de Dana Georgescu
Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), denumit pe scurt „Laserul de la Măgurele”, va fi cel mai puternic laser din lume. Primele componente au ajuns deja și a început procesul complex de asamblare, ce va dura aproximativ un an.
Două brațe a 10% din puterea Soarelui fiecare
Primele piese care alcătuiesc laserul au fost aduse în România la sediul Institutului de Fizică de la Măgurele. Acestea sunt trei componente care vor fi montate într-o cameră specială dedicată laserului, împreună cu alte câteva sute de piese ce vor alcătui echipamentul extrem de complex și care urmează să fie aduse din Franța, potrivit Mediafax. Asamblarea acestora va fi finalizată în 2018. Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics constă în două bucăți principale - una formată din două lasere de mare putere, două braţe a câte 10 petawaţi fiecare (10 petawaţi înseamnă 10% din puterea Soarelui) şi un generator foarte performant de radiaţii gamma.
Cercetătorii îşi propun să găsească răspunsuri la probleme de fizică teoretică
Cu ajutorul acestui laser gigantic, cercetătorii îşi propun să găsească soluţii şi răspunsuri pentru o serie de probleme pe care încă nu le ştim sau nu le putem rezolva. Spre exemplu, o aplicaţie care ar putea rezulta din experimentele făcute la Măgurele ar fi simularea radiaţiei cosmice pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile spaţiale sau navetele spaţiale pentru o călătorie de lungă durată, cum ar fi o viitoare misiune spre Marte. De asemenea, cercetătorii îşi propun să găsească răspunsuri la probleme de fizică teoretică, aşa cum ar fi distribuţia elementelor în Univers. Nu în ultimul rând, la ELI-NP s-ar putea accelera particulele cu ajutorul laserului, metodă care ar putea înlocui pe viitor tehnologia folosită acum la CERN, adică marile acceleratoare de particule care au costuri foarte mari de construcţie şi de operare. Și medicina ar avea de câștigat. La Măgurele ar putea fi creată o metodă revoluţionară pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical.
Ideea s-a născut în urmă cu 11 ani
Ideea laserului s-a născut în 2005, la iniţiativa comunităţii europene a cercetătorilor laserişti şi, în principal, a cercetătorului francez Gérard Mourou. În perioada 2009-2010 au fost analizate propune- rile de proiecte la nivelul Comisiei Europene, fiind vorba despre 40 de laboratoare din 13 ţări. Câştigătorii au fost România, Republica Cehă şi Ungaria. Proiec- tul din România costă 293 de milioane de euro fără TVA (356 de milioane cu TVA), o parte din bani fiind alocată de Comisia Europeană şi restul, din bugetul Guvernului român.
Proiectul ELI se desfăşoară în trei ţări, nu numai în România, iar până în 2018, toate echipamentele vor fi instalate în cadrul sediului care se contruieşte în prezent pe platforma de la Măgurele