de Raluca Grințescu
Una dintre scuzele cel mai des întâlnite pentru a nu face mişcare este aceea că nu aveți timp. Exerciţii şi o activitate fizică intensă puteți face oriunde, important este să vreți. Pe lângă faptul că vă bucurați de intimitatea propriei locuinţe, exerciţiile efectuate acasă sunt la fel de eficiente precum cele de la sală, numai să le faceți regulat. Pentru a vă defini musculatura, aveți nevoie de minimum trei reprize de exerciţii pe săptămână. Dacă sunteți începătoare, două şedinţe de exerciţii fizice sunt suficiente, cel puţin până vă stabiliți o rutină. Iată câteva exerciţii simple, care vă vor putea ajuta să vă menţineți în formă.
Exerciţiul 1
Stați cu genunchii şi cu palmele pe podea, poziţionându-vă genunchii şi tălpile uşor depărtate, la o distanţă egală cu cea dintre şolduri. Ţineți palmele pe podea, la o distanţă egală cu distanţa dintre umeri. Acest exerciţiu presupune mişcarea simultană a mâinilor şi a picioarelor, de aceea poziţia în care vă aflați trebuie să fie una corectă, pentru ca echilibrul să nu vă fie afectat. Ridicați în acelaşi timp braţul drept şi piciorul stâng. Mişcarea de ridicare se face destul de lent, îndreptând treptat piciorul şi braţul. Repetați mişcarea de zece ori, apoi la fel şi pentru braţul stâng şi piciorul drept.
Exerciţiul 2
Stați întinsă pe podea cu faţa în jos. Întindeți braţele înainte, deasupra capului, cu palmele îndreptate una spre cealaltă. Încordați-vă muşchii abdominali şi ridicaţi-vă picioarele la câţiva centimetri deasupra podelei. Simultan, ridicați mâinile la aceeaşi distanţă de podea ca şi picioarele. Ţineți mâinile şi picioarele ridicate pentru câteva secunde, apoi aşezați-le iarăşi pe podea. Efectuați această mişcare de câteva ori, dar fără să vă grăbiți, fără să vă mişcați corpul în lateral sau să vă arcuiţi spatele. Pentru a evita disconfortul, evitați suprafeţele foarte tari şi efectuați exerciţiile pe o saltea sau pe un covor.
Exerciţiul 3
Stați în genunchi pe o saltea pentru exerciţii sau pe covor, apoi îndreptați-vă picioarele, stând sprijinită în mâini. Ţineți palmele puţin depărtate una de cealaltă, la o distanţă egală cu cea dintre umeri. Lăsați-vă uşor greutatea pe mâini, ca pentru o flotare obişnuită. Păstrați-vă spatele drept, astfel încât coloana vertebrală să fie dreaptă. Pe măsură ce vă apropiați cu pieptul de podea, ridicați unul dintre picioare spre tavan, păstrând talpa dreaptă. În următoarea etapă, cea în care ridicaţi pieptul de la podea, coborâți piciorul. Repetați mişcarea şi pentru celălalt picior.