de Silviu Ghering
Orice actriță sau actor din toate colțurile lumii visează la Hollywood! Puțini sunt, însă, cei care, născuți pe alte meleaguri decât cele americane, ajung să dea lovitura în cetatea mondială a filmului. Artiștii români nu fac excepție. După „dezghețul” din decembrie ’89 au avut și ei voie de la noua stăpânire să treacă „apa cea mare” către El Dorado din Los Angeles. Maia Morgenstern, Marcel Iureș, Ion Caramitru sau Dragoș Bucur, într-o ordine aleatoare, au impresionat pe platourile de filmare hollywoodiene. Au venit, au filmat, dar au plecat... Sebastian Stan, român și el, născut la Constanța într-o zi de vineri, 13 august 1982, a venit, a filmat, dar n-a mai plecat! Și a ajuns star hollywoodian în toată puterea cuvântului. Dovadă stau cele trei serii ale francizei „Căpitanul America”, „Primul Răzbunător” („The First Avenger” din 2011), „Războinicul iernii” („The Winter Soldier” din 2014) și „Război civil” („Civil War” lansat concomitent în SUA și România la 6 mai 2016), făcute după benzile desenate Marvel, în care actorul român dă viață personajului James Buchanan „Bucky” Barnes, alias Războinicul Iernii (The Winter Soldier). Cum a ajuns aici? Să ne întoarcem la mijlocul anilor ’80, într-o Românie înfometată și înghețată de ambițiile megalomanice ale lui Nicolae Ceaușescu...
Un copil obișnuit dintr-un bloc obișnuit al „Epocii de Aur”
Părinții micului Sebastian au divorțat pe când acesta avea doar câțiva anișori, așa că mama lui s-a mutat înapoi în casa părintească, într-un apartament modest dintr-un bloc cu opt etaje și opt scări din cartierul „Tic-Tac” de la periferia Constanței. Acolo a stat Sebastian până la vârsta de 7 ani. Dintre vecinii care au mai rămas în bloc, puțini sunt cei care își mai aduc aminte de el și aproape nimeni nu știe că acesta a ajuns un actor celebru. Nu l-au uitat, totuși, toți: „Era micuț când a venit aici. A stat doar câțiva ani, împreună cu mama sa, la părinții ei. Pe fiica doamnei Maria (n.r. - bunica lui Sebastian) o mai țin minte. Era o femeie tare frumoasă. Cred că era balerină”, își amintește „tanti” Nuți Istodor, o fostă vecină de palier.
Visul american, via Viena
Sebastian avea 8 ani când mama sa hotărăște să facă primul pas spre o viață mai bună și părăsește Românica împreună cu băiatul, alegând ca o primă destinație de speranță Viena. Unde se angajează ca profesoară de pian pentru a-și putea asigura traiul de zi cu zi atât ei, cât și copilului. Femeia visa, însă, mai departe. Atât la propriu, cât și la figurat. Își dorea cu disperare să-și urmeze visul american așa că, după ce au stat patru ani în Austria, au reușit să plece în Stale Unite. Sebastian avea 12 ani când a călcat pentru prima dată pe „tărâmul făgăduinței și libertății”. S-au stabilit în Comitatul Rockland, New York, și de atunci băiatul a muncit din greu, fără nici o exagerare, ca să se autodepășească, nu e ușor ca emigrant nicăieri în lume, pentru a deveni ceea ce este astăzi. Strădaniile i-au fost ușurate când mama s-a recăsătorit cu un bărbat înstărit care l-a ajutat pe Sebastian să-și completeze și să-și termine studiile de bază, gimnaziale, pentru a putea merge mai departe pe drumul dificil pe care și-l alesese.
Debutul „bogosian” pe Broadway
Sebastian s-a îndrăgostit de actorie la „Stagedoor Manor”, o celebră tabără de actorie, pe unde au trecut și staruri ca Natalie Portman sau Mandy Moore. A dat examen la facultate cu un monolog scris de Eric Bogosian, iar în martie 2003 a debutat pe Broadway cu un rol în piesa „Talk Radio” a aceluiași Bogosian. În timpul școlii apare în filme ca „Harvey”, „Cyrano de Bergerac”, „Little Shop of Horrors”, „Over Here” și „West Side Story”. Ulterior este acceptat să urmeze cursurile Facultății de Arte „Mason Gross” din cadrul prestigioasei (și „prețioasei”!) Universități „Rutgers”, cea mai mare instituție de învățământ superior din statul New Jersey, înființată înaintea Războiului de Independență al Statelor Unite (1775-1783)! Studiază un an la „Shakespeare’s Globe Theatre” în Londra.
Lovitura din 2011: „Primul Răzbunător”
Pe la mijlocul anilor 2000 încep să „curgă” aparițiile pe marele ecran: Simon în „Uşi roşii” („Red Doors”, 2005), Martin Waters în „Arhitectul” („The Architect”, 2006), Chase Collins în „Conjuraţia tăcerii” („The Covenant”, 2006), Leo în „Educaţia lui Charlie Banks” („The Education of Charlie Banks”, 2007), Boo în „Rachel se mărită” („Rachel Getting Married”, 2008). Devine cunoscut datorită rolurilor Carter Baizen din „Intrigi la New York” („Gossip Girls”, 2007) și prințul Jack Benjamin din drama „Regii” („Kings”, 2009). În 2010 a apărut în baletul-thriller „Lebăda Neagră” („Black Swan”) al lui Darren Aronofsky și a filmat pentru horrorul „The Apparition” („Apariția”), lansat în 2012. Alt rol remarcabil a fost Blaine din „Teleportaţi în adolescenţă” („Hot Tub Time Machine”), în martie 2010. În iulie 2011 dă lovitura: primește rolul lui James Buchanan „Bucky” Barnes în primul film dintre cele trei cu Căpitanul America („Primul Răzbunător” / „First Avenger”), realizat de „Paramount Pictures” și „Marvel Entertainment” după benzile desenate Marvel Comics.
Confirmările din 2014, „Războinicul Iernii”, și 2016, „Război Civil”
În 2012, Stan a „fost” Bill în thriller-ul „Gone” („Dispărută”). „The A.V. Club” i-a descris munca din „Hat Trick”, episodul său în premieră, ca fiind excelentă și au plasat episodul în lista lor de „Cele mai bune 30 de episoade din 2012 care nu au reușit să ajungă în top”. Sebastian a mai apărut în miniseria „Political Animals” („Prădători politici”), în care l-a interpretat pe T.J. Hammond, fiul tulburat și gay al fostei prime-doamne, alături de Ellen Burstyn şi Sigourney Weaver. Acest rol i-a adus o nominalizare pentru „Critics’ Choice Television Award for Best Supporting Actor in a Movie/Miniseries”. În 2013, Stan l-a jucat pe Hal Carter în „Picnic”, producția „Roundabout Theater Company” a lui William Inge, la „American Airlines Theater” din New York. În 2014 își reia rolul „Bucky” Barnes în a doua serie din trilogia de mare succes „Căpitanul America”: „Războinicul Iernii” („The Winter Soldier”). Și se remarcă și cu rolul Pălărierului Nebun din serialul „A fost odată ca niciodată” („Once Upon a Time”). În septembrie 2015 a „venit” pe marile ecrane din România natală în comedia cu accente dramatice „Ricki and the Flash” (Joshua), în care îi are parteneri pe celebrii Meryl Streep și Kevin Kline. Nu înainte să se remarce în rolul omului de știință Chris Beck de la NASA în „Marțianul” („The Martian”). Iar anul curent a însemnat re-re-revenirea în a treia serie a „Căpitanului America”, intitulată „Război Civil” („Captain America: Civil War”), a cărui premieră a avut loc în același timp, la 6 mai, și în SUA, și în România.
Se iubeşte cu o rusoaică
În serialul de succes „Intrigi la New York” („Gossip Girl”), Sebastian a întâlnit-o pe Leighton Meester, cu care a avut o relație 2 ani, din 2008 până în 2010. A urmat un „love afair” cu Dianna Agron, din mai până în decembrie 2011. În februarie 2012, la doar 3 luni după prima lor întâlnire pe platourile de filmare ale basmului „A fost odată ca niciodată” („Once Upon a Time”), în care el era Pălărierul cel Nebun, iar ea, fiica Albei-ca-Zăpada, s-a cuplat cu Jennifer Morrison, celebră pentru rolurile din „Dr. House” şi „Intrigi la New York” („Gossip Girls”). Deşi părea că se înţeleg de minune, actrița l-a părăsit brusc, fără prea multe explicaţii, în noiembrie 2013. Din 2014 Sebastian are o relație cu rusoaica Margarita Levieva, fostă gimnastă de performanță, cu care s-a și mutat, iar lucrurile se pare că devin din ce în ce mai serioase între ei. În decembrie trecut, românul și-a însoțit iubita în Rusia, postând pe Instagram o imagine cu ei doi în timp ce se îndreptau spre Sankt Petersburg ca să-i cunoască familia...
Este prieten cu „Regina sprâncenelor“
Sebastian și-a făcut o sumedenie de prieteni în America, unii mai cunoscuţi ca alții. În grupul său de „friends” se află și Anastasia Soare, vestită „make-up artist” a vedetelor de la Hollywood, cu clienți precum Madonna, Jennifer Lopez sau David Beckham, cu saloane în Beverly Hills, Los Angeles, Dubai și... România, cu produse proprii, originale, de make-up care se vând în peste 85 de magazine din întreaga lume. Ambii originari din Constanța, Anastasia și Sebastian s-au apropiat imediat ce au aflat că sunt concetățeni. De altfel, „Regina sprâncelelor” a fost cea care l-a ajutat foarte mult în carieră promovându-l, de multe ori chiar agresiv, la toate petrecerile cu ștaif la care participa.
Război Civil între Răzbunători!
În noul film „Căpitanul America: Război Civil” de la Marvel se produce o fractură între Răzbunători, care are drept rezultat împărţirea în două tabere - una condusă de „Căpitanul America” Steve Rogers (Chris Evans) şi de dorinţa sa ca Răzbunătorii să rămână liberi pentru a apăra umanitatea fără amestecul guvernului, iar cealaltă condusă de „Iron Man” Tony Stark (Robert Downey Jr.) şi decizia sa surprinzătoare de a sprijini coordonarea echipei de către guvern. Pentru a pune la punct „Războiul Civil”, producătorii au avut dificila sarcină de a decide cine în ce tabără să fie. După îndelungi negocieri, iată cele două „armate”.
ECHIPA Cpt. AMERICA Steve Rogers/Captain America (Chris Evans)
Liderul noii echipe Avengers are misiunea de a proteja umanitatea, dar pagubele colaterale din această luptă stârnesc îngrijorarea guvernului. Confruntat cu o nouă legislație, Steve respinge regulile, spre deosebire de conformistul Iron Man. În timp ce Avengers se împart în tabere pro și contra guvern, Captain America pune la cale un plan care deraiază atunci când decide să încalce legea ca să-l salveze pe cel mai bun prieten al său, infamul Winter Soldier, alias Bucky.
Bucky Barnes/ Winter Soldier (Sebastian Stan)
Winter Soldier reapare, de data aceasta cu niște amintiri din trecut mai solide care îi limitează acțiunile periculoase și imprevizibile. Are încredere în Captain America și se aliază cu el împotriva lui Iron Man în goana după propria izbăvire.
Sam Wilson/Falcon (Anthony Mackie)
Falcon e acum un Răzbunător cu acte în regulă și îi este teribil de loial lui Captain America și echipei acestuia. Nu vede nicio problemă în a se opune și lui Iron Man, și guvernului. Pornește să-l recruteze și pe Ant-Man în echipă.
Scott Lang/Ant-Man (Paul Rudd)
Recentul conflict cu Falcon l-a făcut pe Ant-Man un nume important pentru echipa Avengers. Acum, Falcon îl recrutează pentru echipa lui Captain America. Capacitatea sa de a se micșora provoacă haos în rândul celor mai puternici oponenți.
Clint Barton/Hawkeye (Jeremy Renner)
Ademenit din ascunzișul său ca să îl flancheze pe Captain America, Hawkeye aduce în echipă talentul său de arcaș, împreună cu noi arme de luptă. Deși e un militar de carieră din cap și până-n picioare, Hawkeye nu înțelege nimic din politică. El e aici pentru Captain America și e în stare să lupte contra tuturor, chiar și împotriva prietenilor apropiați.
Wanda Maximoff/ Scarlet Witch (Elizabeth Olsen)
Urmându-l pe Hawkeye, singurul despre care știe că o va apăra mereu, Scarlet Witch se alătură echipei lui Captain America fără ezitare. Cu puterile ei de manipulare mentală și telekinezie, e propulsată, fără voie, în centrul controversei în legătură cu noile legi.
ECHIPA IRON MAN
Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.)
Iron Man e acum un bărbat diferit - a făcut o evaluare onestă a evenimentelor recente cu Ultron și, într-o întoarcere de situație șocant de conservatoare, e de acord că Răzbunătorii trebuie să se supună unor legi mai dure. Această mișcare îl opune lui Captain America la nivel politic, însă conflictul lor personal e mai profund și ia o traiectorie mai periculoasă decât orice s-ar fi putut anticipa.
James „Rhodey” Rhodes/War Machine (Don Cheadle)
Prietenia lui War Machine cu Iron Man e veche și loialitatea sa merge mână în mână cu patriotismul său. Ca militar, îi dă dreptate lui Iron Man în legătură cu legile guvernamentale, ceea ce îl catapultează în prima linie a luptei.
Peter Parker/Spider Man (Tom Holland)
În ciuda faptului că intră târziu în luptă, Spider Man e amuzant, replicile și scenariu îl avantajează, nevoia lui de a echilibra eroismul și datoria, precum și contradicția dintre dorința lui fundamentală de a se arăta lumii și responsabilitatea de a rămâne ascuns, îi dau șanse să fie cel mai bun „pariu” din Războiul Civil.
Natasha Romanoff/ Black Widow (Scarlett Johansson)
În ciuda loialității și a prieteniei cu Captain America, Black Widow nu e de acord cu poziția lui și, într-o mișcare surpriză, i se alătură echipei lui Iron Man. Strategică în gândire și eroică în acțiuni, e o achiziție importantă de care Iron Man are nevoie - dar una pe care el n-o poate controla!
The Vision (Paul Bettany)
The Vision încearcă să-și găsească locul în lumea umană și să înțeleagă dimensiunea puterii sale aparent nelimitate. Trece de partea lui Iron Man pentru că e convins că aceasta e cea mai sigură modalitate ca să protejeze lumea.
S-a filmat şi la Bucureşti!
Filmările la „Căpitanul America: Război Civil” au avut loc, în general, la studiourile „Pinewood” din Atlanta, Georgia, SUA, dar câteva echipe au „tras” destule scene și în Germania, Austria, Islanda, Puerto Rico, Indonezia, Brazilia, Marea Britanie și în... România! Mai exact pe lângă magazinul Unirea, din Bucureşti! Alt amănunt de coloratură: știţi unde este oraşul Lagos din film? Nu, nu în Nigeria. În „Căpitanul America: Război Civil”, Lagos este exact în Atlanta, unde echipele de producţie au recompus atmosfera de care aveau nevoie, dând decorului, cu ajutorul figuranţilor, nota exotică africană.