de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Sângeorgiu de Mureş, o nouă staţiune de mare interes
Guvernul României a adoptat la 16 februarie 2017 hotărârea de atestare a comunei Sângeorgiu de Mureș ca stațiune turistică de interes local. Comuna face parte din zona metropolitană Târgu-Mureș și se află pe malul stâng al Râului Mureș, la nord-est de oraș, pe DN 15 Târgu-Mureș - Reghin. Sângeorgiu de Mureș este renumită pentru apele sale sărate și nămolul mineral. Apa este extrasă de la o adâncime de 900 de metri și are în compoziție săruri minerale speciale (calciu, magneziu, potasiu, azotaţi), cu cea mai mare concentrație de iod din Transilvania (11,4 mg/l).
„Dă clasă” izvoarelor din Elveția
Se spune că pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, apele sărate au fost descoperite de un țăran care fora la mare adâncime în căutare de gaz metan (care în Transilvania are cea mai mare puritate din lume, de 99,99%!). În anul 1888 sunt menționate într-un document sub denumirile de „Grădini” sau „Fântâni sărate”. Apele sărate de la Sângeorgiu de Mureș se aseamănă cu celebrul izvor Szobranc, precum și cu vestitele ape termale de la Untere-Quelle, ambele locații din Elveția, cele din urmă conținând însă cu mult mai puțin hidrogen sulfurat și numai pe jumătate cloruri de sodiu comparativ cu apele „sângeorgiene”.
Avea bazine cu apă sărată încă din 1900
Stațiunea balneară din jurul băilor sărate se află situată la altitudinea de 350 m și se întinde pe o suprafață de peste 13 hectare, beneficiind de ape minerale clorurate, sodice, iodurate, hipotone, concentrate, nămol mineral terapeutic și bază de tratament permanentă. Atestată în jurul anului 1880, prima mențiune scrisă care evidențiază calitățile terapeutice ale apei sărate este din anul 1900, când Sângeorgiu avea, conform „Gazetei de Transilvania” de la acea vreme, „două bazine cu apă sărată, cabine pentru schimbatul veșmintelor de stradă cu cele pentru îmbăiere, hotel cu restaurant și camere de închiriat și parc pentru relaxare în aer liber”.
Când veți merge la Sângeorgiu de Mureș nu ratați o vizită la Castelul Máriaffi (construit în anul 1870) și în Rezervația naturală „Stejarii seculari“!