de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră..
Peștera fără formațiuni de... peșteră!
Mălaia este o comună pe Valea Lotrului. Ciungetu este un sat din comuna Mălaia. Rudăreasa este un pârâu la un kilometru de satul Ciungetu. Un curs de apă scurt, dar pitoresc prin defileul adânc, cu versanți pietroși, în care șerpuiește: Cheile Rudăresei. În peretele versantului stâng, venind din Ciungetu, sfredelește Muntele Peștera Laptelui.
Fosile bătrâne de 50.000 de ani
Deşi nu prezintă formaţiuni de peşteră (stalactite, stalagmite, coloane sau ornamente), Peştera Laptelui prezintă interes, mai ales din punct de vedere paleontologic şi istoric. Aici s-au descoperit fosilele unor animale mici, care au trăit cu mai bine de 50.000 de ani în urmă, precum şi vestigii ale Culturii Glina (fragmente ceramice), ultimele fiind expuse la Muzeul de Istorie al judeţului Vâlcea. Denumirea peşterii derivă de la scurgerile de calcit solubilizat alb (curgeri parietale), ce impregnează pe alocuri pereţii interiori şi bolovanii podelei, care par pătaţi cu lapte zvârlit parcă de nicăieri. Peștera Laptelui prezintă o galerie lungă de 87 de metri, care se termină cu o mică acumulare de apă. Galeria poate fi parcursă fără dificultate, în condiţiile unui echipament corespunzător.
Poate deveni un sat de vacanţă montan
Întorcându-ne în satul Ciungetu din comuna Mălaia, de pe Valea Lotrului, trebuie să știți că are toate şansele să devină un sat de vacanţă montan. Încă de la intersecţia cu DN7A, Valea Lotrului şi până la Uzina Electrică Ciungetu, acest sat de munte este deja în atenţia dezvoltatorilor în turism. Sunt gata să vă primească zece pensiuni, mai sunt în construcție încă şase. Primăria are în lucru asfaltarea Străzii Rudăreasca pe o lungime de 3,2 km, pe care să ajungeți mai repede și mai comod spre Peştera Laptelui. În Ciungetu mai puteți vizita şi o biserică de lemn de la începutul secolului al XIX-lea. Iar de aici se continuă drumul spre lacurile Petrimanu şi Galbenu.
În ultimii zece ani, în Mălaia s-au construit nu mai puţin de 40 de pensiuni, iar în viitorul apropiat urmează să fie inaugurat cel mai mare hotel din zonă, pe malul Lacului Brădişor