fiind perturbată doar de sunetul clopotelor bisericii. A rămas ca o filă ruptă din istoria Banatului. Însă, la fel ca multe alte zone, se îndreaptă, cu pași mărunți, spre modernizare, mai multe case fiind transformate de proprietari în locuințe de vacanță. Pentru că locuitori permanenți mai sunt doar 111...
Principalele obiective turistice din Charlottenburg sunt biserica romano-catolică, duzii seculari, casele șvăbești și domeniul de vânătoare