de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Cheile Nerei, o călătorie la poalele timpului
Nu trebuie să fiți alpiniști pasionați sau montaniarzi cu experiență ca să vă încumetați să străbateți drumul aproape ireal de frumos săpat în stâncă de Râul Nera. Nu trebuie decât să fiți iubitori ai naturii și ai frumosului în starea sa originară, să aveți un minimum de condiție fizică și să fiți pregătiți pentru o călătorie la poalele timpului. Pentru că asta oferă unele dintre cele mai frumoase chei din Europa - Cheile Nerei. Poate că, spre norocul său, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița din Caraș-Severin este destul de greu accesibil turiștilor. De la București până la Oravița, spre exemplu, ar trebui să străbateți vreo 520 de kilometri. La aceștia se adaugă încă 30 până în fosta localitate minieră Sasca Montană, un loc din care puteți începe călătoria către oricare dintre punctele de atracție ale acestui parc ce se întinde pe mai bine de 36.000 de hectare.
Când liliacul va-nflori...
Păduri uriașe, cascade, peșteri, lacuri ale căror ape hipnotizează prin culorile lor ireale, stânci greu accesibile și trasee care îți impun să traversezi o Neră rece și învolburată... o aventură demnă de povestit celor care încă nu au ajuns aici. E aproape imposibil să nu te înclini în fața acestei catedrale a naturii, în care timpul s-a oprit în loc pentru a surprinde, ca într-o fotografie, tot ceea ce natura a putut da mai frumos. Zonă cu climat mediteranean, cu o floră diferită de restul zonelor din ţară, trebuie descoperită primăvara, în perioada în care înfloreşte liliacul sălbatic, ce se întâlneşte în zonă din plin şi care vă va îmbăta cu parfumul şi cu frumuseţea lui. Unde în altă parte a ţării mai puteţi întâlni păduri de liliac? Doar în sudul Banatului, ceea ce face ca aceasta să fie o zonă unică în ţară.
Nu departe de Sasca Montană, la câţiva kilometri de Bozovici, se află cel mai mare parc cu mori de apă din România şi din sud-estul Europei: Rudăria. Dar despre asta, într-un număr viitor de TAIFASURI...