de Andrei Dicu
Recent, o echipă a renumitului cotidian britanic „Daily Mail” l-a însoţit pe Prinţul Charles într-un voiaj prin Transilvania. Este de notorietate faptul că, încă din 1998, moştenitorul tronului britanic are o casă la Viscri, unde vine destul de des pentru că este realmente îndrăgostit de plaiurile mioritice, ba mai mult, nu puţini sunt aceia care îl visează viitor rege al României, Alteţa Sa fiind descendent dintr-un neam care se înrudea cu dinastia Basarabilor!
Localnicii l-au poreclit „Nea Şarlă”
„Aici am găsit o parte specială a lumii. Oamenii trebuie să aibă încredere în ei înşişi şi stimă faţă de sine pentru a reclădi lucrurile”, a declarat Prinţul Charles după prima sa vizită în România. Apoi, Prinţul de Wales şi-a stabilit, practic, a doua reşedinţă în ţara noastră, unde îşi petrece majoritatea timpului în linişte, izolat de tabloide şi de televiziuni. Fire aparent rece, Prinţul Charles a fost deseori văzut cutreierând satele, pălăvrăgind şi chiar oprindu-se la câte... un păhărel cu localnicii, care l-au îndrăgit imediat şi l-au poreclit... „nea Charles”, a se citi „nea Şarlă...”. Deh, popor francofon, nu? Ei bine, aceste aspecte au fost reluate de gazetarii de la „Daily Mail”, care au primit încuviinţarea prinţului de a-l însoţi în Transilvania. „Românii ne pot învăţa câteva lucruri”, a titrat cotidianul britanic, citându-l pe Charles, menţionând ulterior că Alteţa Sa a venit pentru întâia dată în România într-o vizită oficială şi a fost atât de vrăjit de aceste locuri, încât a cumpărat o casă într-unul dintre satele de munte, apoi a achiziţionat o altă proprietate, pe care a transformat-o într-o cabană confortabilă. Vizitele prinţului se petrec, în general, în luna mai, însă de mai multe ori localnicii s-au trezit cu el pe cap exact când le era lumea mai dragă, astfel că, susţin jurnaliştii britanici, Charles nu s-a sfiit să onoreze chiar invitaţii la nunţi şi la botezuri, deşi asemenea „ieşiri în decor” nu au prea multe în comun cu „eticheta” pe care sunt obligaţi să o respecte membrii Familiei Regale.
„Daily Mail”: „Ţara seamănă cu Anglia din jurul anului 1820”
În ediţia sa electronică, „Daily Mail” afirmă că „nu trebuie să stai prea mult în Transilvania ca să-ţi dai seama de ce este fermecat Prinţul Charles de aceste locuri. Ţara seamănă cu ceea ce trebuie să fi fost Anglia în jurul anului 1820. Nu sunt garduri, caii sunt înhămaţi la căruţe, iar plugurile sunt ceva comun”. De asemenea, Alteţa Sa Regală a precizat: „Pajiştile din România sunt ca din basme, cu o mare varietate de specii, având suprafeţe de aproape şase ori mai mari decât cele din Marea Britanie, nefiind niciodată stropite cu pesticide sau cu ierbicide, iar aerul este parfumat, cu miros de cimbrişor”.
Publicaţia engleză notează că, în satele din zonă, circulă foarte puţini bani, însă acolo creşte sau se confecţionează aproape tot ceea este necesar supravieţuirii. Toată lumea face gemuri, siropuri şi lichioruri din tot felul de fructe şi este o zonă care abundă de lucruri bune, unde ţesutul şi broderia încă se mai practică. „Atemporalitatea este foarte importantă. Peisajul este apropiat celor din basmele pe care le citeam în copilărie, iar oamenii tânjesc după acel simţ al identităţii şi al apartenenţei”, consideră Prinţul Charles.
„Să nu vă abandonaţi niciodată meşteşugurile tradiţionale”
Implicarea Alteţei Sale Regale în viaţa comunităţii este oglindită şi de soluţiile pe care Prinţul de Wales le oferă referitor la echilibrul dintre turism, agricultură şi conservarea naturii: „Uitaţi-vă în Italia! Acolo, oamenii ştiu cum să ofere identitate produselor tradiţionale. Acestea au legătură cu peisajul, cu felul în care se face agricultură, cu stilul de viaţă. Iar acesta este un fantastic avantaj suplimentar, de marketing. Cheia este rolul integrat al dezvoltării, care permite protecţia naturii, dar şi un anume grad de dezvoltare inteligentă. Cred că am izbutit să aplicăm această reţetă în parcurile naţionale ale Marii Britanii. Protejăm nu doar peisajul natural, ci şi construcţiile, există reguli care permit doar ridicarea de clădiri care să se armonizeze cu mediul existent. În asemenea situaţii, inovaţiile pot deveni ceva fără gust. Acum, de când România este parte a UE, acest lucru este perfect posibil şi este necesar ca planul de dezvoltare rurală să includă măsuri specifice pentru micii fermieri şi pentru tinerii agricultori”. Tocmai din acest motiv, Prinţul de Wales a înfiinţat un centru de pregătire chiar la Viscri, în casa pe care a reamenajat-o. „Vrem să ne asigurăm că vom menţine această minunată tradiţie vie şi nesfârşită, indiferent de epocă. Dacă dorim să perpetuăm tradiţia, este obligatoriu să învăţăm meşteşugul, să aflăm cum să conservăm, dar să şi adaptăm elementele vechi traiului modern, folosind însă materialele potrivite”, şi-a justificat gestul Alteţa Sa.
A dormit şi pe... podelele mănăstirilor
De când a devenit, însă, moştenitorul tronului britanic un împătimit al călătoriilor în România şi - în acelaşi timp - un partizan al ideii că, prin abandonarea tradiţiilor, ţara noastră îşi distruge potenţialul turistic? Simplu. În urmă cu 25 de ani a aflat că străbunica străbunicii sale provenea tocmai din Transilvania... „Am realizat că am rădăcini aici! De atunci, tot vin în România în diverse zone, precum minunatul Maramureş, spre exemplu. Îmi amintesc Bucovina, care este minunată... Sau Horezu... Asta este magia României! Încă nu am ajuns în Deltă, dar îmi doresc nespus. La început, călătoream mult, dar era aproape imposibil să găsesc un loc de cazare. Locuiam la mănăstiri, am dormit chiar şi pe podea”, a recunoscut prinţul.
„Transilvania deţine cheia salvării planetei!“
Pe numele său întreg Charles Philip Arthur George, Prinţul de Wales este fiul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britaniei şi, în general, a ţinut prima pagină a revistelor de scandal din pricina mariajului eşuat cu Prinţesa Diana şi a relaţiei fulminante cu a doua soţie, Camilla Parker Bowles. Născut la 14 noiembrie 1948, la Londra, Charles a devenit în timp o personalitate proeminentă a lumii culturale vestice. Puţini ştiu că este inte- resat de o mulţime de probleme sociale şi umanitare şi că promovează asiduu medicina alternativă. În 1976, a fondat societatea „The Prince’s Trust” („Adevărul princiar”), şi de atunci sponsorizează o mulţime de organizaţii de artă şi societăţi caritabile. Este un militant celebru pentru agricultura ecologică şi încearcă să sensibilizeze lumea ştiinţifică şi mass-media cu privire la schimbările climatice. În 1989 a publicat lucrarea „A vision of Britain” („O viziune asupra Marii Britanii”), în care vorbeşte despre rolul arhitecturii în societate şi despre conservarea clădirilor istorice. În 2014, cu ocazia lansării Fundaţiei „Prinţul de Wales” de la Viscri, a declarat pentru postul BBC 4: „Într-un fel, Transilvania deţine cheia salvării planetei!”.